Ioana se pregătește să devină mama pentru prima oară. Se pregătește temeinic pentru această provocare.
Citește cărți de specialitate.
Merge la cursuri si participă la evenimente dedicate creșterii unui nou născut.
Citește bloguri cu experiențele altor mame, întreabă necontenit în stânga și în dreapta.
S-a documentat temeinic și nu îi lipsește nimic din cele necesare creșterii unui copil.
Are sterilizator, nebulizator, umidificator, dezumidificator, pungi parfumate pentru pampersii folositi, espressor de lapte praf, balansoar automat, suport pentru cădiță și colac de baie pentru nou-născut, creme de față, de fund, de corp, de baie, de vreme, de vânt, de dermatită, de calmare, de noapte, de zi, pompă de sân..chiar și pârțâitor.
Dar nu i-a trecut o dată prin cap, în toate lunile cât a achiziționat sute de articole pentru bebeluș să cumpere o trusă medicală de prim ajutor.
Mai departe, Ioana știe exact ce temperatură optimă trebuie să fie în casă, ce umiditate în camera copilului, cum trebuie așezat copilul în pătuț, cât de des trebuie să râgâie, câți pamperși trebuie să ude într-o zi, când trebuie să zică primul mama și când să stea în fund sau să se rostogolească.
Citește necontentit despre dezvoltarea copilului și își face griji când copilul nu bifeaza vreun milestone ca la carte.
Dar în sutele de ore petrecute pe internet, nu s-a gândit o dată să se documenteze cum se aplică manevra Heimlich unui bebeluș. Cum se face masaj cardiac sau care sunt măsurile de reanimare la sugar și copil.
Ioana a participat deja la zeci de cursuri și conferințe, știe cum trebuie cremuit bebelușul și cum să fie ținut ca să râgâie.
Știe cu câte straturi de haine trebuie îmbrăcat un copil, cât trebuie să doarmă și cât să mănânce.
Știe cum să-l facă să râdă și cum să-l oprească din plâns. Cum să-l poarte în sistem ergonimic și cum să-l iubească. Pentru că este o mamă informată.
Numai că, în toată goana după informație, nu i-a trecut niciodată prin minte să se intereseze cum oprește o hemoragie sau cum tratează o arsură, care este primul lucru pe care îl face în caz de fractură sau luxație ori cum se pune un badaj sau o atelă.
Bebelușul crește. Iar Ioana este mereu informată. Știe ce îi trebuie copilului ori cum să-l stimuleze corespunzător.
Îi cumpără jucării de lemn, jucării senzoriale, covorașe de joacă, turnuri de învățare, hamuri și port bebe-uri. Stickere pentru perete, cărți în germană și jucării în engleză.
Și în toată casa asta plină cu de toate, e posibil să uite că prizele nu au capace, colțurile mobilei nu au protecție, dulapurile nu sunt securizate, geamurile nu au cheie, iar un scaun cu un copil înălțat pe el mai târziu, poate duce la o tragedie.
Ioana știe desigur la ce să se aștepte de la in bebeluș. Nu o poate lua nimic prin surprindere. Știe cât trebuie să sugă, când trebuie să sune la doctor, ce greutate și ce înălțime trebuie să aibă, cum trebuie ținut la baie, cum îi schimbă un pampers.
Chiar nu mai are ce să citească despre un copil…
Aaaa, poate care e primul lucru care trebuie făcut în caz de înec sau îngerare de obiecte, șoc anafilactic, intoxicații cu substanțe periculoase sau convulsii febrile.
Ioana a participat la toate cursurile posibile destinate nașterii și îngrijirii nou-născutului. Sție cum trebuie să respire în timpul travaliului, a făcut gimnastică pentru gravide, a fost la cursul de alăptare și la cel de diversificare.
Dar Ioana nu a avut timp să strecoare în agenda ei și un Curs de Prim Ajutor pentru sugar sau copil, informații care în cazul unei tragedii ar face diferența între viață și moarte.
Ioana, pe cât de informată este pe atât este de ignorantă când vine vorba de lucruri cu adevărat esențiale sau vitale.
Parte din Ioana sunt si eu. Si in 6 ani de părințeală am scapat esențialul din vedere de atâtea ori…
Photo by Alex Hockett on Unsplash
Leave a Comment