De 10 ori o întrebare pentru o mamprenoare (#2)- RAMONA PIRTEA

Deja știți, că în fiecare vineri seară, voi publica pe blog, un profil de mamprenoare, ca parte a unei serii de interviuri cu mame-antreprenor, serie numită sugestiv:

 

De 10 ori o întrebare, pentru o mamprenoare.

 

Sunt rânduri numai bune de citit vineri seară, după o săptămână încărcată, sau în weekend la cafeaua de dimineață, ori de ținut minte și revenit când aveți nevoie de referințe (pentru că vor fi mame felurite, cu specializări diverse, pline de voie de bună și povești de viață), recomandări (pentru că invităm numai mame faine, așa ca toate mame) sau inspirație (pentru că ne vom identifica, cu siguranță, în funcție de domeniul de activitate, aptitudini și aspirațiile personale, cu mamprenoarele de aici)

 

Astăzi ne răspunde la cele 10 întrebări- Ramona Pirtea– Consultant în lactație și alăpare, certificat internațional IBCLC

 

Înainte să îi dau cuvântul, Ramonei, las aici, un feedback, lăsat de o mămică și pescuit de mine de pe pagina oficială de facebook

”O persoana calmă, foarte empatică, ce a răspuns tuturor întrebărilor noastre. A reușit să calmeze o proaspătă mămică năvălită de fel si fel de “sfaturi bune” și să o asigure că se descurcă bine la început de drum. Îi mulțumesc din toata inima!!!”

______

1. Cine esti? 

 

Ramona Pirtea este numele meu. Locuiesc în București, alături de soțul meu și cele două fetițe ale noastre, Ema și Catia.

 

Fetițele mele sunt motivația mea de la începutul fiecărei zile, oceanul meu de iubire necondiționată, testul meu de răbdare și autocontrol.

Pentru mine ziua în care am devenit mamă a fost și momentul în care am început să mă descopăr cu adevărat.

 

2. Ce pasiuni/ hobby-uri ai? 

 

Îmi place să mă descopar, cu fiecare zi un pic mai mult. Așa că citesc, merg la workshop-uri și seminarii, mă plimb, mă joc și călătoresc împreuna cu familia mea.

 

3. Cartea, filmul, culoarea și anotimpul preferate?

 

Cel mai mult mi-a plăcut ”Agonie si extaz”, scrisă de Irving Stone

Mi-e greu să aleg un film anume, îmi plac atât de multe.  Și la fel voi răspunde și pentru culoarea preferată. Nu am o culoare preferată, îmi plac toate.

Iar anotimpul preferat, cu siguranță primăvara.

 

4. Cu ce te ocupi acum? 

 

Sunt Consultant în lactație și alăptare certificat internațional – IBCLC.

De aproximativ 5 ani, sunt alături de femeile la începutul drumului lor ca mame și de micuții bebeluși.

Le ofer soluții pentru problemele care apar în alăptare, răspund întrebărilor pe care proaspeții părinți le au și, sper eu, le aduc puțină liniște în perioada aceasta în care, părinții (și mai ales, mamele) – sunt vulnerabili si copleșiți de emoții.

Dupa ce am devenit mamă și m-am confruntat cu recomandări eronate, informații contradictorii, greșeli în alăptare, trăiri copleșitoare, am decis să ajut, să ofer altor mame un început cu mai puține provocări.

 

5. Ce ai făcut înainte de a fi antreprenor? 

 

Înainte de a fi antreprenor, am fost tot antreprenor 🙂 dar într-un cu totul alt domeniu, și anume, turism.

Mai exact, dețineam și conduceam o agenție de turism.

 

6. Cum arată o zi obisnuită din viața ta?

 

Imediat ce mă trezesc pregătesc fetele pentru grădiniță.

După ce pleacă ele, de acasă, împreună cu soțul meu, îmi iau un moment în care sunt eu cu mine și analizez ce am de făcut în ziua respectivă.

Apoi, mă pregătesc și plec către mamele programate în acea zi.

La ora 16, mă duc sa le iau pe fete de la gradinita.

Din acel moment îmi asum în totalitate rolul de mamă: mergem în parc, la inot, ne jucăm afara sau jucăm jocuri, citim, fac impreuna cu ele tot felul de treburi casnice (facem cumpărături, pregătim cina, spălăm vase, întindem rufe).

Acest timp petrecut împreună este foarte important pentru mine și, sunt sigură că și pentru ele.

Daca am vreo zi liberă, în care nu am nicio programare, scriu pentru blog sau merg la film cu fetița cea mare (chiulim :D).

 

7. Când ai luat decizia să lucrezi pe cont propriu?

 

Am renunțat la ceea ce făceam și la o afacere promițătoare pentru a fi alături de prima mea fetiță.

Mi-am dorit să o văd cum crește, să nu pierd momente importante din dezvoltarea ei.

Încă din primul an acasă cu ea, am decis să pornesc pe drumul anevoios, dar plin de recompense – acela de Consultant în alaptare.

Mi-am dorit din prima secundă în care mi-am ținut puiul mic în brațe să fiu o mamă bună pentru ea, un exemplu pe care să îmi placă să îl urmeze, să fiu blândă, caldă și deschisă și, ca orice altă mamă, mi-am dorit să fac tot ce ține de mine pentru ca ea să fie sănătoasă și fericită.

Știam încă din perioada de sarcina că e important pentru ea să o alăptez, dar nu mă pregătisem cu adevărat pentru momentul în care efectiv o hrăneam la sân. Nașterea Emei a fost o cezariană la cald, iar după aceasta m-am confruntat cu separarea ei de mine, refuzul sânului, oferirea de formulă cu biberonul, lipsa mobilității, ragade la ambii sâni, furia laptelui, iar, la o lună, cu primul puseu de creștere.
0
Știam că vreau să continui orice ar fi, așa că am început să mă documentez temeinic pe această temă.
0
Am depășit toate provocările (am alăptat-o 2 ani și 4 luni) și încet, încet, în mintea mea a început să încolțească o dorință, poate mai mult o nevoie: aceea de a ajuta alte mame să depășească cu mai multă ușurință momentele de după naștere.
0
Momente care pot veni cu trăiri copleșitoare, greșeli care fac alăptarea dificilă, recomandări eronate, informații contradictorii. Mi-am propus să ajut. Chiar și doar pe o mama și bebelușul ei.
0
0
Astfel am decis să devin consultant în lactație și alăptare. Mai ușor de zis decât de făcut.
0
0
Pentru a deveni specialist IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) trebuie să ai studii medicale (pentru care am urmat un curs de nutriție și dietetică), 90 de ore de educație în lactație și alăptare și 1000 de ore de practică.
0
După 2 ani în care am studiat susținut, am făcut voluntariat și am participat la conferințe de specialitate, în 2016 am primit certificarea internațională.
0
0

8. Ce îți place cel mai mult la ”job-ul” de antreprenor?

 

Iubesc să lucrez cu bebelușii, să pot observa zilnic ce minune este viața.

Mă bucur să fiu de ajutor și să las în urma mea mame mai încrezătoare și mai liniștite.

Le sunt recunoscătoare micilor mele minuni (prima m-a transformat în mamă, iar a două în femeie), dar și celor peste 2000 de diade mamă-bebeluș care m-au transformat în consultatul în lactație și alăptare care sunt azi.

Iar faptul că pot fi eu alături de copiii mei atunci când au nevoie și nu altcineva. este extraordinar.

 

9. Care ți se pare cea mai mare provocare în a fi antreprenor?

 

Partea de promovare online si SEO.

Recunosc, îmi cam dau de furcă. Dar, cu răbdare și informare, sunt sigură că le voi înțelege 🙂

 

10. Unde te găsim? 

Facebook, profil personal: Ramona Pirtea IBCLC

Facebook, pagină business: Ramona Pirtea, Consultanță în alăptare, la domiciliu

Blog: ramonapirtea.ro

Tel: 0746.137.231

_____

Photo: Arhivă personală Ramona Pirtea

About the Author

Anca Arau
Author with 446 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives