Accidentul vascular cerebral este o afecțiune care întrerupe circulația sângelui în arterele care duc oxigenul către creier. Când o parte din creier nu poate primi sângele (și oxigenul) de care are nevoie din cauza unui cheag de sânge, atunci se produce un accident vascular cerebral.
➡ România înregistrează anual aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, dintre care 8.200 sfârșesc prin decese.
➡ La nivel global, la fiecare 5 secunde o persoană moare din cauza Accidentul Vascular Cerebral
➡ În România, rata de mortalitate prin AVC atinge un procent alarmant (21,64%), iar la nivel național este a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare.
Cum putem preveni accidentul vascular cerebral prin stilul de viață?
Dormiți suficient!
Controlați-vă tensiunea arterială!
Faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi!
Consumă alimente bogate în potasiu!
Învățați să gestionați perioadele aglomerate din viața dumneavoastră și stresul.
Adoptați o dietă bogată în fructe și legume!
Controlați-vă greutatea!
Este foarte important pentru sănătatea organismului ca greutatea să fie menținută sub control – indicele de masă corporală (IMC) la 25.
Găsiți aici informații complete despre cum putem preveni accidentul vascular cerebral prin stilul de viață.
💡 Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui accident vascular cerebral.
Există tratamente de prevenție a accidentului vascular cerebral , prin care se poate reduce riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați și tratați”, a declarat Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România.
💡 Această rată încurajatoare de reducere a riscului de apariție al unui accident vascular cerebral justifică nevoia unei campanii de conștientizare a riscului provocat de această afecțiune necruțătoare, de informare asupra cunoașterii semnelor și cauzelor de incidență și de motivare a prevenției în rândul publicului larg este.
Prevenția, dar și conștientizarea riscurilor unui accident vascular cerebral pot fi realizate doar prin a cunoaște întâi care este gradul de informare al publicului larg cu privire la această afecțiune.
Așadar campania ”Aleg să previn” debutează cu o analiză a gradului de cunoaștere cu privire la această afecțiune și are scopul de a umple golurile informaționale, în acest fel făcându-se un pas important în prevenția acestei afecțiuni devastatoare.
Strategia este de a reduce și de a depăși mentalitatea „se întâmplă doar persoanelor în vârstă”.
Accidentul vascular cerebral este o boală imprevizibilă, care poate fi declanșată de factori pe care oamenii îi consideră inofensivi.
Tinerii pot fi și ei victime ale acestei afecțiuni, iar de aceea, important este să fim conștienți și să putem fi cu un pas înaintea unei boli prevenibile.
Fii alături de această inițiativă completând formularul de mai jos:
Mai multe informații despre campania „Aleg să previn!*” care a început 25 ianuarie 2020, pot fi regăsite pe:
Facebook.com/Alegsaprevinro/
Instagram.com/Alegsaprevin.ro/
*o campanie demerată de Amarisia Social Lobby and Advocacy alături de Creative Education
Leave a Comment