Când ”minusurile” părinților sunt ”plusurile” copiilor, vacanța iese pe plus. Și invers!

Acum câteva luni, îmi spunea o prietenă ce murdară și dubioasă i s-a părut Atena. Și nu înțelegea, de ce mie mi s-a părut altfel. Că citise la mine cu câteva luni în urmă că a fost bine, frumos, însorit….numai calități. Ce, eu nu am văzut ce murdară e? 

Și m-am gândit: Chiar nu am văzut! Că eu toată vacanța am văzut-o prin ochii copiilor!

Dar are atât de multă dreptate! Cât de subiectivă a fost părerea mea despre Atena. Și pentru că bănuiam că e subiectivă, de-aia am și intitulat articolul: ”Atena, prin ochii copiilor”.  

Ei, și m-am gândit iar la acest aspect, acum în vacanța de iarnă.

Am fost la Bansko, pentru 3 nopți.

Iar serile trecute, P. îmi zicea că trebuie să dea feedback hotelului (el lasă tot timpul review).

Hmmmm…deeeeci, ce a fost bine, ce a fost rău?

Dar să o iau de la început.

Prin octombrie am rezervat (cu anulare gratuită, pe booking) un hotel din Bansko, pentru singurul motiv că mai mergeau niște prieteni. Am zis să fie, anulăm noi mai încolo, că nu eram deloc, dar de-loc convinși de această destinație pentru Revelion.

Long story short, nu am mai anulat, pentru că nu am găsit altă variantă mai bună și ne-am petrecut Revelionul acolo.

Și a fost bine pentru toate motivele pentru care noi credeam că va fi rău.

 În primul rând, noi nu voiam să mergem din cauza drumului lung.

😊 Copiii s-au bucurat când au auzit că mergem la drum lung. Ne bătea Radu la cap din vară să mai facem un drum lung (dar mai mult de 6 ore, da?) ca atunci când am fost la Cluj. Îi place ideea de drum lung, chiar dacă se plictisește.

Deci primul minus transformat în plus. Am plecat de dimineață, în jur de 6. Până să ajungem la vamă, la Giurgiu, deja ascultasem cam de 248 de ori ”Deșteaptă-te, Române” și cam de tot atâtea ori ”Treceți, batalioane române, Carpații”.

Deci eram fresh și revigorați, de unde credeam că o să fim leșinați de somn.

😞 În vamă am stat mult, mult. Coadă mare! S-a stat mult pe loc din cauza faptului că era un singur birou deschis, fiind încă foarte dimineață.

Mamăăăăă, ce m-aș mai fi urcat pe pereți în alte condiții, de plictiseală și sentimentul de timp pierdut aiurea.

😊 Acum l-am simțit ca timp câștigat. Pentru că P. a dormit mai bine de o oră. Iar copiii au fost foarte înțelegători, au făcut liniște. Am trecut vama, l-am trezit să treacă la volan (am plecat fără permis eu). Și primul lucru pe care l-a rostit, în timp ce se intindea a fost: ”Ce bine mi-a prins toată coada asta”

Deci cum să-l trec ca minus, că pentru noi a fost un mare plus:)

Apoi cele încă 6 ore de drum au trecut chiar plăcut aș zice, pentru că noi rar stăm împreună, toți 4, 6 ore la rând. Am vorbit, am ascultat muzică, am cântat ”Treceți, batalioane române, Carpații”, ne-am mai pus niște întrebări unii, altora ca să ne cunoaștem mai bine :). Apoi, copiii au dormit vreo 2 ore și am ajuns.

Deci nici drumul lung cu mașina nu pot să-l trec ca minus. Chiar deloc.

Am ajuns la hotel. 

😞În cameră mirosea foarte pregnant a țigară. Deci, primul minus.

😊Dar camera era mare (erau 2 camere de fapt- apartament), confortabilă, într-o cameră o canapea extensibilă, în cealaltă un pat dublu și o canapea extensibilă. Copiii s-au declarat foarte mulțumiți că e mult loc de joacă.

Deci un minus și un plus, deocamdată.

😞Încă un minus din punctul nostru de vedere a fost sistemul de încălzire.

Noi toată ziua eram plecați și lăsam geamurile deschise ca să iasă mirosul de țigară. Ne întoarceam la 8 seară în camera, închideam geamurile și așteptam să se facă cald. Dar numai bine, că la ora 21 se oprea căldura, adică sistemul băga aer rece, dacă-l porneai. Iar noi, în prima seară am crezut că e o chestie ciclică, acum cald, apoi rece, apoi iar cald…și l-am lăsat să meargă toată noaptea…pe rece, practic. Nu a fost frig, că am dormit oricum toți 4 în patul dublu.

Deci un minus la sistemul de încălzire, din partea noastră, indiferență din partea copiilor.

😞Minus și la mâncare de la noi, copiii înclină spre plus, pentru cerealele cu ciocolată, dar să zicem că nu s-au pronunțat nici aici. Am mâncat prost și negustos la hotel dar am mâncat foarte bine, în rest.

Per ansamblu, noi am zis că data viitoare vom sta cu siguranță la alt hotel, ei au zis că vor neapărat la acest hotel, altfel nu vin.

Oricum, noi știm mai bine, nu ne uităm în gura unor copii mici, că nu am făcut atâta școală ca să ne luăm după ei. Deci alt hotel, data viitoare, orice ar zice și crede ei.

Următorul criteriu pentru care noi nu voiam să mergem la Bansko de sărbători era aglomerația.

😞Și a fost aglomerat. Timp de așteptare la gondolă,la coadă cam 1h30. Asta după ce terminai cu coada pentru achiziționarea cartelelor/tichehetelor/ski pass-urilor, cam același timp de așteptare.

😊Credeți că pe ei i-a deranjat vreun pic? Deloc!

A picat mănușă ora de așteptare. Tudor a dormit, în brațe la mine, de când ne-am așezat la coadă, până am ajuns pe pârtie. Radu și-a tras și el sufletul, chiar dacă în picioare.

Deci aglomerația este tot un minus, dar nu a mai fost un minus așa vehement, chiar deloc.

😊Pe pârtie le-a plăcut, au schiat, s-au jucat, au băut suc la cabana de acolo. Nejustificat de scump totul, acolo. Dar era așa cald și bine…..

😊Revelionul l-am petrecut în cameră, până pe la 11 cu prietenii cu care am fost și mamăăăăă, ce s-au jucat copiii (v-am zis, camerele erau mari).

La ora 10 am desfăcut șampania de copii, am ciocnit, au băut, am băut, iar s-au jucat și apoi s-a spart gașca, când încă eram în 2018. I-am băgat pe copii în pat, când Radu și-a amintit că el nu a văzut artificiile. Păi cum să vadă dacă noi am desfăcut șampania la 10?

😊Prin urmare, am mai stat până la 12, peste pijamale ne-am pus costumul de ski și am ieșit afară la artificii. Hotelul ”șmecher” unde am stat a avut artificii multe și frumoase. Măcar atât!

Deci una peste alta, numărând minusurile și plusurile de mai sus, pot spune că am avut o vacanță, pe plus, deși pornită cu minusuri. 

Că așa e când pleci cu copiii, vezi vacanța prin ochii lor și judecata ți-e umbrită de părerea lor. Că e bună sau rea. În acest caz, bună, deși obiectiv privind nu ar fi chiar așa minunat. Dar a fost! Stau mărturie pozele și filmulețele din vacanță. Și supărarea lor din dimineața plecării acasă.

P.S. Plusuri și minusuri despre Bansko, același hotel, aceeași vacanță găsiți aici, mai bine structurat. Ca să vă faceți o idee dacă aveți nevoie:

Bansko pentru (non)schiori și familii cu copii- Plusuri și minusuri.

Eu sunt Anca, mamă de-un băiat serios și altul haios. Amândoi frumoși, dar mai ales gălăgioși. Dacă dorești să fii la curent cu isprăvile noastre, poți da un like paginii de facebook a blogului sau te poți abona la newsletter, pentru a primi pe e-mail noile articole.

About the Author

Anca Arau
Author with 446 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives