Primul ajutor în caz de ARSURI- ce-i de făcut?

FAPT: Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, ARSURILE reprezintă o problemă globală de sănătate publică, fiind 'răspunzătoare' pentru aproximativ 265 000 de decese anual, marea majoritate înregistrându-se în țările subdezvoltate și în curs de dezvoltare. Arsurile sunt a 11-a cauză principală de deces a copiilor cu vârste cuprinse între 1-9 ani și reprezintă, de asemenea, cea de-a cincea cea mai comună cauză a leziunilor non-fatale din copilărie. 

Când s-a născut Radu, moașa care ne-a vizitat acasă, în primele 8 zile de la naștere mi-a spus și mi-a repetat în fiecare zi:

Aveți grijă cu lichidele fierbinți, în preajma copilului. Știu că vă gândiți că nu are ce să se întâmple, el nu poate mișca, dar să nu gândiți așa! Lasați-l să plângă în pătuț, cât opriți aragazul cu apă fierbinte. Nu beți ceai fierbinte cu el în brațe, gândindu-vă că, oricum doarme și nu se mișcă.

Să vă povestesc de un caz recent, a continuat (și cu asta m-a convins). Un bebeluș în vârstă de 3 luni a ajuns la urgență cu arsuri importante provocate de o cană cu ceai..în timp, ce mama îl alăpta liniștită, bebelușul a tras spre el cana de ceai  care era pe brațul canapelei.

Și am avut grijă, conștient și de multe ori forțat, căci intuiția îmi spune că nu are ce să se întâmple dacă beau o gură de cafea fiebinte cu el în brațe. Dar copiii sunt atât de imprevizibili! Cu toată grija noastră, Radu, până ala această vârstă a avut parte de două arsuri superficiale.

O dată, la bunici fiind, a pus degetul pe ochiul incins de la aragaz (doar ce fusese oprit cu câteva secunde înainte). Bunica lui, intuitiv, a acționat, rapid și corect, a aplicat pe zonă afectată apă rece. Toată noaptea respectivă Radu a dormit cu compresă de apă rece pe deget, schimbată constant..și era, DOAR O ARSURĂ SUPERFICIALĂ, CÂT UN BOB DE MAZĂRE.

Și a doua oară, cu mine, la bucătărie, făceam paste. Am luat vasul cu paste și am scurs apa fiebinte în chiuveta cu farfurii și tacâmuri. Imediat, cum am vărsat apa, Radu s-a întins să ia din chiuveta spumiera. A băgat mâna în apa fiebinte rămasă într-un castron din chiuvetă și a urlat ca din gură de șarpe. I-am pus repede mâna în apă rece și apoi l-am dat cu spray-ul de arsuri pe care îl țineam la bucătărie. A fost bine, și știu despre mine, că nu mă pierd cu firea, dar de multe ori, acordarea primului ajutor intuitiv nu este și cel mai corect sau eficient.

Așa că, fix cu câteva zile înainte să se nască Tudor, Paris a făcut un curs de prim ajutor susținut de Crucea Roșie, unde a aflat că, în țara noastră arsurile sunt ‘răspunzătoare’ de un număr covârșitor de decese din accident la copii, ocupând un loc fruntaș, după accidente rutiere și înec.

Urmând firul epic, s-a născut Tudor, iar pediatra care ne-a vizitat acasă, ne-a spus:

Aveți mare grijă cu lichidele fierbinți în jurul lui. Nu lăsați niciodată lichide fiebinți, în jurul copilului. Poate vă gândiți că puneți cana sus, pe etajeră și nu are ce să se întâmple, dar o poate dărâma Radu cu mingea, de exemplu. Nu riscați! Gândiți-vă tot timpul că are ce se întâmple, tragediile provocându-se din accidente banale. Deci prudență maximă.

Și revenind, în zilele noastre, respectiv acum două săptămâni, cafeaua mea de dimineața a dat în foc. Am oprit aragazul, am mutat cafeaua pe ochiul alăturat, din față, intenționând să șterg aragazul. Cu buretele de vase am atins însă coada ibricului, cafeaua ajungând pe mine și pe jos, exact în locul unde cu câteva secunde mai devreme fusese Tudor (doar ce ieșea din bucătărie.) Am avut, zic eu, prezență de spirit, m-am ferit, am îndepărtat hainele, am răcit zona, dar a fost o arsură destul de puternică, pe laba piciorului și mai ales pe abdomen- piele roșie, umflată, bășici- a fost, deci o arsură de gradul doi,  pe care am tratat-o acasă, îngrijind și ferind zona afectată cu plasturi din aceia mari, de operație. Semnele (pielea pigmentată) se vor vedea mult timp de acum încolo, dar, din fericire doar atât.

