Jurnal de călătorie: Israel

Noi ne-am hotărât, am luat biletele de avion, am căutat cazare și am făcut planul pentru această destinație, foarte din scurt, respectiv la sfârșitul lui septembrie pentru vacanța planificată în a doua jumătate a lunii octombrie.

Perioada: 23-28 octombrie (marți-duminică)

Zbor București-Tel Aviv: WizzAir, 600lei/2 persoane.

Unde: 2 nopți în Ierusalim, 3 nopți în Tel Aviv.

Despre Israel, foooooarte pe scurt

De la Wikipedia citare, Statul Israel este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Mării Mediterane.

Se învecinează cu Libanul, în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania, în est, Egipt și Fâșia Gaza, la sud-vest, și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică.

Conform Constituției, capitala țării este orașul Ierusalim, dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv, unde se află și majoritatea instituțiilor țării.

Unde am stat

Și în Ierusalim și în Telaviv am stat în apartament în sistem hotelier, amplasate central. În Ierusalim a fost totul ok, în Telaviv a fost cea mai proastă cazare pe care am avut-o vreodată cred 🙂

100E/ noapte, și într-o parte și-n alta. Las cazările și aici, cu mențiunea încă odată: Ierusalim, DA, Tel Aviv, NU NU NU!

Ce am văzut/ Ce am făcut

Orarul de zbor a fost foarte foarte bun. Plecare la 6 dimineața, retur la 22. Deci la 5 nopți de cazare sunt 6 zile pline. Noi am plecat marți și ne-am întors sâmbătă spre duminică noapte.

Prima dată am vizitat Ierusalim. 

Ierusalimul (vechi) este cu siguranță unul dintre cele mai impresionante locuri pe care le-am vizitat noi.

Ierusalim datează de acum 3000 de ani și este considerat locul sfânt pentru cele 3 religii abrahamice: creștinism, iudaism și islam.

În prima zi ne-am plimbat singuri, a doua zi am hotărât să alegem un tur cu ghid. Am rezervat, online, în acea seară pentru a doua dimineața un turul cu ghid de la Sandemans  (au și tururi gratuite), 30$/ persoană, durata 4 ore.

➡ Am pornit în turul ”Holly Jerusalem” de la Jaffa Gate.

Prima oprire ”Palatul lui Irod”, cel care a ordonat uciderea tuturor pruncilor sub 1 an și din cauza căruia Maria a fugit și i-a dat naștere lui Iisus într-o iesle din Bethleem.

Am reconstituit ‘Drumul Durerii’ (Via Dolorosa), dar în sens invers- am pornit de la muntele Golgota (care acum este în interiorul Bisericii Sf. Mormant) și am coborât spre Poarta Leilor. Sunt 14 opriri. De exemplu: ”unde Iisus a luat crucea”, ”unde Simon a fost obligat să-l ajute să poarte crucea” etc. În poza de mai jos este locul ”unde Iisus a căzut a doua oara sub povara crucii”

Zidul Plângerii (Zidul de Vest)- construit de regele Irod, se află acum în cartierul evreiesc și este cel mai sacru loc evreiesc. Este împărțit în 2 părți- la stânga se roagă bărbații, la dreapta femeile. Ating zidul și cer divinității iertare sau ‘favoruri’.

În spatele meu este muntele Măslinilor, la poalele lui aflându-se Grădina Ghetsimani, unde Iisus și apostolii s-au rugat în noaptea dinaintea crucificării. Unde Iisus a fost arestat. Toate cele 3 religii cred că atunci când Mesia vă coborî pe Pămant aici se va pogorî. Este considerat locul unde Dumnezeu va judeca. Cei ‘buni’ se vor înalța la cer iar cei ‘răi’ se vor îneca în râu.

Am luat la pas cele 4 cartiere în care este împărțit acum Ierusalimul vechi. Cartierul creștin, musulman, evreiesc și armenesc. Poza este din cartierul creștin. Fiecare cartier are școli, grădinițe și magazine proprii și aici traiesc cei mai credincioși oameni ai religiei respective.

Ce mi s-a mai părut interesant este portul evreilor ultra-ortodocși (foarte mulți, cel puțin în cartierul evreiesc din Ierusalim)

Deși e foarte cald ies îmbrăcați numai așa: pantaloni lungi negri, cămașa cu mânecă lungă albă (tallit catan se numeste), haină neagră și pălărie înaltă:

Pe șold le atârnă de-o parte și de alta ca niște șireturi albe – se numesc de fapt tzitzit, care înseamnă ‘șase sute’. Fiecare ciucure are 8 fire si 5 noduri, care în total fac 13. Deci un total de 613. Scopul acestor ‘șireturi’ este să le amintească de cele 613 porunci din tora.

Conform scrierilor din tora, părul din jurul urechilor este recomandat a nu fi tuns niciodată (la băieți)

Femeile căsătorite își acoperă capul. Evreii credincioși mediu, ca să zic așa 😃 poartă doar acea chipa pe cap.

Am mai vizitat în Ierusalim și Muzeul Holocaustului Yad Vashem (cel mai mare din lume), este absolut impresionant. Intrarea este gratuită.

În Tel Aviv am ajuns joi seara, urmând a sta până duminică. Am călătorit între orașe cu autobuzul (autocar), costă în jur de 20 lei și face cam 1 oră.

Vineri ne-am plimbat prin centrul vechi al Tel Aviv- Old Jaffa. Mai întâi singuri, apoi intr-un grup cu ghid pentru 3 ore (tot de la Sandemans, dar turul gratuit) și apoi iar singuri.

Este un loc cu 7500 ani de istorie.

Casele de aici sunt din piatră. Par desprinse din altă epocă. În această zonă, sunt foarte multe magazinase chic cu iz de galerii de arta.

Zicea ghidul că pentru a cumpăra o casă aici, ca cea pe scările căreia stau eu, în afară de faptul că trebuie să dispui de 2.500.000 $, pentru a primi permisiunea să cumperi trebuie să fii artist.

Flea Market- piața de antichități/ vechituri. Vând de toate. De la piese de mobilier, țesături colorate, lămpi de arama vechi, obiecte de decor, tablouri, bijuterii, zeci de covoare si multe multe vechituri.

În poza de mai jos, P. stă în fața (fostei) case a lui Simon Tăbacarul, cel la care a locuit Sf. Petru. Pe acoperișul acestei case, după ce Sf. Petru a înviat-o pe Tabitha a avut o revelatie- cum că ar trebui să creștineze și alte popoare în afară de iudei.

Portul din Jaffa funcționează de 7000 ani și este unul dintre cele mai vechi din lume. Apare menționat în biblie de 2 ori.

Sâmbătă aveam programată o mini-excursie de 1 zi. Ne-am trezit la 1 noaptea. La 2am a fost plecarea spre Masada. Aici la Masada trebuia să vedem răsăritul de pe fortăreață. Dar drumul spre Masada era inchis din cauza inundațiilor din zonă, care provocaseră în ultimele zile adevărate tragedii în Iordania. 

Răsăritul în Marea Moarta, undeva pe drum.

Apoi am ajuns la Ein Gedi, rezervație naturală în Deșertul Iudean.

Am testat gravitația in Marea Moartă, la cea mai joasa altitudine de pe Pământ (430 m sub nivelul mării).

Și undeva, pe drum pantofii, mei s-au supărat de atâta mers

Tariful a fost 70$ persoană.

Dumincă am stat la plajă, în Tel Aviv toată ziua. A fost vânt dar coafura a rezistat. Ne-am plimbat, am mâncat, am făcut plajă. La 22 am avut zborul de întoarcere.

Ce am mâncat

Am mâncat foarte bine, Foarte gustos. Preferatul nostru: humus. Deși mâncăm des, nu am mâncat niciodată așa humus gustos ca acolo. Deci mâncarea0i bună.

Este destul de scump totul. De exemplu, la acest prânz, am băut cea mai scumpă bere din viața noastră. Cea mai ieftină din meniu 😃 35 lei. Draft. Gold star.

Iar quiche-ul din farfuria mea costă 61 lei, dacă vă întrebați. Nu, nu e mare de-loc.

În poza de mai jos, servim cel mai tradițional mic dejun. Shakshuka, pe numele ei este o mâncare tradițională din Israel, cu ouă, roșii, condimente.

Și aici,o lipie umplută cu carne de miel, tot ceva tradițional:

Noi, în vacanțe folosim cardul Revolut. Plătim la supermarket, restaurant, magazin de suverniruri și peste tot pe unde mai avem nevoie, și cel mai important scoatem bani de la bancomat, direct în moneda respectivă. Mai multe informații despre Revolut- o descoperire care revoluționează cheltuielile în călătorii, în acest articol documentat (scris de alții, nu de mine)

Alte informații sau bine de știut

→De la aeroport (Ben Gurion) până în Ierusalim, am luat autobuzul (autocar). Pleacă din aeroport din oră în oră și face cam o oră până în Ierusalim. Foarte convenabil și din punct de vedere financiar, în jur de 20 lei.

Moneda natională este Shekel (1 Shekel=1,10 Ron). Pentru simplitatea calculului, noi am pus semn de egalitate între cele două monede, adică am considerat toate prețurile în lei.

Condiții meteorologice: În octombrie, media temparaturii este 28gradeC iar umiditatea 57% (se spune că umiditatea optimă, la care oamenii se simt cel mai bine este 45%)

→Vineri, la apus începe shabatul și teoretic sâmbătată totul este închis. Transportul în comun circulă până la ora 16. Totuși, în Telaviv erau resturante și magazine (chiar și mici) deschise.

→Noi am mers numai pe jos, pentru că am avut cazare relativ aproape de centrul istoric (în ambele orașe), dar altfel  biletele pentru autobuz sunt valabile 90 minute (cu card reîncărabil) sau  tichet tipărit, valabil o călătorie.

→Este internet wi-fi, cam în toate locațiile (restaurante, autocar, cafenele, plajă) așa că noi nu am considerat necesar să mai achiziționăm cartela sim acolo. Dar dacă aveți nevoie de acces la internet continuu sau apelați des, atunci cartelă sim locală este cea mai bună variantă.

→În Israel este aceeași oră ca în România.

Și cam asta a fost cu Israel-ul nostru 🙂

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

2 Comments

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives