Și România merită povestită- Vulcanii Noroioși

Dintre toate țările pe care le-am vizitat până acum, eu nu am întânit încă niciuna care, din punct de vedere cadru natural să aibă atâtea de oferit ca România. N I C I U N A.
 
Și-mi pare așa de rău, mereu, de câte ori suntem în vreun citybreak și-i ascult pe alții ce bine știu să-și exploateze țara.
 
Ei (alte țări) sunt în stare să-ți vorbească ore în șir despre orice piatră pe care o găsești pe marginea drumului și te taxează și bine pentru asta sau fac din orice poieniță verde înconjurată de dealuri obiectiv turistic. De cascade, pârăuri și râuri, nu mai zic.
Meritul lor, pierderea noastră.
P
Și apoi mi-am dat seama cât de nedreaptă sunt și eu- am scris, în acest an de când am blog despre mai toate vacanțele, citybreak-urile și locațiile din alte țări în care am fost- sub forma unui jurnal de călătorie. Și niciodată despre România. Așa că m-am hotărât să mă fac dreaptă înapoi și să povestesc des despre România. Orice loc din România.
P
Are multe minusuri țara noastră, dar din punct de vedere  cadru natural are de toate. Este uimitoare.

Și mare și dealuri si câmpii si deltă și munte și castele și istorie multă, la un loc ca-n România nu prea găsești nicăieri. 

Încep cu locația vizitată ieri, respectiv Vulcanii Noroioși.

Ne-am trezit de dimineață, am mâncat, am băut cafeaua, ne-am jucat un pic. Apoi, pe la 10 am început pregătirile pentru ieșit în parc. Ne-am lungit cam mult și s-a făcut 11,30. Când am zis că deja este prea târziu pentru parc, că Tudor la 12 se culcă. Deci ce să facem? Am zis să mergem undeva cu mașina ca să prindă măcar o oră de somn.

Așa că foarte din scurt, ne-am hotărât să plecăm la Vulcanii Noroioși. Am plecat la 12,3o, ne-am întors în București la 19,30, exact pentru băgat în pat direct. 

Deci o excursie de o zi. Câte capitale îți pot oferi această variantă? 

Waze-ul spune 2h10, 140 km. 

Exact cât doarme Tudor la prânz. 2h. Numai că, n-a dormit. Dar a vizitat, vizual și virtual cu Radu, China.

 

Pe scurt, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari si Pâclele Mici sunt situati în Depresiunea Berca (județul Buzău), în cadrul Subcarpaților de Curbură. 

Și reprezintă una din cele mai interesante rezervatii naturale din Europa.

Conform TravelGuideRomania, Vulcanii Noroiosi de la Pâclele Mari și Pâclele Mici reprezintă una dintre cele mai interesante rezervații mixte (geologică și botanică) din România.

Arealul a fost protejat încă din anul 1924. Alunecarile de teren, despăduririle, ploile torențiale și scurgerile de noroi dau întregii rezervații un aspect destul de bizar, aproape selenar.

Confrom informațiilor de la intrare acești Vulcani Noroiși din Subcarpații Buzăului sunt formați datorită erupțiilor de gaze din pământ.

La intrare am citit că nu avem voie cu animale de companie, nu avem voie cu mâncare/băutură și este interzis să punem mâna sau să ne apropiem de buza micilor vulcani. Și acum explică-i unui copil de 2 ani să nu pună mâna pe pământ că e toxic.

Costurile de intrare sunt mici, 4 lei/adult, 1leu/elevi, 2lei/studenti. Parcare gratuită. Și un restaurant unde am fi mâncat și noi o ciorbă și niște cârnați de pleșcoi. Și am fi băut bere și cafea și limonadă.

Daaar, după prostul nostru obicei am plecat fără bani cash dar cu 3 carduri după noi- noroc că aveam vreo 20 lei rătăciți prin geantă, ca să avem de intrare.

Marele minus al acestei locații este că nu au POS nicăieri și nici bancomat ca să poți scoate bani. Adică dacă ai ajuns acolo și nu ai bani cash nu ai ce să faci, te urci în mașină și te întorci acasă, că nu ai de unde scoate. Și nu m-am așteptat deloc să nu ai posibilitatea să poți plăti prin card, pentru că pentru străini este ceva foarte uzual. Și cum este obiectiv turistic…

Deci noi în loc de ciorba am mâncat biscuiții și alunele din mașină, dar locația merită vizitată. Dar altfel, și Radu și Tudor s-au arătat foarte mulțumiți de ce au văzut.

About the Author

Anca Arau
Author with 446 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives