Zilnic mă întreb: Cât te puțin să-ți pese de viața ta, încât să te ”arunci” pe trecerea de pietoni doar pentru că e dreptul tău?

E dreptul tău, desigur, să traversezi atunci și acolo. Că e trecere pentru pietoni. Iar tu ești pieton. Pietonii au prioritate. Vezi zebra pe jos, e dreptul tău de pieton să traversezi. Mașinile trebuie să oprească, că doar pietonul are prioritate. Asta știe toată orișicine!

Eeeei, și cum întâmplarea face ca zilnic să ”călătoresc” cu mașina prin cea-mai-minunată-capitală-europeană, să vă zic ce am observat.

Pe lângă trafic infernal, stat pe loc, claxoane, depășiri neregulemantare, frâne bruște, plecare de pe loc în trompă, accidente ușoare, nervi, orgolii și frustări, am observat o categorie anume de pietoni. Care traversează strada. Pe la trecerea de pietoni, nimic de zis.

Buuuuun, să iau exemplu ziua de azi, azi-dimineața mai exact, eram undeva pe bdul Theodor Pallady, sensul de mers spre A2. Acest bulevard pe lângă trecerile de pietoni semaforizate, este străbătut de câteva treceri nesemaforizare dar semnalizate. Prin marcaj și semn de circulație.

Deci, la dreapta blocuri, la stânga blocuri, între ele un bulevard cu 2 sau 3 benzi pe sens. După ce scapă de eventualele ambuteiaje, pe acest bulevard, mașinile circulă, cel puțin cu viteza legală. Deci 50km/h. Hai 59, că tot legal este :)) 

Eeeei, și în aceste condiții de trafic fluid, vizibilitate așa și așa, că era un pic ceața sau poate asta e culoarea Bucureștiul, de fapt, tu, pieton de azi dimineața de la ora 9, de pe blvd. Theodor Pallady, nu schițezi nici cel mai mic gest de a uita la stânga și apoi la dreapta, de a te opri, până te asiguri că mașinile te-au văzut și în consecință au oprit.

Nuuuuu, te apuci și traversezi ca și cum ai ieși doar din sufrageria ta cât să traversezi holul ca să ajungi la baie. Fix așa, sigur pe tine. Eu aveam câteva mașini în față, poate de asta aveam și vizibilitate mai de ansamblu asupra situației. Un pieton fără să oprească nici măcar o secunda, cu privirea fix înainte se angajează în trecerea. Și mergea și repede. Am crezut ca va fi lovit, jur! Prima mașina, care nu avea viteză mare, a frânat bruuuusc și abrupt așa. Trece pietonul și îi face semn șoferului, de genul:

E trecere, băi, nebunule, tu nu vezi?

Desigur că avea dreptate. Era trecere. Era dreptul pietonului să traverseze și obligația șoferului de a opri. În caz de vătămare, șoferul răspundea penal, bineînțeles.

Dar la ce te încălzește asta, când tu ești rece, la câțiva metri sub pământ.

Ce satisfacție îți mai aduce pedepsirea vinovatului, conform legii?

Nu pot să pricep și pace de ce te-ai arunca așa pe trecerea de pietoni, de ce ai traversa-n fugă și fără să te asiguri corespunzător doar pentru că e dreptul tău.

De ce ai traversa cu ochii-n telefon doar pentru că ești pe zebră, deci traversezi printr-un loc permis iar șoferii sunt obligați să oprească.

De ce ai avea încredere oarbă în niște șoferi pe care nu-i cunoști câtuși de puțin? 

Zilnic mă întreb: Cât te puțin să-ți pese de viața ta, încât să te ”arunci” pe trecerea de pietoni doar pentru că e dreptul tău?

Multe zebre sunt șterse, semnele de avertizare că e trecere de pietoni pot fi ascunse-n copaci, pot fi mașini parcate înainte și după, pot fi șoferi beți ori drogați la volan.

De ce te-ai arunca așa pe trecere doar pentru că e dreptul tău?

Aaaa, și să vedeți o chestie chiar amuzantă aș zice. În cadrul asociației unde lucrez, ca parte a unui proiect de conștientizare a riscurilor rutiere, am făcut un video cu reguli de traversare, în care ”actorul principal” este chiar Radu al nostru. Îl distribuim și priviți comentariu (redau ideea, nu mot-a-mot) 

Dar toată lumea știe să traverseze strada, ce irosire de timp și bani să faceți acest video inutil. Toată lumea știe să traverseze strada. 

Hmmmmmmm!

 

Sursă foto: Photo by Karim MANJRA on Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 448 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

1 Comment

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives