7 zile-maraton de cultură românească la Berlin

*știre/comunicat presă

20 de artiști și manageri culturali au celebrat la Berlin universalitatea operei lui Dimitrie Cantemir

În perioada 3-10 septembrie, la Berlin, în galeria Fantom s-a derulat proiectul cultural de anvergură „Divanul. Cantemir. Spirit universal”, inițiat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și curatoriat de Andreea Sandu și Anca Boeriu. 22 artiști și manageri culturali, prin intermediul formelor şi mediilor contemporane de exprimare, au creionat o epocă intensă şi relevantă atât prin tematica actuală cât şi prin elementele de inspiraţie, prezentând din diferite puncte de vedere personalitatea marelui erudit român.


Conceptul inovativ s-a concentrat pe interdisciplinaritatea și reprezentarea multifațetării în creația contemporană pornind de la opera și personalitatea cărturarului Dimitrie Cantemir, creatorul de tip renascentist, reprezentant al iluminismului european. Proiectul este co-finanțat de Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, un fond special dedicat proiectelor realizate în străinătate.
„Divanul. Cantemir. Spirit universal” a avut ca nucleu expoziția cu același nume ce a reunit lucrările artiștilor Liliana Basarab, Anca Boeriu, Mariea Petcu Chiobaș, Raluca Ilaria Demetrescu, Cosmin Paulescu, Mirela Trăistaru şi studenții de la Universitatea Națională de Arte din București.


7 zile-maraton de cultură românească


Publicul berlinez l-a putut descoperi pe creatorul român și prin perspectiva mai multor evenimente performative, conferințe, artist talk, seri de filme și ateliere.


2 evenimente de tip performativ, „The interactive installation Stratum“ și “The Young Cantemiroglu”, coproducții Fantom-Galateca, au fost special create pentru acest proiect, fiind realizate de Mircea Florian, artist poliglot și poli-instrumentist și, respectiv, de regizoarea Petra Rațiu, cu participarea artistelor Iulia Grigoroiu și Anastasiia Starodubova (Germania).


„Tema toleranței, atât de importantă în acest moment, a fost declinată prin desen, gravură, pictură, artă textilă, video, performance și arta sunetului. Un proiect cultural interdisciplinar care integrează dimensiunii artistice o importantă axă educativă și are ca element central o abordare trandisciplinară a personalității și creației lui Dimitrie Cantemir”, precizează Anca Boeriu.


Evenimentele celor șapte zile se vor regăsi într-un documentar ce va fi prezentat și publicului din România.

About the Author

Anca Arau
Author with 446 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives