Jurnal de călătorie: Utile de prin Malta

Avion: 80 Euro/dus întors/2 persoane

Cazare: 180 Euro/4 nopți/camera dublă

Noi am mai cheltuit acolo încă: 380 Euro

Totalul nostru: 640 Euro

Geografia Maltei

Așa, foarte pe scurt, Malta se află în mijlocul Mării Mediterane, în Europa de Sud, la 80km de Sicilia sau 31 de ore de înot, depinde cum preferați, după cum ne spune ghidul nostru din Gozo:)).

Ca întindere, Republica Malta este cât București și Brașov la un loc, și are un sfert din populația București-ului. Este o țară insulară, un arhipelag de fapt, alcătuit din 6 insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafata (un pic mai mare cât București), Gozo, Comino, Cominotto, Filfla si St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite.

Cu ce am zburat

Noi am zburat cu WizzAir, am luat biletele cu câteva luni înainte- sunt 2 zboruri pe săptămână, marți și sămbătă (ora 20,30) și retur în aceleași zile (22,30 ora de plecare din Malta). Sunt cu 1 oră în spatele României. Noi am plecat marți, 2 mai și ne-am intors sâmbată, 6 mai, deci am avut la dispoziție 4 zile pline.

Unde am stat

Am fost cazați într-un aparthotel, în Il Gzira, Bluebay Apartments pe numele lui. Nu recomand neapărat această unitate, deși o să vedeți că este bestseller pe booking cu sute de review-uri favorabile. Este bine poziționat, curat, nou, chicinetă utilată cu tot ce ai nevoie, mobilier simplu, băie mare, terasă foarte generoasă, piscină mică pe acoperiș. Nu mi-au plăcut patul, care pare gen pliabil, dar cu saltea groasă de pat normal și gălăgia. Era gălăgie până târziu, hotelul era plini de tineri, studenți sau elevi, în excursie/tabară- se trânteau ușile, se vorbea tare, în două nopți ne-a trezit alarma de incendiu.

Cu ce ne-am deplasat

Exceptând croazierele și mersul pe jos, ne-am deplasat numai cu autobuzul. Ca în orice țară civilizată, transportul în comun este foarte bine pus la punct, autobuzul sosește în stație conform orarului afișat, DAR DACĂ ESTE PREA PLIN NU MAI OPREȘTE..deci, la ore de vârf e posibil să vă supărați pe el că nu vă ia:) 1,5 Euro este călătoria/ persoană, se plătește la șofer, la urcare, valabilă 2 ore (adică în cazul în care schimbați autobuzul în acest interval nu se taxează o nouă călătorie).

Mai există varianta cu card de transport fie de 12 călătorii, 15 euro, variantă aleasă de noi sau abonament nelimitat pe 7 zile – 21 euro/persoană.

Se circulă pe dreaptă, deci când traversați: LOOK RIGHT!

Ce am văzut, ce recomand

  1. Plimbare la pas prin Valetta, capitala Maltei, cea înghesuită, cu străzi înguste, în pantă, cu priveliști minunate. Și UNESCO e de acord, că este una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume. Deci, am urcat și coborât pe străzile pitorești:

Ne-am bucurat de cea mai uimitoare priveliște, la Upper Barraka Gardens

2. Am luat la pas, MDINA- cetata medievală a Maltei. Aici străduțele sunt mai înguste, mai în pantă, mai șerpuite, mai înghesuite. Foarte frumos e la Mdina.

3. Croaziera pe Mediterană de o zi: Gozo, Comino și Blue Lagoon. Plecarea noastră a fost la 10 dimineața din Sliema și înapoi am ajuns la 17,30. Am dat 65 Euro, amândoi, prețul afișat este 40euro/pers, dar noi nu știm să negociem deloc, cu siguranță, voi puteți obține prețuri mai bune. Sunt multe variante de croazieră, noi am fost cu LUZZU.

Am vizitat Gozo, pentru 3 ore- acolo am avut transportul asigurat- minibus, cu șofer pe post de ghid, apoi am ajuns la Blue Lagoon pentru o 1,5 ore și retur. În preț am mai avut inclusă o croazieră de aprox 2 ore, în altă zi- Harbour Cruise.

Dar să le iau pe rând. Deci prima oprire Gozo. Gozo înseamnă peisaje rurale, liniște, peisaje sălbatice,  străzi înguste (cum altfel?), Citadella.

Dar, mai mult decât centrul istoric, mi-a plăcut în Gozo,  mica insulă- Dwejra Bay, unde până, în urmă cu 2 luni, lumea se minuna de arhicunoscuta, Azure Window– așa arată, înainte să se prăbușească în mare, pe 9 martie 2017.

Dar chiar și fără acest obiectiv, a meritat cu vârf și îndesat să ajungem acolo- marea a fost liniștită și am putut explora zona într-o barcă de pescari. 4Euro/persoană/ 15 minute de plimbare și ascultat povești de la pescarul nostru.

Înapoi pe barca noastră și 5 minute mai târziu am ajuns la Blue Lagoon. Plaja minusculă, stâncile spectaculoase și apa turcoaz fac din această locație cel mai fotografiat loc din Malta. E perfect și pentru scufundări.

4. Ne-am plimbat la ceas de seară, tot la pas, prin cele 3 stațiuni turistice, St Juliens, Sliema si Buggiba. Atmosfera , aici e de vacanta . St Julians e cea mai luxoasa dintre ele.

5. Am vizitat Marsaxlokk, un sat perscăresc tradițional din sud-estul Maltei. Asta înseamnă și numele lui, marsa- port și xlokk- sud est. Este un loc de poveste, timpul pare că a rămas în loc în acest sătuc. Aici, am mâncat bine pește proaspăt, 23 Euro amândoi, meniu complet.

6. Din Marsaxlokk, am plecat pe jos până la St Peter’s Pool- nu există transport în comun până aici, a fost un drum de 40 minute, mers lejer, din Marsaxlokk. Uitați drumul, ca să înțelegeți de ce nu există transport în comun:)

Aici iar este un peisaj minunat, apă verde, piscină naturală. Puteți face sărituri.

7. P. a făcut și tiroliană în Valetta, 25 Euro. Zipline se numește în engleză, dacă vreți să cautați info pe net:)

8. Am ajuns în Wied iz-zurrieq, cu gândul să vizităm Blue Grotto, de pe mare, cu barca (7 Euro/pers), dar marea era atât de agitată încât era imposibil să plece vreo barcă.

Dar și fără să vizităm grotele, peisajele de aici sunt spectaculoase.

9. Și-n ultima zi am făcut acest Harbour Cruise, tot din Sliema am plecat, tot cu Luzzu, inclus în cei 65 euro de mai sus. Am aflat lucruri interesante despre istoria locurilor și ne-am clătit ochii cu peisaje malteze.

Pozele sunt făcute cu telefonul, nu suntem pricepuți în ale fotografiei, nu sunt editate, centrate sau mai știu eu ce:), dar, chiar și așa surprind frumusețea acestor locuri. Nouă ne-a plăcut, adică!:)

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives