Am nevoie de rutină în viața mea, întocmai ca un bebeluș

Poza de mai sus nu exemplifică rutina mea zilnică, desigur, dar pentru mine, rutina serii (care ”intră în derulare” de-abia după încheierea rutinei copiilor) poate avea același efect liniștitor ca cel transmis de poza aceasta din vacanță 🙂

Să vedeți!

Cu siguranță, toți părinții învață la un moment dat, mai greu sau mai ușor, cât de importantă este rutina pentru bebelușul lor.

Învață că un copil se odihnește mai bine, este mai vesel și mai bine bine dispus dacă are un program bine stabilit.

Părinții, mai obosiți sau mai odihniți, învață până la urmă, cât de important este, pentru liniștea casei, să respecte o oră de culcare și un ritual de seară. 

Baie, masaj, cântecele și somn sau de la caz la caz, căci ”câte bordeie, atâtea obiceie”, dar rutină să fie. Copilul este mult mai puțin agitat și mai cooperant, având un ritual ”monoton” zilnic, pentru că se simte în siguranță, anticipând ce va urma.

Nu este niciun  secret pentru nimeni că bebelușii au nevoie de monotonie. Au nevoie de rutină. Au nevoie să știe ce va urma.

Eeeeei, dar ce credeți voi?

În toți anii ăștia șapte, ce au trecut de când avem copii,  eu am învățat despre mine că și mie îmi place rutina și monotonia, întocmai ca unui bebeluș. Ca să mă odihnesc bine, și eu am nevoie să știu ce va urma.

Am ținut mereu, ca după ce cei doi copii din dotare merg la culcare, să ne rămână și nouă, părinților lor, cel puțin 2-2h30 pentru activități de cuplu, înainte de cele 7-8 ore de somn. Evident că nu ne-a ieșit/ nu ne iese de fiecare dată, dar facem eforturi zilnice :))

La o matematică simplă, asta înseamnă că la un maxim 9, copiii trebuie să fie în pat. Pentru că, așa cum ei au nevoie de rutină, ca să crească armonios, așa avem și noi nevoie. Iar rutina noastră poate începe de-abia după ce se încheie a lor.

Dacă pentru ei rutina înseamnă masaj și nani-nani când au fost bebelulși sau uscat cu uscătorul (da, în continuare, ce, n-au trecut decât 7 ani- aici, povestea uscătorului care merge seară de seară) ori urmărit joc de lumini pe pereți, așa și noi, părinții lor, avem nevoie de o rutină.

→Iar paharul de vin, sorbit în liniște, discutând despre provocările zilei ce tocmai urmează să se încheie  ori despre planurile zilei de mâine fac parte din rutina mea și îmi vor da, mereu, o stare de bine.

→De asemenea, serialele pe care le urmărim împreună, mai bune sau mai proaste, sunt parte din rutina mea și le voi asocia tot timpul cu momente de bine. Plăcute. Seara este momentul meu preferat dintotdeauna. 

”Boardwalk of Empire” o să-mi amintească tot timpul de Radu nou-născut, ”King of Queens” de el la 1 an,  ”Two and a half man” ”Big Bang Theory” și ”Modern Family” de viața cu doi copii mici, ”Ozarks” îmi va aminti de vara trecută, în timp ce ”Breaking Bad” de februarie trecut.

Pentru că, așa cum toate ”manualele de parenting” ne învață cât de important este să ne conectăm cu copilul (respectiv să petrecem timp de calitare, 1 la 1, în care să fim prezenți 100% etc), și că toate comportamentele lui necorespunzătoare au la bază lipsa acestei conectări, la fel de important mi se pare mie să ne (re)conectăm, în fiecare seară și cu partenerul 🙂

About the Author

Anca Arau
Author with 445 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives