Jurnal de carantină de copil-10 jocuri (re)descoperite de când #stămacasă

În această lună, de când #stămacasă, și numai în casă, forțați de împrejurări, Radu și Tudor s-au jucat mai mult decât în oricare alt martie.  Au descoperit și redescoperit jocuri și jucării de mult abandonate. 

Jurnal de carantină de copil – 10 jocuri (re)descoperite de când #stămacasă

#1 JOCUL DE REMI

Pe 10 martie, când s-a anunțat că școlile urmează să se închidă, după-amiază, înainte să ajung acasă, am intrat la librăria de lângă bloc și am cumpărat un joc de remi.

Și aceasta cred că a fost decizia lunii. L-am folosit intens în ultimele săptămâni.

Este jocul preferat al lui Tudor, asta și pentru că el câștigă mereu. Și câștigă pe bune, nu știu de unde atâta noroc.

Înainte de acest 10 martie, Tudor încurca cifrele întrele ele, 2 cu 5, 6 cu 9, 3 cu 8, câteodată, ba se încurca și la numărat, îl sărea cel mai des pe 6. Eeeeei, și după 2, maxim 3 jocuri de remi, le recunoaște până la 13 cel puțin și nu mai sare cifre la numărat, că asta îl costă victoria (noi jucăm varianta simplă, adaptată pentru Tudor, adică- mozaic, la rând, de la 1 la 13)


#2 MAROCO

Un joc redescoperit, Maroco. Acesta e printre preferatele lui Radu, pentru că el e cel care câștigă cel mai des.

Cred că-l știți din copilăria noastră- se aruncă bețele și fiecare jucător trebuie să sustragă din grămadă un bețișor, fără să le atingă pe celelalte.


#3 PUZZLE

Acesta e un joc neiubit deloc la noi. Ei se jucau cu lego duplo, friends, city dar niciodată puzzle. Radu chiar zicea că nu-și poate închipui ceva mai plictisitor decât să stai să faci un puzzle. Așa că nu mică mi-a fost mirarea, când într-o zi, din această lungă izolare, vine cu puzzle, hotărât să-l dovedească. L-a făcut, l-a stricat, l-a făcut iar și iar l-a stricat, ceea ce m-a convins să le mai comand repede niște puzzle-uri până nu trece pasiunea.

Și la fel, le-au făcut de mai multe ori. Ce face plictiseala din om :))


#4 VÂNĂTOAREA DE COMORI

Nu știu dacă ați încercat vreodată această ”joacă”

Este foarte apreciată la noi. Eu ascund bilețele cu indicii în casă, ei caută ‘comoara’, trecând din indiciu în indiciu.

➡  Caută în cana în care a băut tati cafea, ieri.
➡ Întreba ursulețul, cred că te poate ajuta.
➡ Alege o carte de istorie din bibliotecă, rezolvă 2×2+12 și la pagina aceea este următorul indiciu.

Și tot așa, 10 pași, 15, 20, după voința și putință, indicii mai grele sau mai ușoare:)


#5 WHY CONNECT

Acesta e unul dintre jocurile mele preferate. Să mă uit la ei cum joacă, mai ales.

Este un joc de asocieri, fiecare jucător are un număr de cartonașe și trebuie să le conecteze și să explice de ce le asocieză așa.

➡ grâu lângă pizza, pentru că din grâu se face făină și e nevoie de faină pentru blatul de la pizza;

➡ oaie lângă pătura, pentru că din lână poți face și pături.

Și jocul se complică când se avansează, pentru că trebuie că trebuie să faci asocieri, adică să conectezi cartonașul tău cu 2, 3 cartonașe o dată.

Noi nu jucăm pe puncte ci doar să povestim raționamentul de asociere. Mie  se pare fascinant și de multe ori amuzant, să asculți copilul cum conectează cartonașele.

Radu pune bicicleta lângă camilă și explică că le conectează așa, pentru că, ambele pot fi considerate mijloace de transport, adică te poți deplasa cu ajutorul lor.

Tudor ține minte. Și câteva ture mai târziu, așază avionul de pe tabla lui lângă vacă.

-Hmmm, nu, nu e bine, ia-l de acolo, zice Radu.

-De ce? De ce la mine nu e bine?

-Păi cum să fie bine?

-De ce te-ai gândit așa?

-Păi sunt mijloace de transport. Ce, eu, dacă vreau, pot să mă deplasez cu vaca, nu?


#6 ALBA-NEAGRA

Da. Ne-am cam jucat, ce să zic. Am decupat din carton trei cercuri, pe unul l-am bifat cu X, un jucător învârte cartonașele, de te amețește, celălalt încearcă să nu scape din ochi, cartonul însemnat.

Tudor a început să se priceapă, dacă nu merge cu școala, are un viitor:D


#7 BUILD or BOOM

Acesta este un joc apreciat de ei și jucat mai mereu, de când îl avem. Se joacă-n 2, fiecare jucător trebuie să construiască după model.

Primul care termină, aruncă în aer construcția adversarului. 


#8 TNT

Acesta este un joc redescoperit. Îl avem de multă vreme dar nu l-am jucat la vremea lui. De vreo 2 săptămâni, îl jucăm toți 4. Eu nu am câștigat niciodată. 

Se pregătește lansatorul de dinamită și se pun toate cardurile explozive în partea de sus. Jucătorul cel mai tânăr începe, învârte rotița și arată celorlalți jucători imaginea selectata și culoarea pietrei obținute. Se detonează lansatorul de dinamită și odată ce cardurile explozive au fost lansate, toți jucatorii încep să caute cardul potrivit indicat de rotiță.


#9 SUPERSPIONUL.

Este un joc care îi place lui Radu. Și îl joacă cu tatăl lui, dacă îl lasă Tudor. Și ca să-l lase, eu joc cu el clasicul #PĂCĂLICI.

Este un joc de matermatică, de calcul rapid, mi se pare fain. Se alege o carte, să zicem 27, se dă cu zarul, pentru a afla operația, de exemplu adunare, îți pui ochelarii la ochi, ca să vezi, prin cărțile de jos și aduni repede ce cărți îți trebuie ca să rezolvi ecuația.


#10 ADEVĂRAT SAU FALS

Trebuie să asculți afirmțiile pe care le face coordonatorul de joc și apoi să ghicești dacă sunt adevărate sau false. 

Cu toate că Radu știe mult mai multe decât Tudor, Tudor apasă la noroc și cam câștigă. Că viața e nedreaptă.


#11 CROZZIT

Acest joc eram sigură că o să îi placă lui Radu dar în același timp eram convinsă că nu va fi pe placul lui Tudor. Ei, m-am înselat, le place amândurora, îl joacă împreună, dar Radu îl mai ajută pe Tudor. 

Bine, ei ca să joace ceva împreună, chiar și când le place maxim, noi trebuie să stăm lângă ei, asta când primim scutire să nu jucăm.

Se joacă-n 2 și durează puțin, maxim 15 minute. 

Câștigă cel care reușește să facă un lanț neîntrerupt de piese care leagă laturile culorii lui. Celălalt jucător înceracă să-l blocheze, pentru a nu ajunge dintr-o parte în alta.

Eu îl consider un fel de X și 0.


 

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives