Pe principiul ”dacă-tot-nu-putem-pleca-în-vacanță-hai-să-ne-amintim-de-cele-trecute”, azi, cât copiii s-au uitat la Zootropolis (iar) am adunat la un loc pozele și impresiile din ultima vacanță, Sri Lanka.
Întâmplarea a făcut să facem această vacanță fix înainte de izbucnirea pandemiei de Covid, respectiv în februarie și pentru prima dată-n viața noastră să mergem cu o agenție, cu program gata făcut și grup organizat.
Pfoai, ce ușor e așa!
N-am gândit și nu am planificat nimic. Nu am căutat cazare, nu am citit review-uri despre restaurante, nu ne-am interesat ce-i de văzut, ce variante de zbor sunt etc. Dar toate acestea au farmecul lor într-o vacanță, așa că, noi, cu siguranță, dacă am mai fi mers cu încă un cuplu măcar, mergeam ”pe cont propriu”, cumpărăm pachete de la o agenția locală, închiriam mașină cu șofer și porneam într-o vacanță (și mai) autentică. Sau nu.
Așa, în 2, de data asta ni s-a părut mai simplu să plecăm cu grup organizat, dacă ne mușcă o maimuță să avem cui ne plânge și cine să ne ducă la spital, să ai pe cine întreba una și alta și de unde să îți iei toate recomandările.
Și am avut totul la botul calului. În fiecare zi. Dar să o iau pe zile.
Sri Lanka este o țară insulară asiatică, în sudul Indiei și are ieșire la Oceanul Indian și am reținut că în traducere ”sri” înseamnă ”fabulos”. Deci minunata, fabuloasa Lanka.
Perioada vacanței a fost 11-22 februarie, adică 11 nopți, am zburat cu Qatar Airways, deci escală la Doha, la jumătatea drumului (5h până la Doha și încă 5 de la Doha) și circuitul l-am luat de la o agenție de turism, după cum spuneam, respectiv Parelala 45.
Așadar, ce am văzut, unde am stat, ce am mâncat, cât costă ș.a.m.d.
CE AM VĂZUT
Ziua 1
Am petrecut-o pe drum :)) Am ajuns târziu la hotel, în Colombo (capitala Sri Lankăi), adică spre 5 dimineața. Era beznă când am ajuns și când am făcut ochi, ne-am trezit aici.
Ziua 2
Am pleacat într-un tur al orașului. Am văzut zona comercială, bazarul oriental aglomerat, un templu hindus. Colombo nu are nimic din frumusețea acestei insule, este doar extrem de aglomerat și nimic ofertant. Dacă aveți cum să săriți peste el, nu pierdeți (mai) nimic, altfel nu mai mult de o noapte.
Ziua 3
Am plecat din Colombo, spre Pinnawella, unde am vizitat adăpostul pentru elefanți.
Și de aici mai departe, am vizitat templul budist de la Dambulla, patrimoniu UNESCO. Situat la înălțimea stâncilor care se ivesc din junglă, Dambulla este un complex de peșteri în care a fost amenajat un templu dedicat lui Budha. Aici am văzut multe statui gigantice ale lui Budha și picturi murale care datează de la începutul erei noastre.
Ziua 4
Am vizitat Sirgiriya. Aceasta este, probabil, cea mai renumită atracție turistică din Sri Lanka. Sirgyria este denumită și ”stânca leului” datorită leului gigantic care străjuia în trecut intrarea în fortăreață.
Fortăreața, construită de regele Kasyapa, în secolul al V-lea, se află în vârful stâncii de granit roșu, abruptă și înaltă de aproximativ 150 m.
Deci e de urcat. Urci și tot urci. Dar și când ajungi, sus, sus.
Dar și drumul până acolo sus e pitoresc.
De aici, mai departe, am vizitat un sat tradițional, care a rămas neschimbat de-a lungul timpului. Oamenii, aici, trăiesc simplu, în armonie cu natura.
Și aici, foarte interesant a fost că am vizitat o casă, unde am servit un prânz simplu, gătit pe loc. A fost cel mai gustos prânz.
Am făcut un safari în parcul Național Mineryia, care adăpostește aproximativ 200 elefanți, bivoli, mistreți, cerbi, căprioare, urși, crocodili.
Ziua 5.
De aici, am plecat spre Kandy, un oraș tare frumos, ultima capitală a regilor sinhalezi și patrimoniu UNESCO.
Aici, am vizitat ”Templul Dintelui Sfânt”, este un templu foarte important pentru budiștii de pretutindeni. Poartă acest nume pentru că adăpostește un dinte de-al lui Budha iar acest dinte a jucat un rol important în istoria țării deoarece există credința că cel care deținea dintele deținea și puterea de a guverna țara.
Frumos, dar eu nu mă omor după temple. Mai interesant mi s-a părut, această imagine. Ne-am oprit la un moment dat, sub un c
Ne-am oprit la un moment dat, sub un copac, ca să nu uităm cum o maimuță se chinuie să deschisă o sticlă de apă, furată probabil de la vreun turist. Și deodată ridic ochii. Un copac în care atârnă sute de lilieci. Punctele alea negre sunt liliecii, care așteaptă noaptea:D
Ziua 6
Am vizitat grădină botanică Peradenya. A fost înființată în 1374 ca loc de recreere pentru regii din Kandy. Frumos, frumos.
De aici, am plecat spre Nuwara Eliya, un oraș de munte, foarte frumos.
Drumul în sine este spectaculos.
Iar pe drum am vizitat și o fabrică de ceai.
Sri Lanka este al treilea cel mai mare exportator de ceai din lume, o performanță extraordinară pentru o țară atât de mică.
Ziua 7
Am plecat din Nuwara Eliya, spre parcul național Yala. Pe drum am oprit în zona muntoasă Ella, pentru a ne clăti ochii cu privelișile oferite de valea Ella, lanțul muntos Kataragama și cascada Ravana Ella.
După amiază, am avut o sesiune de safari în parcul național Yala. Și am văzut leopardul.
Ziua 8
Ne-am trezit foarte devreme, astfel încât la 5am, să începem safari-ul în parcul național Yala, să vedem cum arată și cum se poartă animalele și-n prima parte a zilei.
Și în acest parc, undeva la marginea lui, am văzut, pentru prima oară și plaja și oceanul.
Ziua 9.
Am plecat spre Galle, cel mai important port al țării până la înființarea portului din Columbo. Este un oraș vechi, majoritatea clădirilor existente datează din perioada oalndeză. Este un oraș renumit pentru tradițiile artizanale specifice: producția de dantelă, sculptură în abanos, tăiere și șlefuire a pietrelor prețioase.
Ne-am oprit să admirăm și oceanul, un pic.
Și înainte să ajungem la hotel, am vizitat Insula Scorțișoarei. Foarte frumoasă a fost această plimbare
Am aflat cum se culege și la ce se folosește scorțișoara. Pfoai, ce miros. Și-am băut un ceai aromat.
Zilele 10 și 11.
Au fost de relaxare, la plajă, într-un resort, regim all inclusive. P. s-a dus într-o dimineață într-o croazieră, să observe balenele. Am tinde să zicem că nu merită 🙂
A, și am mai vizitat și niște fabrici. De țesături și de bijuterii.
O școală:
Niște copii jucând volei:
UNDE AM STAT
Las și aici cazările cu link către booking, în cazul în care vă planificați pe cont propriu excursia și aveți nevoie de recomandări. Toate cazările au fost bune și foarte bune.
COLOMBO- Hotel Pegasus Reef 4*.
DAMBULA-Hotel Sirgiriana Resort by Thilanka 4*
KANDI- Hotel Grand Kandyan 5*
NUWARA ELYA- Hotel St. Andrews 4*
AHUNGALLA– Hotel Riu Sri Lanka 5*
CE AM MÂNCAT
Ce ne oferea hotelul. Nouă ne place mâncarea asiatică, deci am mâncat bine și mult. De exemplu.
Avem așa în farfuriile mele:
🍽 supă de linte cu creveți- se combină foarte bine;
🍽 papadam-un fel de chipsuri din faină de orez, probabil calorice dar foarte bune;
🍽caracatiță cu niște ierburi bune;
🍽 masala cu legume- masala fiind mirodenii amestecate;
🍽 sos de mango
🍽 murături de lămâi- cel mai ciudat și ne-bun lucru pe care l-am mâncat noi vreodată.
A, și multe condimente.
Am prins și 14 februarie, în vacanță, și nu că am sărbători de obicei dar anul acesta, am sărbătorit :))
Iar de băut, bere.
CÂT A COSTAT
1575 Euro/ persoană, în care am avut inclus, zborul cu Qatar Airways, 11 nopți cazare, la hotelurile de mai sus, în regim demipensiune și all inclusive, ultimele 3 nopți, transferuri și majoritatea obiectivelor turistice de mai sus.
În plus, am mai plătit:
Taxa de viză– 45$/ persoană.
Asigurarea medicală– parcă 60 lei, amândoi.
Bacșișurile pentru ghidul local– 50$/ persoană.
Și intrările la excursiile opționale, adică:
Parcul Național Minnerya- 40$/ persoană.
Vizita satului tradițional- 30$/ persoană.
Croaziera pentru observarea balenelor- 85$.
Masa de prânz– 5-7$/ persoană.
Băuturile– 5-7-10$/ persoană/ zi.
Suveniruri– noi nu prea mergem la cumpărături în vacanță, deci o sumă mică.
Leave a Comment