Am și eu o dilemă mare: De ce fetele foarte tinere poartă machiaj încărcat, oare?

Am găsit salvat în ”Ciorne” acest articol, pesemne am avut intenția să-mi dezbat public mirarea și anul trecut, în preajma balurilor de absolvire a liceului  ori banchetului de clasa a-VIII-a.

Dar m-am simțit brusc bătrână și moralistă să scriu și zic tare:

Vai, maică, dar tu ești așa frumoasă, de ce te machiezi așa strident, la 14 ani?

Și când toată lumea arde și se învârte-n discuții numai despre contextul epidemiologic în care ne ducem traiul, alegerile ce urmează, septembrie cu ale lui școli incerte, ia că am zis să discutăm, aici, între noi și despre altceva.

Da, da, desigur că știu că țara arde și baba se piaptănă 🙂

Dar totuși, am și eu o dilemă mare:

De ce fetele foarte tinere poartă machiaj încărcat, oare? 

Că un ten mai cristalin și mai luminos ca cel de 15-20 de ani nu vor mai mai avea nicicând.

De ce ai da lumina și rozul natural al tenului pe o mască mată și maro?

Și nici ochii limpezi și senini de la18 ani nu țin prea mult timp.

Câțiva ani și copii mai târziu, oboseala va fi acolo, în chip de cearcăne ori pungi sub ochii care nu vor mai fi nici limpezi, nici mari ci un pic tulburi și ceva mai mici. Și de aici încolo, ai 50 de ani în față, în care să-i colorezi și corectezi, să tot rămâi frumoasă.

Așa cum mă gândesc eu, rolul unui fond de ten este să acopere imperfecțiuni și mai ales riduri, de ce te-ai da cu fond de ten mat și acoperire foarte mare la 18 ani? Că nu face decât să acopere frumusețea naturală. Și să îmbătrânească.

Fond de ten în multe straturi, gene false, sprâncene conturate puternic, fard de pleoape, iluminator pe pomeți, blush în obraj, bronz pe bărbie, cocuri studiate, ca să ce? Să vezi cum vei arăta 20 de ani mai târziu?

Adică da, știu de ce, că vor să pară mai mari. Că așa am fost și noi și așa vor fi și copiii noștri. Dar, mi se pare că a ajuns așa o modă, cumva. La orice nuntă, botez, banchet sau orice alt fel de eveniment mai mic sau mai mare, toate fetele foarte, foarte tinere, să fie machiate la fel. Dar chiar la fel 🙂 La salon, neapărat profesionist, cu gene false, tuș negru și foarte mult machiaj 🙂

Să vă zic și de ce mă mir așa.

De curând, vorbeam cu o agenție media și dintr-una în alta, ajungem la discuția cât de bine merg vlogurile de beauty. Și nu miră acest acest lucru, deloc.

Dar uimirea mea a fost să aflu, nu că sunt foarte vizualizate de numeroase, incredibil de multe fete ci că ”convertesc” (adică fetele cumpără produsele care sunt prezentate ori interacționează, testează) cel mai bine.

Și stați așa că nu am terminat.

Când zic ”fetele cumpără, testează, știu despre ce e vorba”, mă refer la segmentul de 13-20 ani. 

Pfoa, și eu eram….aaaa, în primul rând, de unde au bani? :))))

Și în doilea rând, de ce?

Produse de make-up de top? De ce? Ca să acopere, ce? Creme? Măști de noapte? Ser de întinerire? Acid hialuronic? Creme cu vitamina C?

Să fie cumpărate și folosite la scară largă la vârsta la care pielea este tânără prin definiție, nu are nevoie de ser de întinerire.

Când pielea este elastică și suplă și nu are nevoie în niciun caz de acid hialuronic și creme cu colagen.

Când este luminoasă, că o ajută anii din buletin, nu îi trebuie sigur vitamina C.

Mi se pare un nonsens. Pielii atât de tinere nu îi trebuie măști ci doar hidratare.

Și repet, nu înțeleg de unde au bani pentru toate achizițiile acestea :))

Aaaaa, da, tipul tenului poate fi cel mult acneic, dar atunci tratăm la medicul dermatolog, nu ne informăm pe vloguri de beauty.

Bineînțeles că și aici știu de ce se vizează acest segment, e firesc să fii nesigur pe frumusețea ta la 15 ani și să fii foarte influențabil, că ești în plină dezvolatare emoțională dar pfoa, mi se pare foarte greu pentru părinți să gestioneze această ”modă” 🙂


În poză e Rodica, din diafilmul meu preferat de când eram copil, că eu în copilăria mea, mă uitam la diafilme nu la vloguri de beauty :))))))

About the Author

Anca Arau
Author with 446 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives