Nu m-aș fi apucat să scriu despre dinți dar voiam doar să vă spun că îndreptarea dinților (mei) a fost a treia cea mai bună idee pe care am avut-o eu în ultimul deceniu. Primele 2 au fost copiii.
Deci eu mi-am aliniat dinții la 30 de ani și spun că a fost o idee măreață, nu numai din punct de vedere estetic ci din punct de vedere sănătate dentară.
Până la acel moment, se întâmpla să am sensibilitate dentară, dacă mâncam rece sau cald simțeam asta pe proprii dinți. Și era o senzație neplăcută.
Făceam mai ușor carii interdentare, mici, nimic serios dar mai dese.
Și cel mai neplăcut îmi (mai) sângereau gingiile la periaj.
După ideea măreață de a-mi îndrepta dinții toate aceste probleme au dispărut. Plus că, după 18 luni, în sfârșit aveau loc să stea aliniați toți dinții mei în gură. Bine, pentru a face loc am sacrificat și vreo 3 dinți buni.
Eu am purtat aparat mobil și când am fost copil, îl puneam, îl scoteam, până nu l-am mai pus deloc, niciodată. Așa am hotărât într-o noapte de vineri spre sâmbătă.
Și acum, pentru că Radu a ajuns la vârsta la care ne cam întrebăm dacă o avea nevoie de aparat, am invitat-o pe dna dr. Oltean să ne răspundă unei serii de întrebări, de la ce înseamnă aparat dentar până la cât costă, de la cum ne dăm seama că cel mic (sau mare) trebuie văzut de un medic ortodont până la planuri de tratament.
Înainte să-i dau cuvântul dnei dr, vreau doar să vă spun că dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate.
Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.
Gata, îi dau cuvântul dnei dr. 🙂
La ce vârstă evaluăm ortodontic copilul?
La medicul dentist, o primă vizită ar trebui efectuată în jurul vârstei de 3 ani, pentru a urmări evoluția dinților de lapte. Sunt părinți care vin și mai devreme și e foarte bine.
Medicul dentist verifică integritatea dinților, tratează cariile incipiente dacă acestea există, instruiește copilul cum să excute corect mișcările de periaj. Tot el recomandă vizita la un medic ortodont.
Dacă nu sunt probleme, luați în considerare o vizită la medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, vârsta la care începe eupția dinților definitivi, deci copilul prezintă o dentiție mixtă, atât dinți temporari, cât și definitivi.
Cum ne dăm seama că cel mic are nevoie să fie văzut de un medic ortodont?
Cum ziceam, medicul dentist face recomandarea.
Însă și părinții pot observa anumite modificări:
➡ dinții de sus, din față, care ies în afară;
➡ dinții din față de sus care mușcă în spatele dinților de jos;
➡ înghesuire, poziție incorectă sau blocarea erupției unor dinți;- dificultăți de vorbire, mușcătură sau mestecare;
➡ atunci când rămâne un spațiu între dinții de sus și cu cei de jos, chiar dacă zonele laterale se ating;
➡ pierderea prea devreme a dinților temporari prin procese carioase;
➡ liniile de mijloc superior și inferior nu coincid.
Mai exact ce presupune această evaluare, ce se întâmplă în timpul consultului?
În timpul consultului, medicul urmărește 7 semne:
➡ Sunt dinții superiori protrudați?
➡ Există o ocluzie (mușcătură) adâncă?
➡ Există ocluzie deschisă?
➡ Există o ocluzie inversă frontală?
➡ Spațiul pentru alinierea dinților este prea mic sau prea mare?
➡ Liniile inter-incisive coincid?
➡ Există o ocluzie încrucișată în zona laterală?
Care sunt cele mai frecvente ”probleme” ortodontice în rândul copiilor?
Cele mai frecvente sunt înghesuirile dentare și protuzia dinților superiori, mai ales a incisivilor.
Ce variante de tratament există?
Tratamentul ortodontic ar trebui să aibă loc în paralel cu creșterea. Este greșită credința comună conform căreia trebuie să așteptăm eruperea tuturor dinților ca să căutăm sfatul medicului ortodont.
De la dentiția de lapte, un medic ortodont poate anticipa ce probleme pot apărea la copii.
Un medic specialist în ortodonție și estetică dento-facială este expert în mișcarea dinților.
El poate ajuta oasele copiilor să crească corect.
Tot tratamentul pe care îl conduce are rolul ca dinții să crească și să rămână în poziția corectă.
De aceea, este importantă colaborarea cu medicul specialist.
Desigur, pentru fiecare în parte facem un plan de tratament personalizat, nimic nu este standard.
Frecvența vizitelor variază, în funcție de tipul de tratament și de cooperarea pacientului, care trebuie să facă echipă cu medicul pentru reușita finală.
Povestiți-ne un pic despre aparatele dentare. Ce ar trebui să știm despre ele?
Aparatele dentare sunt modalitatea prin care se corectează anomaliile dento-maxilare, cu scopul armonizării ocluziei (muscaturii) si aspectului facial al persoanelor care apelează la ele.
Mai jos am detaliat informațiile de bază pentru acest subiect.
Ce face un aparat dentar?
Principalul obiectiv al tratamentului ortodontic este obţinerea unei ocluzii funcţionale prin care să se asigure sănătatea structurilor orale şi îmbunătăţirea aspectului facial, acesta contribuind la bunăstarea fizică şi mentală a persoanei care apelează la el.
Tratamentul ortodontic poate îmbunătăţi atât funcţiile cât şi aspectul dinţilor, maxilarelor şi feţei.
Câte tipuri de aparate dentare există?
Există aparate ortodontice fixe sau mobile şi sunt utilizate pentru a indrepta dinţii şi a stimula creşterea şi dezvoltarea oaselor maxilare.
Există mai multe tipuri de aparate ortodontice în funcție de obiectivul fiecărui tratament:
➡ aparate fixate cu bracket-uri pe feţele vestibulare (vizibile) ale dinţilor (metalice, din plastic, din ceramică sau safir) sau pe feţele linguale (interioare, nevizibile) ale dinţilor;
➡ gutiere transparente tip alignere: Clear Aligner, Invsalign, Arc Angel. Medicul ortodont va explica fiecărui pacient indicaţiile, limitele şi costul tratamentului cu fiecare dintre ele.
Cât timp trebuie să purtăm aparatul dentar?
În funcție de complexitatea cazului, între 1 an și jumătate și 2. Mai sunt excepții, care ajung la 3 ani, dar sunt excepții, cum ziceam.
Cum îngrijim dinții în timpul purtării unui aparat dentar?
Când vine vorba de igienă, trebuie să știm câteva lucruri despre placa bacteriană
➡ o colonie de microbi aderentă de suprafeţele dure din cavitatea bucală
➡ smalţul dinţilor, coroane şi punţi dentare, aparate ortodontice fixe. Metabolismul ei este susţinut prin aportul de zaharuri din alimente.
Acizii rezultaţi prin metabolizarea zaharurilor acţionează asupra smalţului dinţilor producând carii şi asupra gingiilor determinând apariţia inflamaţiei.
Prezenţa aparatelor ortodontice creează zone de retenţie a plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare cu riscul de apariţie a cariilor şi bolilor gingivale.
Astfel, pe toată durata tratamentului ortodontic se indică o intensă şi susţinută preocupare pentru igiena orală cu măsuri specifice zonelor de retenţie produse prin prezenţa aparatelor ortodontice.
Sunt tactici diferite pentru pacienții care poartă aparate mobilizabile de genul gutierelor Invisalign și al plăcuțelor mobile purtate de copii, pe de o parte, și pacienții care poartă aparate fixe.
Odată cu aplicarea aparatului dentar, fie că este fix sau mobil, medicul ortodont trebuie să învețe pacientul cum să îl folosească și cum să îl igienizeze astfel încât tratamentul să decurgă normal, fără riscul de apariție a cariilor sau alte incidente.
E drept, e mult mai complicat când porți aparatele fixe, dar nu e imposibil să ai o igienă adecvată.În cazul aparatelor fixe, faptul că avem braketii montați pe dinți ne pune dintr-o dată în fața unei situații noi: apar multe locuri în care mâncarea și placa bacteriană se poate instala foarte ușor.
De aceea, riscul cariilor profunde este și mai mare decât în situația în care purtați apare mobile.
Grija pe care trebuie să o aveți este și ea pe 2 planuri: ce mâncați și ce beți și cum efectuați igienizarea dinților și a aparatelor.
Instrumentarul de folosit zilnic este compus din:
➡ Periuțe interdentare;
➡ Periuțe ortodontice speciale, manuale sau electrice;
➡ Paste de dinți pe bază de fluoruri;
➡ Apă de gură;
➡ Ață dentară specială;
➡ Duș bucal – indicat.
Periuțele folosite pentru periajul dinților pe care avem montați braketi sunt speciale, au perii laterali puțin mai lungi, pentru ca mișcările de periaj să favorizeze îndepărtarea resturilor alimentare care rămân între bracketuri și dinți.
Periajul trebuie făcut după fiecare masă și înainte de culcare. Sunt indicate paste de dinți pe bază de fluoruri, în special fluorură de sodiu, care favorizează remineralizarea smalțului dentar, fiind un mijloc suplimentar de profilaxie a cariilor. Apa de gură este indispensabilă deoarece conține fluor și are un rol important în menținerea unei igiene sănătoase.
Curățarea spațiilor interdentare se face și cu ață dentară specială, care are un capăt mai rigid, cerat, care poate pătrunde în spatele arcului, astfel încât ața dentară să poată fi trecută printre dinți. Atât periuța interdentară, cât și dușul bucal și ață dentară se folosesc înaintea periajului cu pastă de dinți.
Ce alimente sunt interzise în timpul purtării aparatului?
Sunt de evitat alimentele tari: sendvișuri cu coaja tare, alimente crocante, cum ar fi covrigei, biscuiți, popcornul, nucile, morcovii, alunele, migdalele, carnea tare crocantă, bomboanele, caramelele și alte alimente lipicioase precum guma de mestecat, untul de arahide, siropul de arțar și altele, care se prind în aparatele dentare și pot compromite și sănătatea dinților.
Ce preț are un tratament ortodontic?
Prețul unui tratament ortodontic variază în funcție de complexitatea, durata și tipul de aparat dentar indicat.
Există cazuri care pot fi rezolvate cu un singur tip de aparat dentar, altele sunt mai complexe și necesită mai multe etape, altele pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei ortognate.
In general, aparatele mobile sunt între 1600-2000 lei/arcadă, iar cele fixe între 3000-5000 lei/arcadă.
Dar mai sunt aparatele linguale, precum și cele invizibile Invisalign, care necesită colaborare cu laboratoare specializate și al căror cost este între 2000- 5000 euro, în funcție de complexitatea tratamentului.
Pentru fiecare, e nevoie de consultații periodice, frecvența lor fiind stabilita de medicul ortodont.
Sunt de luat în considerare și costurile ulterioare, pe toată perioada derulării tratamentului – costul per consultație lunară sau la ce interval de timp este necesar. Plus cele anterioare începerii tratamentului, respectiv consultație inițială, radiografii, mulaje, alte intervenții.
Poate tratamentul ortodontic să nu dea rezultate?
Exista anumite situații care pot compromite rezultatele frumoase ale unui tratament ortodontic:
➡ când nu se respectă igiena dentară iar riscul de apariție a cariilor este ridicat, medicul poate întrerupe tratamentul prin îndepărtarea aparatelor, rezultatul fiind unul intermediar;
➡ când pacientul nu respectă indicațiile de purtare a elasticelor intermaxilare pe durata tratamentului;
➡ când pacientul nu respectă indicațiile alimentare și consumă alimente tari care duc la dezlipirea repetată a brackeților și/sau ruperea arcurilor.
Tratamentul ortodontic este rezultatul unei munci de echipă, medic-pacient, și depinde în mare masură de măiestria cu care medicul conduce tratamentul și de dorința pacientului de a ajunge la rezultatul dorit .
Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe pagina de facebook și website, respectiv:
Dr. Anca Oltean- doctor de zâmbete frumoase
Țineți minte, spuneți-le și altora și apelați cu încredere, dacă aveți nevoie 😉
Leave a Comment