Arată-mi cum zâmbești, ca să-ți spun cât de sănătos ești

 

Zâmbetul nu este doar o expresie a fericirii sau a satisfacției, ci și o carte de vizită a stării noastre de sănătate. Cercetările din domeniul psihologiei și medicinii au scos la iveală numeroase beneficii ale zâmbetului asupra sănătății fizice și mentale, transformând acest gest simplu într-un instrument puternic pentru îmbunătățirea calității vieții.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale și Zilei Internaționale a Fericirii, ambele sărbătorite pe 20 martie, DentalMall.ro, furnizor de consumabile pentru cabinete stomatologice și persoane fizice și distribuitor al brandului de sisteme de albire Opalescence, lider mondial în albirea profesională a dinților a derulat un sondaj online în luna martie prin care să afle, printre altele, care sunt, în opinia respondentelor, motivele pentru care zâmbesc.

Astfel, aproape în unanimitate (99%), participantele la sondaj consideră că zâmbetul influențează starea de spirit. Totodată, întrebate „care este primul lucru pe care îl observați atunci când vă întâlniți cu cineva”, 81% dintre respondente au răspuns „expresia facială, dacă zâmbește sau nu”, în timp ce 12% observă îmbrăcămintea și accesoriile.

Dacă 8% dintre respondente nu doresc să aducă îmbunătățiri zâmbetului lor, mai multe de jumătate dintre participantele la sondaj (56%) nu sunt mulțumite de nuanța dinților, în timp ce 22% ar dori să îmbunătățească forma sau alinierea dinților, iar 40% starea generală a sănătății orale.

La ce ne ajută zâmbetele

Reducerea Stresului
Când zâmbim, corpul nostru eliberează endorfine, cunoscute drept hormonii fericirii. Acești hormoni contribuie la scăderea nivelurilor de stres și induc o stare de bine. Un studiu publicat în Psychological Science a demonstrat că zâmbetul poate reduce reacția organismului la stres și poate scădea ritmul cardiac în situații tensionate.

Îmbunătățirea Stării de Spirit
Zâmbetul stimulează creierul să elibereze serotonină și dopamine, neurotransmițători responsabili pentru sentimentele de fericire și satisfacție. Astfel, chiar și forțându-ne să zâmbim, putem declanșa o schimbare pozitivă în starea noastră de spirit.

Consolidarea Relațiilor Sociale
Zâmbetul este un limbaj universal al prieteniei, facilitând comunicarea și întărirea legăturilor sociale. Persoanele care zâmbesc sunt percepute ca fiind mai accesibile, de încredere și atractive, ceea ce le ajută să stabilească conexiuni mai puternice cu cei din jur.

Îmbunătățirea Sistemului Imunitar
Zâmbetul activează și relaxează sistemul imunitar, crescând capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Starea de bine generată de zâmbet ajută la reducerea inflamației și la creșterea numărului de celule albe din sânge.

Reducerea Durerii
Endorfinele eliberate în timpul zâmbetului acționează ca un analgezic natural, diminuând percepția durerii. Studiile au arătat că zâmbetul poate reduce durerea în cazul afecțiunilor cronice și poate îmbunătăți toleranța la disconfort.

Și încheiere, lăsăm poate cel mai important beneficiu pentru sănătate:

Oamenii care zâmbesc trăiesc mai mult
Există legătură între intensitatea unui zâmbete și durata vieții? S-au întrebat cu mai mulți ani în urmă cercetătorii și au examinat relația dintre intensitatea zâmbetului în fotografii și longevitatea vieții subiecților.

Astfel, cercetătorii au analizat fotografii de grup din anuarul unui colegiu din 1950 și au evaluat intensitatea zâmbetului subiecților. Ulterior, au comparat aceste date cu durata de viață a subiecților.

Rezultatele, publicate în Psychological Science, sugerează că persoanele cu zâmbete mai intense în fotografii au avut tendința de a trăi mai mult în comparație cu cele cu zâmbete mai puțin intense.

Bineînțeles, studiul a luat în considerare și variabile precum starea civilă, drumul profesional și statutul socio-economic, dar concluziile au sugerat o potențială legătură între zâmbetele largi din fotografii și beneficiile pentru sănătatea mintală și fizică pe termen lung.

About the Author

Anca Arau
Author with 448 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives