Să nu furi, cum am furat noi!

Mami, ție îți este frică mai mult de un pirat sau de un hoț?

Hmmm, cu un pirat nu prea am unde să mă întâlnesc, Radu. Deci de un hoț. Ție?

De un piraaaat, mami. Păi are armă, e mult mai periculos!! Hoțul nu, el doar fură și nici nu știi!

(Radu, 5 ani)

Radu 4 ani, Tudor 2 luni

Extrapolând un pic și eliminând și comparația, cred că acesta este crezul multora dintre noi. Ce nu mă afectează direct, nu-mi face rău!

De câte ori, studenți fiind, nu am apreciat, alți tineri de-o seamă cu noi că au tăria să meargă cu nașu’, în timp ce noi ne facem ‘albi ca varu’ și ne trec toate transpirațiile dacă urcăm în tren fără bilet?

De câte ori nu am considerat un eșec atunci când ne-a tras poliția pe dreapta și am plătit amendă pentru că nu am fost în stare să încercăm să ne înțelegem cu polițistul?

De câte ori nu am fost priviți suspect, că încercăm, într-o zi de joi, la ora 22 repetarea validată a cardului de călătorie  în RATB? În timp ce aparatul urlă la mine să repet validarea, un domn îmi spune: “stați liniștită, d’soară, că nu mai e control la ora asta” De parcă, dacă nu ești prins nu e tot furt sau încălcarea legii.

De câte ori nu am auzit expresia ‘ooo, da, eeee, dar evident că Mazăre fură, dar măcar ăsta face ceva și pentru noi, unde-i problemă dacă își mai pune și-n buzunar?’

De câte ori nu i-am considerat descurcăreți pe cei care fentează sistemul în orice fel de la neplata unei amenzi sau sustragerea de la plata taxelor și a impozitelor, până la încasarea dublă de alocații pentru copil, cum aveam să aflu că se practică, când am depus și eu dosarul (da, au fost cazuri în care unii parinți, mai descurcăreți așa, au încasat și de 2, 3 sau 5 ori contravaloarea alocației copilului)? De parcă e și greu să fentezi sistemul nostru ultra-performant.

De câte ori nu am fost priviți cu aer superior de șoferii care depășesc coloana de mașini? Au asa un aer sofisticat și superior de zici că au terminat cel puțin Harvard, Facultatea de ‘Trafic Greu’, de cum se uită la tine cum astepți umil în rând ca ultimul om, în timp ce ei depășesc coloana de mașini pe linia de tramvai. De parcă îți trebuie vreun ‘skill’ special de șoferie, ca să poți să tragi dreapta sau stânga de volan și să accelerezi.

I-am considerat în toate felurile pe cei de mai sus, de la deștepți la descurcăreți, de la practici la originali. Le-am atribuit calități peste calități peste calități, în loc să îi numim așa cum sunt: INFRACTORI

Radu, 5 ani

Că noi, majoritatea, ne creștem copiii cu respect și prin puterea exemplului este clar. De asta, nu încape în discuție, că, pe ei trebuie să îi învățăm altfel.
  • Să facem o tragedie din faptul că au copiat la o lucrare, nu din faptul ca azi au luat nota 9;
  • Să le apreciem corectitudinea cu care au jucat, nu să-i blamăm ca au ieșit pe locul 2;
  • Să le cultivăm respectul pentru lege, nu pentru tocmeală;
  • Să le condamnăm comportamentul când spun minciuni, nu când nu se culcă când vrem noi;
  • Să nu-i obligăm să-i spună lui nenea controlorul, dacă întreabă, ca are 4 ani, numai ca să nu le cumpărăm bilet.
Poate noi nu am fost crescuți așa, dar pe ei, TREBUIE neapărat să îi învățăm să își ceară drepturile, să riposteze când li se face o nedreptate, să nu accepte și să nu tolereze comportamente îndoielnice din punct de vedere etic.
Să fie corecți, morali și solidari! A da, și să nu fure! Mi-a rămas în minte un citat din “Vânătorii de zmeie”, fragment asupra căruia am revenit de vreo 4, 5 ori. Acțiunea se petrece în Afganistan, iar mullahul, preotul lor, îi învață pe copii, că singurul păcat din lumea asta este FURTUL, sub diversele lui forme, bineînțeles. Le spunea așa:
 
“Când omori un om, furi o viață, îi furi soției lui dreptul de a avea un soț și copiilor – dreptul de a avea un tata. Când spui o minciună, furi cuiva dreptul la adevăr. Când înșeli, furi acelui om dreptul la corectitudine”

Și atunci când am citit acest pasaj am zis că tot ce vreau să îi învăț pe copiii mei este să nu fure.

Sharing is caring! Mulțumesc:)

About the Author

Anca Arau
Author with 143 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă fericită de Tudor&Radu și așa mai departe

Despre mine&blog