”Nu-ți educa copilul, educă-te pe tine, el oricum va semăna cu tine”

Un titlu cu ghilimele pentru că nu-mi aparțin aceste vorbe. Le-am citit undeva pe facebook, de mai multe ori, semnate anonim.

Doar atât scris:

 ”Nu-ți educa copilul, educă-te pe tine, el oricum va semăna cu tine” 

Cât adevăr! Câți oameni mari needucați!!

➡ Acum câteva zile o prietenă îmi povestea cum la Therme, o mamă și-a pus fetița de 5 ani să facă pipi fix pe nisipul din fața șezlongului. Fix acolo, când băile sunt la o privire distanță.

Ce va înțelege copilul ei nevinovat?

Că respectul pentru cei din jurul tău trebuie să fie egal cu zero. Probabil va înțelege că spațiul public poate fi folosit pentru toate nevoile tale, oricare ar fi ele,  fără să-ți treacă prin cap că poți deranja.

Adică sunt convinsă că la ea acasă mama respectivă nu o pune să facă pipi pe preșul de pe holul de la intrare, dar în fața șezlongului este desigur perfect acceptabil pentru ea.


➡ Mai devreme, în fața mea era o mamă de mână cu o fetiță de 3-4 ani, care mânca dintr-o pungă covrigei tari.

Mama fuma. A terminat țigara, a aruncat-o pe jos de parcă ar fi fost cel mai firesc gest, s-au oprit o secundă, amândouă, cât să o stingă cu piciorul și și-au văzut de drum, mai departe.

Pariu că știu ce va face fetița cu punga de covrigei după ce va lua ultimul covrigel?


➡ Ieri, un tătic de mână cu o fetiță de grădiniță făcea slalom printre mașinile care aveau verde pe bulevardul aglomerat, pentru a prinde bănuiesc autobuzul care era deja în stație.

Probabil se grăbeau, nu știu care erau motivele traversării străzii în mod neregulamentar și periculos pe deasupra, dar mă gândesc că e mai mult decât posibil ca peste 3 sau 5 ani când fetița va merge singură la școală să traverseze strada în același mod.

Și poate ea nu va avea vigilența tatălui ei..


➡ Mame și tați în mașină cu copii mici claxonează și înjură și intimidează în trafic. Gesticulează nervoși, fac semne obsecene, ambalează motorul, depășesc coloana de mașini pe linia de tramvai.

Se grăbesc să ajungă la grădiniță ”m**orții mă-sii de trafic”, unde ce să vezi? Copilul din mașină își va impinge colegul și își va brusca colega ca să îi dea mai repede jucăria.


➡ Mame, bunici și tătici sparg semințe la locul de joacă din parc. Ca la porci lasă în spatele lor.

Și nu pot să înțeleg în ruptul capului de ce nu pun cojile de la semințe într-un pahar sau într-o pungă, așa cum fac acasă, că mi-e greu să cred că stau pe canapea tolăniți, scuipând semințe la întâmplare pe covor.

Credeți că acești părinți își vor educa vreodată copiii, în sensul respectării spațiului public?


:arrow:Acum câteva zile, într-un tramvai două doamne stăteau pe scaune față în față. Una dintre ele ținea în brațe un copil mic, 2 ani, maxim cred.

Măi, dacă nu i-a trecut copilului pe la ureche la ”fă-uri” și organe genitale de femei și bărbați, rostite pe denumirea lor vulgară, ceva de speriat. Preț de 2 stații cât am călătorit împreună, am numărat vreo 20 de cuvinte total nepotrivite pentru un copil, indiferent de vârsta lui.

Nu știu dacă respectivul copil știa să vorbească sau încă nu, dar dacă știa, știu ce cuvinte preferate avea deja..

💡 Exemple sunt multe, fiecare dintre noi cunoaște și se ”întâlnește” sigur, zilnic cu oameni mari needucați, dar care au pretenții mari și foarte mari de la copiii lor.

Oameni mari, care nu înțeleg cum i-a trecut prin cap copilului să traverseze strada pe roșu, sau care se supără nevoie mare când un copil vorbește urât, spunându-i că astea sunt vorbe de oameni mari, că poate-i dă și două peste cap, sau…sau…sau…sau..sau..

”Nu-ți educa copilul, educă-te pe tine, el oricum va semăna cu tine”, zise odată un înțelept.

Sursă foto: Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 443 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives