Cât de puternică ar putea fi lumea dacă toți copiii ar avea un campion…

”Cât de puternică ar putea fi lumea dacă am avea copii cărora nu le e frică să își asume riscuri, cărora nu le e frică să gândească și care ar avea un campion?

Fiecare copil merită un campion, un adult care nu o să renunțe niciodată la el, care înțelege puterea legăturilor interpersonale și insistă ca el să fie cât de bun poate să fie. 

Să fie oare o slujbă grea? Poți fi sigur de asta. Dar nu este imposibilă. O putem face. Suntem profesori. Ne-am născut să schimbăm vieți!”

Așa își încheie Rita Pierson, profesoară de peste 40 de ani, celebrul discurs TED, discurs ce are milioane de vizionări, mii de distribuiri, este tradus în zeci de limbi, este apreciat și probail vă este și foarte cunoscut. Îl las și aici, integral dacă vreți să-l (re)vedeți!

Nu vine cu lucruri neapărat noi, nu inventează roată, nu spune ceva nemaiauzit, ci spune simplu:

”….Și știm de ce copiii se lasă de școală. Știm de ce copiii nu învață. Cauzele sunt fie sărăcia, absențele, influența negativă a colegilor. Știm de ce. Dar un lucru despre care nu vorbim sau vorbim foarte rar e valoarea și importanța legăturilor umane, a relațiilor”


În ”du-te vino-ul” noului început de an, am ascutat din nou acest discurs și mi-am spus iar:

💡 Băi, ce bine zice! Câtă dreptate are și ce șansă au copiii noștri că acum părinții știu toate astea și pun atât de mult preț pe legăturile umane, aleg școli și dascăli empatici și nu le este teamă să facă schimbări, dacă nu există o relație solidă între profesor și elev.

➡ Părinții de astăzi știu că un copil nu poate învăța de la cineva pe care nu îl place. Și știu și profesorii.

➡ Părinții de astăzi știu că încrederea și stima de sine sunt de 1000 ori mai importante decât un carnet cu 10 pe linie.

James Comer spune că o educație solidă nu are loc fără o relație solidă. 

Iar părinții de astăzi știu acest lucru, veghează vigilent și pun umărul la crearea acestei relații solide.

Pe vremea noastră (vorbind la modul general), părinții nu-și întrebau copiii ”Cum te-ai simțit astăzi la școală” ci ”Păi de ce tu ai luat 8, că văd că Ionescu a luat 10?”

➡ Părinții din ziua de azi știu că fiecare copil merită un campion, un adult care să creadă în el orice ar fi, un adult care să-l aprecieze, care să nu-i frângă aripile în zbor, care să vegheze asupra lui, care să-l îndemne să țintească sus, să-l încurajeze când greșește și să-l îndrume când se abate de la drum.

Cu toții am fost influențați de un profesor ori un adult. Și copiii noștri, la rândul lor vor fi influențați, cel mai probabil de un profesor, și ne dorim, desigur, să fie influențat pozitiv, de asta acum ne ghidăm după principiul ”o educație solidă nu are loc fără o relație solidă”

De asta este atât de important ca ai noștri copii să aibă la catedră un campion, un adult care să nu renunțe la ei.

De asta, noi, părinții le suntem atât de recunoscători, dascălilor care știu că fiecare copil merită un campion și, prin urmare își doresc și sunt campioni pentru copiii noștri.

De asta, ei, copiii noștri își vor aminti cu drag și emoție de profesorii campioni din viața lor.  Și le vor datora ce sunt și ce au ajuns.

Este greu să fii profesor? Cu siguranță! Dar profesorii s-au născut să schimbe vieți!

La acest început de an, le doresc copiilor voștri ce le doresc și alor mei:

 

Să fie îndrumați de un campion! Pentru că merită!

 

Vă dați seamă cât de puternică ar putea fi lumea dacă am avea copii cărora nu le e frică să își asume riscuri, cărora nu le e frică să gândească și care ar avea un campion?


Sursă foto: Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 448 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives