Ce-și doresc părinții să învețe copiii din cărți

Conform unui sondaj* Didactica Publishing House, la care au participat 473 părinți, 67% dintre părinți declară că citesc zilnic copiilor sau alături de aceștia, iar 96% dintre copii au o bibliotecă proprie. Bugetul mediu alocat pentru achiziția de noi cărți în biblioteca copilului este de 51-100 de lei pentru aproape jumătate dintre părinți, iar frecvența cu care cumpără cărți este lunară, mai arată datele sondajului realizat cu ocazia Zilei Cărții pentru Copii, sărbătorită internațional pe 2 aprilie.

95% dintre părinți achiziționează cărți pentru copii fără o ocazie anume. O treime includ cărțile și în cadourile de Paște, Ziua Copilului sau Crăciun și un procent similar la aniversări, arată datele unui sondaj* recent efectuat de editura DPH, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii. Majoritatea aleg în special cărți de ficțiune (88%), însă mai mult de jumătate includ în achiziția de carte și titluri de dezvoltare personală (54%) sau enciclopedii și cărți de non-ficțiune (51%).

80% dintre părinți văd în a citi un moment de conectare cu copilul, aproape jumătate alegând seara pentru a parcurge o carte nouă. Două treimi dintre părinți le citesc zilnic copiilor, mai arată sondajul citat.

Ce își doresc părinții să învețe copiii din cărți

 

Peste 70% dintre respondenți au mai precizat că, atunci când citesc, copiii află despre bunătate, despre empatie, despre încredere în sine și alte aspecte ale dezvoltării personale, cititul fiind și un moment de învățare (76%).

 

Aproximativ 40% dintre părinți mai spun că prin intermediul cărților le vorbesc copiilor despre noțiuni dificile, precum conflicte globale, boli cronice, deficiențe, dar și despre situații în care se pot regăsi chiar ei, cum ar fi bullyingul.

 

Prin urmare, mai arată sondajul, atunci când aleg un titlu, părinții au în vedere în special explicarea emoțiilor pe înțelesul copiilor, creșterea încrederii în sine, promovarea empatiei și a bunătății.

Un alt subiect tot mai des atins în lecturile copiilor se referă la protejarea planetei, care îi preocupă pe 80% dintre părinți. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de gestionare a  situațiilor stresante, dificile, îi preocupă pe aproape jumătate dintre respondenți, în timp ce 40% își doresc să abordeze subiectul fraților atunci când aleg un titlu. Prezentarea noțiunilor științifice într-o manieră atractivă celor mici este avută în vedere de 55% dintre cei care au răspuns sondajului editurii DPH.  

 

Cât de des cumpără părinții cărți și ce buget alocă

Importanța lecturii se reflectă și în frecvența achizițiilor, respectiv bugetul alocat. Astfel, peste 60% dintre respondenți achiziționează cărți lunar. 43% alocă un buget de 51-100 de lei, iar 38% de 101-300 de lei pentru achiziția de carte. 95% achiziționează cărți fără o ocazie specială, iar cărțile sunt recitite cel puțin o dată de jumătate dintre copiii respondenților. Cei mai mulți copii preferă cărțile de povești/ficțiune, iar printre personajele preferate de copii se numără Ema și Eric (din seria semnată de Ioana Chichet-Macoveiciuc), Felix și Sofia (Seria Poștașul Felix), Micul Prinț sau serii de cărți care tratează o anumită temă, cum ar fi cele cu dinozauri.

 

*Sondaj realizat online în luna martie 2022. Au participat 473 de părinți, cu copii cu vârste între 1 și 18 ani. 53% dintre părinți au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, 39% au copii cu vârsta 1-3 ani. 24% sunt din mediul rural, iar 25% din București. 49% dintre respondenți au venituri lunare cuprinse între 2.001 și 4.000 de lei, iar 32% depășesc 4.001 lei venit lunar.

About the Author

Anca Arau
Author with 443 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives