De 10 ori o întrebare, pentru o mamprenoare.
Sunt rânduri numai bune de citit vineri seară, după o săptămână încărcată, sau în weekend la cafeaua de dimineață, ori de ținut minte și revenit când aveți nevoie de referințe (pentru că vor fi mame felurite, cu specializări diverse, pline de voie de bună și povești de viață), recomandări (pentru că invităm numai mame faine, așa ca toate mame) sau inspirație (pentru că ne vom identifica, cu siguranță, în funcție de domeniul de activitate, aptitudini și aspirațiile personale, cu mamprenoarele de aici)
Astăzi ne răspunde la cele 10 întrebări –Alina Bota- mamă, economist de meserie, Consultant de Business și Personal Branding și Fondator al Comunității Mamprenoare.
Știți că circula pe facebook la un moment o poză care spunea că WOW este reflexia lui MOM?
Ei, exact asta a fost impresia mea, în timp ce transcriam răspunsurile Alinei, în interviul de mai jos.
A fost o transcriere acompaniată de ”wow” continuu.
WOW– pentru ce este
WOW– pentru ce face
WOW– pentru toată experiența profesională
WOW– pentru stilul de viață
WOW– pentru energia și vibe-ul extraordinar
WOW– pentru pasiunile și încrederea în oameni
WOW-pentru experiența de viață
WOW– pentru câte a realizat
Acestea fiind zise, poftiți de citiți mai jos de ”MOM-WOW” de astăzi.
1. Cine ești?
Mă numesc Alina Bota și sunt mamă, economist de meserie, Consultant de Business și Personal Branding și Fondator al Comunității Mamprenoare.
Mi-e greu să îți spun din ce oraș sunt pentru că m-am născut în Hunedoara, la 18 ani m-am mutat în Timișoara unde am locuit peste 10 ani, apoi m-am mutat în București pentru 3 ani, din București în Cluj 5 ani, din Cluj din nou în București și de 2 ani locuiesc într-un sat din Belgia.
Lumea spune despre mine că sunt clujeancă, probabil din cauza accentului puternic ardelenesc pe care fac eforturi serioase să il păstrez și în franceză și în engleză 🙂
i
Am o domnișoară de 22 de ani care acum termină facultatea în București, și în Belgia două domnițe de 12 și 8 ani care sunt fetițele partenerului meu de viață.
i
Familia mai conține și o pisică și un cățel, de 4 si 8 ani.
2. Ce pasiuni/ hobby-uri ai?
Pasiunea mea sunt oamenii, ador să cunosc oameni noi, să văd cum gândesc, să învăț lucruri noi de la ei.
Pe lângă interacțiunile cu oameni, obișnuiesc să mă uit la documentare despre oameni care trăiesc în condiții speciale, care au calități deosebite, care au realizat lucruri importante în viața lor.
O altă “plăcere vinovată” este nutriția, îmi place să studiez despre asta și urmăresc diverși medici nutriționiști, citesc despre impactul alimentației asupra corpului nostru, în special al creierului.
În Belgia am avantajul a câtorva mii de piste de biciclete, așa că în timpul liber ieșim la biciclit în familie sau la plimbări lungi cu cățelul pe diverse trasee prin pădurile și dealurile din zonă.
3. Cartea, filmul, culoarea și anotimpul preferate?
Nu am o singură carte preferată pentru că am diverse “etape”, în funcție de zona mea de interes.
În copilărie am fost un cititor feroce de literatură, genul de copil care era certat pentru că citea noaptea până târziu sau era surprins cu cartea de fizică în care avea ascuns romanul de aventuri.
Ultima carte citită a fost o carte de coaching, cred ca ultimele 4 cărți citite au fost de fapt de coaching pentru că urmez acum a treia școală de coaching.
Filmul preferat este “The theory of everything” despre viața lui Stephen Hawking.
Culoarea preferată este albastru, după 20 de ani în domeniul financiar nu are cum să fie alta.
4. Cu ce te ocupi?
După o frumoasă carieră în corporate, în toamna lui 2014 am devenit independentă.
Nu sunt nici antreprenor, nici freelancer, am un lifestyle business, adică un business care îmi permite să duc stilul de viață liber după care am tânjit întotdeauna.
Lucrez online, așa că pe clienții mei nu îi interesează unde sunt, atât timp cât sunt online cu ei în timpul ședințelor de consultanță/coaching sau training.
Am o firmă care oferă servicii de consultanță în business design (construirea unei afaceri de la zero), strategii de business și personal branding, mentorat, coaching, training, branding și promovare.
Lucrez doar cu oameni care vor să își ia viața și cariera în propriile mâini și să își câștige independența din toate punctele de vedere.
Așa a apărut și proiectul Mamprenoare, în care pun cea mai mare parte din energie și din suflet.
Toată lumea mă întreabă de ce îmi petrec atât de mult timp încercând să construiesc o comunitate națională de mame, iar răspunsul meu este simplu:
Pentru că eu nu am putut să fiu alături de fiica mea când a avut cea mai mare nevoie de mine (acum 18-20 de ani), fiind executive în corporate în acea perioadă.
Mamele din ziua de azi au această opțiune datorită evoluției tehnologiei și merită sprijinite.
Copiii se dezvoltă armonios doar dacă au părinții aproape.
Ca urmare, proiectul Mamprenoare e un proiect de suflet pe care îl dezvolt încet, organic. Am alături doar femei cu valori similare, care înțeleg nevoia de educație permanentă și suport social.
5. Ce ai făcut înainte de a fi antreprenor?
Sunt economist, în timpul facultății am făcut contabilitate primară, iar după terminarea facultății mi-am dorit sa fiu director.
La cât de amuzat poate părea o astfel de declarație din partea unei copile de 24 de ani, acest lucru s-a și întâmplat, am fost Director de Publicitate pe zona de vest a Evenimentului Zilei.
Am lucrat o perioadă în presă, era extrem de atractiv la începutul anilor 90 să lucrezi în presa liberă, apoi au venit corporațiile în Romania și am fost în primul val de corporatiști.
Primul meu job în corporate a fost de Direct Sales Force Executive în AIG Life și timp de 16 ani am păstrat domeniul, m-am retras din corporate de pe poziția de Manager Parteneriate Strategice (Banci) și Manager Private Investments Team într-o companie olandeză de asigurări.
6. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?
→Mă trezesc în jur de 7.30-8.00, îmi beau cafeaua în pat, în timp ce îmi citesc emailurile și mesajele venite peste noapte sau postez pe grupurile Mamprenoare.
→Fetele mici pleacă la școală la 8.45, iar eu la 9.30 (10,30 ora României) mă așez la birou în fața calculatorului și îmi țin ședințele 1 la 1, cursurile, interviurile, scriu articole, fac strategii, discut cu partenerii și cu mampenoarele etc…
→Mă ridic doar ca să gătesc uneori și când vin fetele de la școală la ora 16.00.
→Mâncăm împreună cu toții și la 17.00 plec la școală în Liege, unde învăț intensiv franceza sau am supervizare la scoala de coaching.
→Mă întorc la 9 seara, când fetele dorm deja și avem și noi puțin timp liber pentru o poveste sau un film.
În weekend încerc să nu mai lucrez, așa că ne bucurăm de natură, gradinărim etc.
7. Când ai luat decizia să lucrezi pe cont propriu?
În 2014, când am înțeles că nu mai am ce învăța în industria asigurărilor de viață și că am și experiența profesională și maturitatea de a porni un proiect pe cont propriu.
8. Ce îți place cel mai mult la ”job-ul” de antreprenor?
În primul rând, încrederea în propriile forțe pe care am consolidat-o în acești ani, după perioada de frică profundă că nu mă voi descurca pe care am avut-o la început de drum. Acum știu că pot orice, atât timp cât mă concentrez pe proiecte și mă organizez foarte bine.
Apoi, libertatea de a-mi face agenda în funcție de propriul bioritm.
Dacă simt nevoia de câteva zile libere, pur și simplu îmi aranjez întâlnirile astfel încât să le și am. Dacă în timpul zilei simt nevoia să ies 2 h cu bicicleta sau să fac plajă în curte, am acest privilegiu.
Nu am pornit în antreprenoriat cu gândul la bani, ci la ceea ce las în urmă și la libertatea pe care o pot avea atât eu, cât și clienții mei.
Mai am de lucrat până la momentul în care voi avea și un venit pasiv, care să nu depindă de acțiunile mele zilnice.
Teoria o cunosc extrem de bine, investițiile au fost meseria înainte, asta este planul de viitor. Am o meserie care îmi va permite să nu mă pensionez niciodată, cei mai buni coachi și traineri din lume au peste 70-80 de ani, așa că am timp suficient 🙂
9. Care ți se pare cea mai mare provocare în a fi antreprenor?
Pentru mine, gestionarea relației cu unii oameni cu care interacționez este cea mai mare provocare.
Cineva spunea despre mine că cea mai mare calitate a mea este faptul că ofer încredere tuturor oamenilor pe care îi întâlnesc, iar cel mai mare defect este că ofer încredere tuturor oamenilor pe care îi întâlnesc.
Cred că am niște ochelari roz prin care văd oamenii de care nu pot scăpa și asta îmi provoacă dezamăgiri profunde.
Din fericire, este și asta o abilitate care se învață, așa că sunt în faza de “conștient incompetent”, mi-am dat seama că încrederea se câștigă întâi și încerc să îmi controlez entuziasmul pe care îl simt de fiecare dată când întâlnesc o persoană nouă.
10. Unde te găsim?
Acum 5 ani, când lucram în corporate citisem undeva un citat motivațional care spunea ceva de genul:
“oamenii de succes se caută pe Google, nu pe Facebook” și am luat-o în serios, muncesc din greu să pot fi găsită ușor 🙂
Lăsând gluma deoparte, mă găsiți pe:
Sau dacă sumarizăm într-un cuvânt tot ce este Alina, cred că sunteți de acord cu mine că este….WOW.
Sursă foto: Arhivă personală
Leave a Comment