Pe lângă concedii, munca de acasă este unul dintre cele mai râvnite beneficii de către angajați

Atât de mult au evoluat vremurile.  Banii nu mai sunt suficienți pentru a mulțumi sau păstra un angajat. 

Mai mult timp liber și program flexibil/ posibilitatea lucrului de acasă, care se traduce, de fapt, tot în mai mult timp liber. Asta își doresc acum angajații.

De parcă ne-am dat seama, brusc, că avem doar de viață de trăit 🙂

După, urmează bonusuri, tichete, cadouri, telefoane, subvenții pentru educație, oportunități de dezvoltare, până la concedii sabatice, pe locul 8. Vă las și articolul sursă aici.


Deci da, oamenii vor mai mult timp liber.

Bani, timp liber și unde se poate, munca de acasă. Iar în schimbul acestor beneficii, angajații promit că vor fi mai productivi. 

Win-Win situation. Angajatul mulțumit va munci mai productiv, iar productivitatea se traduce în profitabilitate pentru compania angajatoare.

Simple as that!

💡 Și știți când m-a lovit și pe mine asta?  

În perioada când am locuit în Olanda (acum mai mulți ani), P. nu cred să fi ajuns acasă ni-cio-da-tă mai târziu de 17.30, adică fără stat peste program. 

Pfoai, și eu eram consternată, nu înțelegeam:

Dar aici nu sunt ședințe care încep la 6? Voi nu aveți call-uri seara?

Nu dă bine să stați peste program? (spuneți, că pe vremea când erați mai mici, așa,  nu ați rămas măcar odată din motivul ăsta 🙂 )

Nu aveți termene limită care trebuie respectate?

Ok, să zicem că era și natura job-ului lui, poate, de așa manieră, încât să nu aibă de ce să stea peste program,  dar mi s-a părut că în general nu există cultura ”statului peste program” iar dacă chiar este un termen limită de respectat, poți munci de acasă.

Păi da, dar muncești așa ca prostul de acasă fără să te vadă nimeni? Mai dă bine atunci? Se mai pune că ai stat peste program? 😛 

Lăsând gluma la o parte, eu aștept vremurile (care cred că de fapt au și venit) în care muncitul mult și, mai ales peste program să fie văzut cu ”ochi rău”

Să ne gândim că ore multe suplimentare înseamnă, fie ineficiență:

-ai un angajat lent sau leneș sau profitor, pur și simplu- și-n loc să muncească în timpul legal de muncă, pentru care este plătit, ”freacă menta” 5 din 8 ore și apoi stă peste program că nu a reușit să-și finalizele sarcinile, pontează ore suplimentare. Iar la sfârșit de lună încasează și salariu + ore suplimentare. 

sau, varianta mai plauzibilă, poate:

-raportul volum muncă/ angajat nu este echitabil. Și atunci, vei avea un angajat demotivat și frustrat, adică o combinație nu tocmai de succes pentru productivitatea muncii. Și este, doar  o chestiune de timp până își va găsi altceva de muncă. Pentru că adevărata provocare ca angajator nu este să găsești oameni buni (deși și asta trebuie să fie foarte greu) ci să îi păstrezi.

Plus, că eu mă gândesc câți bani economisești dacă nu mai ai angajați care rămân peste program. Costuri (mai) reduse la electricitate, căldură, apă etc. Că pentru 2 angajați care muncesc până la 10 seara, ard becurile toate și merg aerele condiționate, ca și cum ar fi 50 la muncă.

A, și să nu mai zic de munca de acasă. Acolo unde natura jobului o permite, bineînțeles. Adică s-a dezvoltat atât de mult tehnologia, companiile trebuie să se dea dovadă de flexibilitate în acest sens. Și ce ieftin trebuie să fie pentru companie ”afacerea” asta. Nu tu cafea, apă, lumină, gaz, nimic nu-ți consumă angajatul care muncește de acasă.

O zi pe săptâmână sau la nevoie sau 2 zile pe lună- cumva trebuie să existe beneficiul ăsta. Oricum meeting-urile sunt online, programele în care lucrăm sunt accesibile de oriunde, ce ne mai cramponăm acum de prezență fizică 9 ore pe zi la birou?

Și pentru acest beneficiu, oarecum simplu de oferit, angajatul de bucurie că nu va mai pierde 2-3 ore cu drumul până la muncă va munci cu mai mult spor și drag. Și chiar cu recunoștință.

O zi pe săptămână să aibă posibilitatea asta și îți va fi recunoscător 5.

Deci, sumarizăm:

→Mai mult timp liber. Zile de muncă mai scurte, vinerea program redus sau orice variantă care se traduce în mai mult timp liber.

Pentru că-n fruntea companiilor sunt tot oameni, care și-au dat seama  și ei că la marele sfârșit nu regretă nimeni în lumea asta că n-a muncit mai mult ci că nu a avut mai mult timp.Timp de petrecut cu familia, de uitat la filme, de citit, de mers la cursuri, de recreat, de ieșit la bere cu prietenii, de citit povești copiilor, de vacante, de dat cu trotineta, de alergat copilul în parc.

→Mai multă flexibilitate. Orar flexibil de muncă. Ajungi la muncă între 7 și 9, muncești 9 ore (sau cât e norma). Mi se pare perfect să ai așa o posbilitate. Într-o zi ai nevoie să pleci la 4 ca să duci copilul la dentist, în loc să te învoiești, vii la 7 în ziua aia la muncă.

→Posibilitatea lucrului de acasă.

Pachetul de beneficii pentru angajati ar trebui să conțină obligatoriu (îmi place acest cuvânt în contextul acesta) posibilitatea ca angajații să lucreze un număr de ore de acasă sau să stabilească anumite zile în care aceștia nu trebuie să vină la birou.

Pe lângă concedii, munca de acasă este unul dintre cele mai râvnite beneficii de către angajați


Și mai pe scurt, doamne-ajută, să nu mai existe locuri de muncă (acolo unde natura jobului o permite) fără aceste beneficii :))

Sursă foto: Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 443 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives