Paște tradițional cu un preparat mai puțin cunoscut-Stufat de miel sau ied la cuptor (rețetă)

Și acum, că ne-am apucat de numărătoarea inversă, și numim toate zile ”mari”, și suntem gata cu ultimele pregătiri (sau abia le începem pe primele:D), nu vi se pare că e ne e mereu foame? Foame mare, ca să se potrivească cu săptamâna aceasta, desigur. Cred că de la atâtea planuri culinare, și poze cu fripturi suculente și deserturi perfecte.

Sau vouă nu e vă e foame?

Dar acum?

71% dintre români își vor petrece sărbătorile de Paște acasă, iar 40% intenționează să achiziționeze pentru masa tradițională carne de miel sau de ied, arată datele unui sondaj național comandat de Obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală din România.

Cei mai mulți – 38% –  își propun un buget de până în 200 de lei pentru sărbătorile pascale, iar o treime vor alege magazinele specializate, producătorii și târgurile de produse tradiționale pentru a face aceste cumpărături.

Deci, dacă vă numărați printre cei care vor petrece Paștele acasă și achiziționează carne de miel sau ied, vă propun să încercați o rețetă mai puțin cunoscută. O las mai jos așa cum am primit-o de la Obor 21*. Că dacă nici ei nu se pricep la carne și rețete savuroase, atunci cine?

Rețeta OBOR21 pentru Stufat de miel sau ied la cuptor 

Stufatul de miel sau ied la cuptor este un preparat mai puțin cunoscut, dar foarte gustos și sănătos, fiind o mâncare pe bază de multă ceapă și usturoi verde plus verdeață.

De ce avem nevoie? 

Păi în primul rând de coaste și cotletele de miel sau  coaste și cotletele de ied. Sunt cele mai bune bucăți pentru stufat, fiind un pic împănate, va aduce un plus de savoare preparatului!

Bucățile de carne se spală cu apă rece, se usucă cu un șervețel, se adaugă sare grunjoasă și piper măcinat.

Pentru baza de “verdeață“ avem nevoie multă ceapă și usturoi verde, cât mai proaspete și fragede. Unii zic că ceapa verde să reprezinte două treimi din cantitatea totala de “verzituri”. Alții că juma-juma. Noi nu am măsurat niciodată, am pus la ochi și întotdeauna am nimerit undeva între două treimi și jumătate de ceapă verde.

După care le-am curățat, le-am spălat, le-am tăiat în bucăți la 2-3 cm lungime. Curățăm și 2-3 cepe uscate, care vor fi mărunțite pentru a fi călite.  

Avem nevoie de o cratiță, de marime medie, întrucat volumul de verdeață va ocupa mult spațiu la început și va avea nevoie de loc pentru a fierbe încet.

În aceeași cratiță în care vom prepara mâncarea se prăjesc usor coastele și cotletele de miel/de ied cu un strop de ulei (să facă ușoară crustă), apoi le scoatem. În uleiul rămas călim cepele uscate tocate peste care adăugăm, după gust, sare, piper, un pic de boia dulce.

Adăugăm un pic de supă de oase sau apă fierbinte și lăsăm 5 minute pic să fiarbă ceapa.

Punem bucațile de carne rumenite în cratiță, completăm cu supă de oase sau apă fierbinte și lăsăm să fiarbă la foc mic pe aragaz. Grijă mare: să nu fie mult lichid, că nu facem ciorbă!

 

În momentul în care carnea a început să se înmoaie, adăugăm ceapa și usturoiul verde, turnăm suc de roșii, după gust! Asezonăm cu câteva boabe de piper, un strop de boia dulce sau fulgi de chili, pentru cine preferă ușor picant.

Cratița se pune la cuptor la 170 grade pentru a fierbe carnea împreună cu verdețurile, iar sosul să scadă un pic. Fiind animale tinere, din gospodărie, nu așteptăm foarte mult….. Avem timp să amestecăm cu grijă de două ori, ceapa și usturoiul verde trebuie să fiarbă ușor astfel se fărâmă, iar stufatul este apreciat când ceapa și usturoiul verde rămân întregi.

Vine momentul să gustăm sosul, vedem dacă este potrivit de sărat și de aromat. Se poate completa cu sare, piper după gust.

Oprim focul și-i dăm tușa finală: mărar și pătrunjel proaspăt. Nouă ne place cât mai mult, așa că puteți adauga cel puțin 1 legatura din fiecare! Lăsăm 30 minute să se odihnească.

Poftă bună!

*Obor21.ro este puntea digitală dintre sat și oraș, care oferă acces la carne autentică de la țară, în condiții sanitar-veterinare de secol XXI, iar țăranii crescători de animale au piață de desfacere și venituri fiscalizate. Grija pentru mediu reprezintă o preocupare, astfel că rezervarea cărnii înainte de sacrificare este atât garanția pentru prospețime, cât și soluția pentru consumul responsabil, sustenabil, fără pierderi și fără sacrificări nejustificate.

Carnea rezervată prin intermediul Obor21.ro provine în cea mai mare parte din gospodăriile țărănești din județele Botoșani și Suceava, adică de aici:

Aceasta este livrată consumatorului final exclusiv prin curier, în condiții de temperatură controlată, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, însoțită de certificat de calitate. Rezervarea cărnii reprezintă pentru clienți garanția prospețimii.

Fiecare etichetă conține informații detaliate despre proveniența produselor, inclusiv satul unde a fost crescut animalul sacrificat, precum și data sacrificării, data ambalării în vid și data expirării produsului. Procesarea cărnii, inclusiv ambalarea ei, are loc în abator autorizat EU (menționat pe etichetă), iar întreg fluxul, până la ușa clientului, este fiscalizat și conceput să respecte normele sanitar-veterinare.

 

About the Author

Anca Arau
Author with 443 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives