Anul acesta, pentru noi, a fost așa:
primul an de școală, primul an de grădiniță și totodată primul de colectivitate, epidemie de gripă, viroze respiratorii, schimbări bruște de temperatură, anitermice, vitamina c, dureri în gât și nas congestionat…..dar hai că se vede luminița de la capătul tunelului….vine pri-mă-va-raaaaa!
Pe ici, pe colo, am mai povestit de răceli și viroze, stat acasă, ratat zile de nașteri, siropuri și ceaiuri cu ghimbir, fiind, totodată, recunoscătoare că asta a fost tot. Că ceea ce credeam că e gripă acum o lună a fost o viroză respiratorie iar prin epidemia de varicelă, Radu a trecut ca Vodă prin lobodă (deși a fost singura boală care mi-aș fi dorit să se lipească de el, ca să scăpăm o dată și de grija aceasta)
Ce-i drept, anul acesta, nici griji nu ne-am făcut prea multe. Primul copil e mare, al doilea are cu cine sta acasă în caz de-l atinge vreo răceală.
Ceva mai multe griji ne-am făcut acum 3 ani când primul an de colectivitate al primului copil coincidea cu nașterea celui de-al doilea.
Radu a început grădinița în septembrie iar Tudor s-a născut la începutul lui noiembrie 2015. Și ne-au speriat prietenii și ne-au sfătuit (pe bună dreptate) să-l ținem acasă pe Radu primul semestru măcar.
Noi nu și nu, am zis că vedem pe parcurs ce si cum.
Nu l-am ținut acasă deloc, dar din fericire nici nu i-a dat nimic lui Tudor până la 7 luni.
Nu cred în siropuri ”minune” de imunitate, nu știu dacă tratația cu miere și cătină i-a fost de ajutor în a rămâne în picioare în fața atacurilor virusurilor sau pur și simplu am avut noroc de un prim an de colectivitate (relativ) ușor, dar vă zic totuși ce ritual zilnic aveam.
Puteți să o luați drept o recomandare (bazată pe experiența noastră)
Fac mențiunea că suntem adepți ai medicinei alopate, avem încredere în medici dar nu dăm fuga la pediatru pentru fiecare muc. Nu ne îngrijorăm pentru o febră, nu sărim cu medicamente la primul semn de boală, nu aplicăm schemă de tratament fără a ne consulta cu medicul nostru pediatru.
Deci ce făceam noi și mi-a lăsat (mie, cel puțin) impresia că merge și-l ajută să facă față mai bine sezonului ba rece, ba cald:
-1 lingură mare de ulei pește (5ml), zilnic. Ținea loc și de vitamina D, în sensul că acoperea doza zilnică recomandată.
-1 linguriță miere în care puneam, 2-5 picături ulei cătină.
Ulterior, am cumpărat amestesc gata format de miere cu cătină, din care a ”băut”, când dădea semne de răceala, inclusiv astăzi (s-a trezit cu nasul înfundat).
Este un amestesc de miere cu cătina, fără zahăr. CĂTINUȚ se numește. Radu îl ia fie gol, fie o linguriță într-un pahar cu apă în care mai storc și o lămâie aproape. Se face un fel de limonadă gustoasă. Îi place la fel de mult, în ambele variante.
-alimentație din care nu lipseau fructe și legume. Din fericire, ambii copii mănâncă ușor și legume și fructe, de orice fel.
-murături. Amândoi copii mănâncă cu mare plăcere murături- mai ales castraveți murați și gogoșari. Iar bunica ne-a spus că murăturile conțin vitamina C, așa că un motiv în plus de bucurie 🙂
La recomandarea medicului pediatru, odată când îl ustura și gâtul șiavea și o ușoară bronșită (pe care am tratat-o cu aersoli), am folosit pentru gât un spray cu miere și propolis- GÂTULEȚ FERICIT.
-Am folosit atunci și DE atunci. Nu ne lipsește din casă, niciodată.
Cazurile serioase de dureri în gât cum a fost un puroi, în anul doi de grădiniță, le-am tratat cu antibiotic.
Dar altfel, folosim cu succes acest spray cu propolis.
Pe Tudor nu l-am convins încă să deschidă gura așa că ”doamne-ajută să nu-l usture gâtul încă vreun an sau doi” :))
-Și cum există acest ”gâtuleț fericit” există și variata pentru nas. Ghiciți singuri cum se numește 🙂
NĂSUC FERICIT, exact.
Este un spray cu miere și propolis, pe care eu îl folosesc cam des, ca să nu zic zilnic, că eu am nasul veșnic înfundat. Mă suspectez de o deviație de sept, ca să spun drept.
Eu am lăsat poze și am făcut trimitere către aceste produse pentru că pe acestea le-am folosit și le folosim noi cel mai mult. Dar dacă intrați pe acest site (VEGIS) să aruncați un ochi și la pachetele gata formate
Am zis să povestesc de Radu, că el ia și ulei de pește și amestec cu cătină și spray de gât ori de nas.
Cu Tudor terminam în 3 cuvinte: NU IA NIMIC :))
Dar marele avantaj al lui Tudor este că mănâncă foarte mulți ardei și fructe de toate felurile. Deci să zicem că are ceva aport de vitmania C si el. Ieri a mâncat 6 ardei Kapia (unul după altul), un pomelo mare și 2 pere.
Și-n încheiere hai să vă mai spun ce l-a ajutat pe Radu mult de tot :)) Că de la 2 ani și un pic mânca cepe ca pe mere.
Voi ce amintiri aveți din primul an de colectivitate? Ce a mers, ce n-a mers? Ce recomandați? Ce nu recomandați?
A, mai am eu o recomandare. Când tăiați ceapa, ca să nu plângeți vă puteți proteja ochii. Mai am o poza și cu ochelarii de înot, dar mă opresc aici că ați prins ideea 🙂
Să fiți sănătoși și mereu bucuroși!
Leave a Comment