Mereu mă gândesc la cât de prost stăm noi ca neam la capitolul prevenție. Nu avem cultura controalelor de rutină. Faceți un exercițiu de imaginație și amintiți-vă durerile crunte de măsele din copilărie. Pe care le tratam cu alifie chinezească, țuică sau săculețul cu sare. Când chiar nu mai puteai să stai în picioare ajungeai la doctor. Și asta pentru că erai copil și lumea se îngrijea de tine mai tare. Oamenii mari își pierdeau mai degrabă măseaua decât să o trateze, nu mai vorbim de prevenit. Și tocmai pentru că nu mergeam regulat la dentist te durea ”ca dracu”.
Am început cu acest exemplu ne-grav și neamenințător de viață ca să nu o dau în dramatism direct.
Cât de ușor ar fi să te duci regulat la dentist, la 6 luni și dentistul să-ți trateze punctele mici care nu ajung să sape în dinte? Ar fi floare la ureche și pentru unul și pentru altul.
Acum 6 ani, pe când eram în Olanda, m-am dus și eu la dentist pentru a-mi scoate o măsea de minte (mă durea, nu mă apucase pe mine prevenția la vârsta asta). Îmi face radiografie. Studiază încruntat poza. Măseaua de minte era clară, altă măsea îl intriga.
-Dar nu înțeleg- aveți aici o măsea foooarrrte interesantă. Adică nu aveți rădăcină, e tăiată, dar nu înțeleg cum a reușit să umble pe sub rădăcină și să păstreze tot dintele intact..n-am mai văzut așa ceva.
Și am ajuns studiu de caz. Au venit 3 doctori ca să le povestesc de ce măseaua mea arată așa.
-Păi să vedeți. Măseaua cu pricina e cu gaură adâncă de la 10 ani. Mă durea constant, dar credeam că așa e normal 🙂
Pe la 27 îmi iau inima în dinți să o tratez. Aveam infecție sub rădăcină și atunci doctorul foarte bun, de altfel ce face- îmi taie gingia, întră sub rădăcină, taie osul (de mi-au vibrat creierii 5 zile după) scoate punga de puroi (pe care mi-o arată), coase și plombează.
-Oau, zic doctorii olandezi. Felicitări dentistului. Aici sigur nimeni nu știa să vă facă așa ceva. Nu există. La asemenea cazuri se pierde dintele. Este un doctor extraordinar cine a făcut așa ceva.
Păi normal că la ei nu există așa ceva. Copiii se duc la dentist din 6 în 6 luni, fără excepție. Îi întreabă și la școala dacă fac asta. Când tratezi doar puncte mici de carii cum să știi să umbli pe sub rădăcină la o măsea care e de 15 ani în starea aia?
Ca să vezi cazuri deosebite vii la congrese cu studii de caz ”pe viu” în România.
Doctorii români sunt printre cei mai buni din lume, că n-au încotro.
Mă rog, altundeva voiam să ajung. Că atunci când nu-ți faci controale stomatolgice de rutină se numește neglijență, că nu moare nimeni de la măsea de cariată. Decât de durere. Și se moare doar la figurat.
Eee, din păcate lipsa prevenției în alte domenii ucide. Cu U mare. Se moare când se putea trăi.
Nu excelez la prevenție nici eu dar câteva controale pe an sunt sfinte.
Respectiv un set de analize de sânge uzuale, un consult ginecologic +Papanicolau, un consult dermatologic, pentru că am multe alunițe și o ecografie mamară.
Foarte curând l-am făcut pe cel din urmă. Și mereu când stau întinsă și doamna doctor face măsurătorile, începe să îmi bate inima.
Sânul stâng, un nodul la ora 12. 5mm pe 2. Data trecută cât avea (o întreabă pe asistenta care era nasul în hârtii)? Crește?
Mă uit dacă se încruntă. Dar cred că oamenii aceștia sunt atât de obișnuiți să dea vești proaste, încât mimica feței nu mai spune nimic.
Formațiune cel mai probabil….(și aici deși durează o secundă până rostește cuvântul, mă simt ca la așteptarea unei sentințe. Mă uit la buzele doamnei doctor, dacă și le rotunjește pentru a rosti ”ma” sau și le lungește pentru a rosti ”be”)…..benignă.
Vă bate inima tare…
Păi da, un cuvânt și mi s-ar cam nărui viitorul..
Mai degrabă l-ați salva, că de asta veniți anual, nu?
Dacă ați ști câte putem face dacă am depista din timp..din păcate adesea diagnosticăm în ultimul stadiu..
Uite că nu m-am gândit așa. Dar m-am gândit iar cât de prost stăm la capitolul prevenție. Nu avem cultura controalelor de rutină. Știți, desigur și voi de la părinții voștri.
Și ar trebui să o avem, nu pentru noi ci pentru evitarea suferinței pe care le-am provoca-o celor dragi.
Eu de asta îmi fac controale cât de cât regulate. Gândul că i-aș face să sufere crunt tocmai pe oamenii pe care îi iubesc cel mai tare, mi se pare de netrăit cu el.
Și aici voiam să ajung…a nu face prevenție cu tine mi se pare cel mai mare gest de EGOISM. Pentru că fiecare dintre noi, în cazul unei tragedii care putea fi evitată, lasă în urmă oameni sau mai rău copii, pentru care nimic nu va mai fi ca înainte. Eu cred că faptul că nu ai timp să faci o programare, că nu ai bani de dat aiurea, că ești tânăr, că e viața ta, că la mijloc sunt numai interesele pharma, că sistemul medical românesc e la pământ sunt numai scuze.
Așa îi spun tot timpul lui P. Că nu l-aș ierta niciodată, dacă din cauza propriei lui neglijențe ne-ar provoca o așa suferința.
Aș trece într-un orizont de timp peste această durere dar nu cred că l-aș ierta pe deplin vreodată. Dacă ar fi putut să prevină și nu a prevenit sau dacă s-ar ști cu vrea afecțiune și nu s-ar îngriji pe principiul că ”e viața lui”.
Desigur că vă doresc să fiți mereu sănătoși. Dar din păcate e doar o urare, nu o garanție…prevenția în schimb chiar salvează vieți. Controale de rutină, grijă și prevenție trebuie făcute, nu pentru noi neapărat ci pentru cei pe care îi iubim cel mai tare pe acest pământ.
Sharing is caring!
Sursa foto titlu: Photo by Dominik Martin on Unsplash
Leave a Comment