Toate acestea fiind zise, am zis că vreau să mă documentez exact, ce-i de făcut în caz de arsuri, cu precădere opărire cu lichide fierbinti. Prin urmare, sfaturile de mai jos sunt validate, fiind preluate de pe diverse site-uri de specialitate în acordarea acordarea primului ajutor sau/și probleme medicale cum ar fi Crucea Roșie sau Organizația Mondială a Sănătății.

Deci, conform site-ului WHO de reținut, că arsurile de pe corp sunt clasificate în trei grade.

  • Arsurile de gradul 1 cuprind stratul superficial al pielii, fiind produse de soare sau de lumina puternică. Pielea este uşor înroşită sau foarte roşie, uşor umflată şi ustură la atingere.
  • Arsurile de gradul 2 sunt cele întâlnite în mediul casnic, cel mai frecvent apărând arsuri cu apă fierbinte sau diverse obiecte fierbinţifierbinţi. Acum apar băşicile, pe care niciodată nu trebuie să le spargem. Lichidul alb-gălbui nu este puroi, ci limfă, şi ajută organismul prin protecţia locului ars. Dacă băşicile se întind pe o suprafaţă mare a corpului, prin spargere se poate intra în stare de şoc, atunci când organismul pierde lichide. În plus, tocmai din cauza spargerii pot apărea infecţiile.
  • În cazul arsurilor de gradul 3 pielea va căpăta culoare maro şi un aspect uscat.
Ce să faci în caz de arsuri
  1.  Indiferent de gradul arsurii, se răceşte zona arsă cu apa curată, minim 10 minute sau până la dispariţia durerii.
  2. În fabrici, dacă arsura a fost provocata de o substanţă chimică, se poate neutraliza cu o alta substanţă prevazută de protocolul intern.
  3. Dacă arsura s-a produs în mediul casnic cu o substanţă toxică şi care nu poate fi îndepărtată uşor, lăsăm să curgă apa de la robinet pe zona afectată minim 20 de minute, până la îndepărtarea substanţei.
  4. Dacă aveţi arsuri de gradul 2 sau 3 trebuie să ajungeţi neapărat la spital pentru a îndepărta orice pericol.
  5. Orice arsură, indiferent de gradul ei, care survine în cazul bebeluşilor trebuie controlată la spital.
  6. După ce am răcit zona cu arsuri de gradul 2 sau 3, putem acoperi cu folie alimentară, pusă pe lung, până ajungem la spital, pentru o mai bună protecţie.
  7. Pielea arsă (chiar și superficial) nu trebuie expusă, diect la soare, cel puțin un an de zile de la incident. Se va aplica cremă de protecție solară, cu factor cel puțin 30.
Ce să nu faci
  1. Nu încerca să scoţi hainele de pe victimă dacă acestea s-au lipit de pielea sa în urma contactului cu apa fierbinte;
  2. Nu aplica gheaţă, apa foarte rece, loţiuni, creme hidratante sau pudre deoarece nu fac decât să împiedice acţiunea corespunzatoare a medicilor asupra arsurii;
  3. Nu recurge la metode naturiste din auzite deoarece pot face mai mult rău decât bine;
  4. Nu răci zona arsă mai mult de 20 de minute pentru că se poate instala hipotermia, în special la copiii mici;
  5. Nu administra victimei lichide pe gură în caz de sete deoarece pot apărea vărsaturile; doar umeziţi-i buzele.

Deși cunoscând cauzele putem preveni APARIȚIA UNOR ACCIDENTE DIN OPĂRIRE, astfel de cazuri încă se mai întâmplă din cauza curiozităţii copiilor mici sau a neatenției, grabei etc.

iatĂ regulile elementare de prim-ajutor în caz de opărire:
  1. Îndepărtează victima de sursa opăririi;
  2. Dacă hainele nu s-au lipit de victimă, îndepărtează-le de piele şi scoate ceasuri sau eventuale bijuterii;
  3. Răceşte zona arsă cu un jet de apă rece pentru minimum 10 minute, însă nu mai mult de 20 de minute. Acest lucru va reduce deteriorarea ţesuturilor şi va ameliora senzaţia de durere;
  4. Acoperă zona opărită cu o compresă sau o bucată de pânză uscată şi sterilă;
  5. Sună de urgenţă la numărul unic 112.
REȚINEȚI!!
  1. Dacă zona afectată implică faţa, mâinile, picioarele, articulaţiile sau organele genitale trebuie neapărat să apelăm la ajutor specializat.
  2. Dacă arsura începe să prezinte băşici, se inflamează sau victima nu simte durere însă arsura este vizibil profundă trebuie să mergem la un centru medical pentru acordarea îngrijirilor necesare.
  3. Putem trata în siguranţă, fără ajutor specializat, doar arsurile superficiale, care nu depăşesc dimensiunea mâinii celui afectat. Cele care depăşesc aceste dimensiuni şi sunt mai profunde necesită îngrijire medicală de urgenţă pentru evitarea complicaţiilor.

Sursa foto: aici

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives