Nu credeam că va veni prea curând ziua aceea dar iată că a venit. Prima carte-roman din viața lui terminată.
Un urs pe nume PADDINGTON, 8 capitole, 127 pagini.
Primită ca lectură obligatorie, la școală dar terminată totuși înainte de vreme, deși a primit vestea foarte rău când a auzit că are de citit 2 capitole, în 10 zile.
Mai că voia să renunțe la școală de tot, așa nedrept i se părea. A și zis și a tot repetat că era mai bine anul trecut la pregătitoare că nu i s-ar fi întâmplat așa ceva. Repeta și citea, citea și repeta ce nedreptate a pățit.
Daaaaar, cine a terminat azi, 23 aprilie 2020 prima care din viața lui?
Și-și propusese el să o termine tocmai duminică. Chiar s-a surprins plăcut și el pe el.
Și a zis că i-a plăcut până la urmă, deși primul capitol i s-a părut incredibil de plictisitor. Și unde mai pui că acestă carte face parte din colecția ”Cărțile lui Radu”, așa potriveală mai rar.
Și cum ziua noastră memorabilă a coincis cu Ziua Internațională a Cărții, mai las și eu aici câteva informații primite pe e-mail, pe care le-am găsit interesante.
➡ În fiecare an sunt publicate peste 2 milioane de cărți, iar până acum, la nivel mondial, totalul acestora a depășit 130 de milioane de titluri. Cele mai multe volume văd lumina tiparului în China, în timp ce în India se citește cel mai mult.
➡ De 25 de ani, pe 23 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții, iar cu această ocazie Editura Didactica Publishing House vine în ajutorul celor care doresc să-și scrie propriul volum cu un ghid în 23 de pași.
➡ Scriitori celebri considerau că rețeta succesului unui autor vine din exercițiul scrisului.
Astfel, Anthony Burgess a scris zilnic, timp de 30 de ani, câte 2.000 de cuvinte. Scria la mai multe cărți simultan, iar în unele seri se relaxa compunând muzică.
La polul opus se află cunoscutul John Le Carre care scria fără niciun plan, preferând să-și contureze mai întâi personajele, apoi lăsând totul la voia inspirației.
Alți autori, precum Allan Bennet, se inspirau din ce auzeau în jurul lor, notând conversații auzite pe stradă sau în autobuz, în timp ce scrierile lui Charlote Bronte poartă amprenta tragediilor personale.
Dan Brown s-a bazat pe acțiune pentru a ține cititorul conectat, în timp ce Agatha Christie pe dinamismul dialogurilor. Indiferent de ce stil, tehnică sau tactică au aplicat, toți autorii au un lucru în comun: au început să scrie.
Contextul actual imprevizibil și distanțarea socială pot oferi cadrul perfect pentru cei care doresc să scrie o carte. Iar noi le oferim un punct de plecare, de Ziua Cărții, cu un mic ghid inspirat de marii autori ai lumii, a precizat Florentina Ion, fondator al Editurii Didactica Publishing House.
Ghid în 10 pași pentru micii scriitori
A scrie poate fi astfel un exercițiu de creativitate binevenit în această perioadă în care rutina și activitățile limitate pot copleși, poate fi un exercițiu terapeutic, așa cum o demonstrează diferite studii, sau pur și simplu un mod de a te deconecta.
Iar pentru cei care au copii, Editura Didactica Publishing House a adunat și 10 sfaturi pentru micii cititori care doresc să fie scriitori.
1.IMAGINEAZĂ-ȚI diferite lumi în trecut, în viitor, pe o planetă necunoscută a uriașilor sau a piticilor.
2.DESENEAZĂ în detaliu lumea pe care ți-ai imaginat-o cu forme de relief și locuitori, cu orașe sau ce-ți imaginezi tu.
3.POVESTEȘTE mereu câte ceva- o întâmplare plictisitoare, o întâmplare amuzantă, un vis, o dorință, totul cât mai în detaliu.
4. FĂ-ȚI UN PLAN înainte de a începe să scrii. Creează un fir narativ și încearcă să-l respecți.
5.ACORDĂ ATENȚIE locurilor, fantastice sau reale, trebuie să ai o imagine clară asupra lor.
6.ANALIZEAZĂ personajele- sunt pozitive, sunt negative, principale, secundare, se cunosc sau nu între ele, cum se înțeleg, cum se poartă, cum se simt.
7.STRUCTURA POVEȘTII este foarte importantă. Respectă cele 5 puncte- introducerea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și încheierea.
8.PUNCTUL CULMINANT trebuie să creezi tensiune, eroul să fie pus în fața unei alegeri dificile, să fie testat. De deciziile acestuia depinde sfârșitul poveștii.
9.FOLOSEȘTE FIGURI DE STIL– epitete, metafore, comparații- te vor ajuta să faci povestea dinamică.
10.TITLUL– exersează cu mai multe variante până îl găsești pe cel care va stârni curiozitatea cititorilor.
Gata, asta e informația care mi s-a părut interesantă. Spor la scris cărți, acum!
Las și site-ul DPH (aici), dacă vă trebuie cărți ori jucării, în comunicat am văzut că au reduceri de până la 70% în perioada aceasta.
Leave a Comment