Nu vi se pare că ai noștri copii au un simț al dreptății foarte dezvoltat?

Sunt corecți, cinstiți, justițiari din fire, drepți, condamnă vehement minciuna și sunt extrem de dezamăgiți când sunt mințiți.

Parcă cea mai mare dezamăgire pentru copiii noștri este să nu te ții de cuvânt.

Să le spui că faci ceva și nu mai faci, că le cumperi azi o minge și apoi să nu mai ajungi la magazin, să le promiți că vine mama să-i ia de la grădiniță și de fapt să îl bunica și așa mai departe.

 💡 Dacă i-am păcălit pe copii de astăzi, nu ne mai scapă nimeni și nimic. Pentru că ei iartă într-un final dar nu uită niciodată o minciună cât de mică, de chiar îi catalogăm câteodată ”exagerați” și ”sensibili”.

Slavă cerului că sunt așa!

Și nu cred că s-au născut așa, ci că noi i-am făcut să fie atât de corecți și cinstiți. Noi i-am crescut cu toleranță atât de scăzută la minciună.

Pentru că ne-am dorit să fie, tot ce nu am fost noi!

o

Noi eram păcăliți tot timpul, că doar eram copii, vorb-aia, cum să convingi altfel un copil?

→să deschidem gură că primim miere, când de fapt era glicerină boraxată;

→să stăm liniștiți că o să ne cumpere mama jucăria pe care o vrem, în drum spre casă, dar nu de la magazinul ăsta, nici de la celălalt, că s-a deschis un magazin nou fix lângă casă…’a, nu mai e, nu mai întoarcem acum, că am ajuns acasă’

→că dacă nu suntem cuminți și nu învațăm la școală, mama nu mai vine de la serviciu acasă;

→că mama nu pleacă nicăieri, nu, nu, chiar dacă e încălțată. Ne roagă doar să fim cuminți și să o ascultăm, să ne ducem  până pe balcon să vadem dacă trece vreun avion pe cer;

Noi eram atât de obișnuiți să fim păcăliți, încât de-abia ne trezim din amorțeală și ripostăm în fața faptelor evidente de corupție, minciună și nedreptate.

Pentru că ne zicem în sinea noastră ”Ei, dar nu se poate altfel, ce să faci”

Și ne-am făcut mari și nu prea punem așa preț pe dreptate și pe cinste nici acum.

Mințim, ne lăsăm păcăliți și rar ripostăm când ni se face o nedreptate.

Adică societatea noastră, în majoritate covârșitoare încă îi consideră mega, extra-descurcăreți și deștepți pe cei care fentează sistemul și reușesc să se sustragă de la plata taxelor și impozitelor, mulți călători încă nu validează cardul de călătorie dacă merg doar o stație cu autobuzul (și o prezintă ca scuză evidentă, în fața controlului).

 💡 Băăăăi, dar vin ăștia mici din spate. Cu care s-a terminat. Ar pune mâna pe telefon să sune la poliție, să-și denunțe și părinții când parchează neregulamentar.

 ➡ Pentru că așa i-am crescut. Să fie cinstiți și corecți, să condamne cu o sută de guri comportamentele îndoielnice din punct de vedere etic, să riposteze când li se face o nedreptate.

 ➡ Și pentru că i-am crescut așa, ei fac ”urât” (de par needucați cum ne ceartă cu 100 de cuvinte pe minut), dacă vreodată îi mințim că mergem să cumpărăm o înghețată mare și se trezesc de fapt în cabinetul doctorului pentru vaccin, dacă plecăm la muncă, în timp ce îi păcălim că ne ducem doar până la bucătărie, dacă îl lăsăm la somn la grădiniță, deși le-am promis că venim la prânz după ei.

Copiii de azi sunt așa pentru că noi avem nevoie să fie așa. Să fie tot ce n-au fost părinții lor!

________

Photo by Alexander Dummer on Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives