Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o: Programul copilului trebuie să fie sfânt

Nu că am făcut eu marea descoperire, dar dacă aș putea face o singură recomandare unor proaspeți părinți, raportându-mă la experiența mea desigur este să respecte, pe cât posibil un program bine-stabilit, să aibă o rutină clară. Asta le va face viața mult mai ușoară.

Mi se pare că bebelușii și copiii mici au atâta nevoie să știe la ce să se aștepte, să știe ce va urma. Au atâta nevoie de rutină în viața lor.

Și acum vă povestesc cum a fost la noi:

Când s-a născut Radu, noi eram în Olanda, nu aveam cine știe ce viață socială, deci am avut un ritm liniștit de trai în trei.

Dar, cum el nu stătea decât cu mine toată ziua, inevitabil, eu mai aveam de făcut una-alta, prin urmare într-o zi făceam plimbarea de dimineață la 11, în alta la 9, în altă zi deloc, într-o zi stăteam 3 ore, în altă zi 20 minute. Într-o dimineață mergeam la supermarket, în alta la shopping, câteodată în curte și mai rar în parc.

Acum, nu știu dacă are legătură dar Radu mereu a avut un program de somn foarte prost ziua- adormea extrem de greu, îl legănam și 2 ore că să doarmă maxim 30 minute. 

Apoi cu oboseală, mârâială, mai greu sau mai ușor, se făcea ora 18. Ajungea de la muncă și P. și de aici încolo programul era foarte previzibil. Invariabil, seară de seară, îl plimba în brațe vreo oră, cu fața spre exterior, la 7 intram la baie, apoi lapte și somn. 

La 1,5 ani ai lui ne-am întors în țară, 3 luni mai târziu eu am început munca și el stătea ziua cu bona. Iar programul era a-ce-lași.

La 8 se trezea, la 8,30 veneea bonă, la 8,45 plecam noi de acasă, la 9 lua micul-dejun, la 9,30-11,30 stătea afară, apoi mânca și somn 2 ore.

Zi de zi, de luni până vineri același program. Nu știu dacă are legătură, dar la acest program foarte monoton nu mai sărea peste somnul de prânz și mai mult, adormea și foarte ușor.

De luni până vineri era foarte ok, în weekend cum schimbam programul și renunțam la rutina lui, iar se dădea peste cap cu somnul.

Buuun, și s-a născut Tudor. Și i-am promis așa:

Programul tău va fi sfânt! Pentru că acum știu, că tu ai nevoie de liniște, somn, mâncare și multă rutină. Ai tot timpul din lume să vizitezi cafenele, cabane la munte, să te plimbi cu avionul sau te dai în carusel.

Cel mai important pentru mine este programul lui de somn mai ales, că de mâncat nu se omoară oricum 🙂

În acești 2,5 ani, Tudor a avut o viață monotonă. Universul lui s-a limitat la cele două parcuri de cartier. Același program zi de zi. 

Și a crescut Tudor atât de ușor! Atât de liniștit! Atât de vesel! La fel de energic, dar mult mai odihnit!

Iar de curând, o mămică din parc mă întreba dacă nu se plictisește de același program, ea încercând mereu să-i găsească modalități noi de divertisment.

Nu am știut să-i răspund dacă se plictisește sau nu, ci doar că el cu cât e mai odihnit cu atât e mai fericit. Iar pentru a fi odihnit el are încă nevoie de o rutină clară 🙂

Prin urmare, mai ales la Tudor am învățat să-i respect mai mult decât orice programul. O fac pentru el dar mai ales pentru liniștea mea 🙂

Seara dam stingerea mereu la aceeasi ora +/- 10, 15 minute, nu mai mult.

Dimineata ne trezim la aproximativ aceeasi ora- intre 7-7.30.

Somnul lui Tudor de pranz este intre 13-15.30. Dacă din diverse motive nu adoarme până la 15, nu îl mai culcăm deloc în ziua respectivă (acum că e mai mare) și devansăm ora de somn de seară.

Deci pe scurt asa, aceasta este cea mai importantă lecție pe care am învățat-o eu. În zilele în care nu i-am respectat această rutină clara de mai sus, am avut parte de un bebeluș mofturos, agitat, morocănos, nervos, agitat.

La voi cum e?

Sursa foto: Unsplash.

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

2 Comments

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives