Automedicația ne ajută să salvăm timp și bani. Dar cu ce preț?

În poză de mai jos sunt medicamentele expirate din casa noastră. Le-am strâns rapid într-o dimineață de prin dulapul de medicamente și le-am dus la farmacie..

O să continui prin a spune că sunt un om cu încredere în sistemul medical românesc, cu vizite regulate la medic…dar nu am ajuns niciodată la medic de la primele simptome de răceală. Și nici pe copii nu i-am dus deși le-am administrat tratament ușor.

💡 Ceea ce nu cred că e rău, asta ar înseamna aglomerarea unui sistem și așa aglomerat.

➡ Însă automedicația are două fețe: una bună – de accesat cu măsură și discernământ, iar cealaltă, potențial periculoasă, care trebuie evitată.

Riscurile automedicației sunt întârzierea/eroarea de diagnosticare, apariția complicațiilor afecțiunii și instalarea efectelor adverse.

Categoriile cele mai expuse riscurilor automedicației sunt vârstele extreme, pacienții cu boli cronice progresive și pacienții care au o medicație, de fond, a pecizat Marinela Stănculete, medic specialist Medicină Generală, clinica Intermedicas.

Dar devine mai grav când vezi ce toleranță avem noi ca popor pentru automedicație. 

Faceți și voi parte, desigur din grupuri de mămici și vedeți cu câtă ușurință unele mame administrează copiilor mici la febră 38 și recomandă mai departe, Novocalmin. No-vol-cal-min. Administrat fără a fi recomandat de medic.

“Studii recente efectuate la nivel european arată că 1 părinte din 7 își tratează copilul singur, că o femeie din 4 își decide singură tratamentul după ce a căutat pe Google interpretarea simptomelor sau analizelor efectuate, în timp ce 73% din români și-au administrat singuri un tratament cu antibiotic, arată un studiu efectuat de Docbook.

De ce nu merg românii la medic?

Din lipsa timpului? Din lipsa banilor? Din lipsă de încredere în sistemul de sănătate?

Mai degrabă pentru că ei consideră că nu au nevoie de medic.

Impresia lor este că automedicația îi va ajuta să economisească timp și bani.

Numai că toată economia asta de azi s-ar putea să fie o cheltuială enormă mâine.

!!În ciuda faptului că peste 90% din respondenți au declarat că au un medic de familie, o treime i-au trecut pragul doar când au fost bolnavi sau în urmă cu mai mult de un an. De altfel, acest lucru este un indicator al faptului că mulți aleg să se trateze așa cum consideră de cuviință pentru afecțiuni considerate ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău!!

73% au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută și durează de câteva zile. Din păcate însă, durerile de cap, deși comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales în cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării acestora.

Medicii avertizează, că simptomele nu trebuie tratate independent, ci luate în ansamblu, alături de o mulțime de alte detalii.

De exemplu, dacă ai dureri în piept, dar și fumezi, ai hipertensiune sau ești diabetic sau pur și simplu ești trecut de prima tinerețe și ești stresat, o vizită la medic își poate prelungi viața, la propriu.

Totuși, automedicația nu trebuie exclusă total, pentru că asta ar duce la aglomerarea unui sistem și așa extrem de aglomerat.

Ea trebuie însă limitată la lucruri banale și doar în lipsa factorilor de risc, cum ar fi fumat, hipertensiune, diabet, vârstă înaintată”, a explicat dl Doctor Adrian Nicolau, medic primar Medicina Generală, clinica Academica.

Eu sunt convinsă că scoaterea doctorului din ecuație ține de cultura noastră, o avem în sânge, cum ar veni. Dacă ne facem singuri racordul la apă sau la gaze, de ce nu ne-am și diagnostica singuri?

Putem, desigur să ne diagnosticăm și singuri, numai că:

“Riscurile tratamentului după interpretarea personală a simptomelor sunt asemănătoare cu cele care apar după ce decizi să te urci la volan pentru că ai citit pe internet cum se conduce mașina. Pericolul în care te pui sau îi poți pune pe ceilalți este similar, chiar dacă sună dramatic comparația” este de părere dr. Adrian Nicolau”


Articole asemănătoare:

A nu-ți face controale de rutină nu este neglijență- este egoism

Recordul zilei: 40 secunde ca să obțin o programare la doctor (p)

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives