Un proiect de reciclare creativă prin care perechea preferată de jeans devine o declarație de fashion

Astăzi vreau să vă povestesc despre un subiect plin de culoare. Despre un Artelier de pictură și un proiect de reciclare creativă prin care perechea preferată de jeans devine o declarație de fashion

Despre Artelier de pictură, deci

Linda si Alexandra sunt fondatoarele Artelier și fac o echipă grozavă prin combinația skill-urilor fiecăreia.

Linda este creativa, iar Alexandra este all about business 🙂

Amândouă sunt mame și scopul lor final este ca prin acest proiect să reușească să reducă considerabil procentul de deșeuri textile rezultate în acest moment din industria de fast fashion. 

Haideți să le ”descoasem” un pic pe fete să vedem cum a luat naștere această idee, ce înseamnă Artelier de pictură și acest Upcycled Artistic și așa mai departe.

Când și cum a luat naștere acest Artelier de pictură? 

Povestea a început acum 10 ani cu mine, Linda (Stănescu), artistul trupei.

Pictura si desenul au fost prezente în viața mea de când mă știu.

În toți acești ani m-am specializat în pictură pentru eveniment – nunta si botez – pahare, cutii, invitații etc. Tot ce aveai nevoie pentru evenimentele frumoase din viata ta.

Este o cerere foarte mare pe piața din România, având în vedere că noi, românii, prețuim mult momentele acestea.

Deci pictura și desenul au făcut parte din viața ta, mereu. Ce ai studiat?

Eu am absolvit o facultate în domeniul arhitecturii, m-am specializat apoi în designul interior, dar am apucat un drum nou, încă din acea perioadă. Făceam mici bijuterii pictate manual în facultate. Apoi totul a decurs natural

Și așa ai ajuns să pui bazele acestui business

Businessul s-a format astfel încet-încet, o dată cu noii clienți ce au venit mai întâi din recomandări, crescând apoi o dată cu numărul canalelor din online folosite.

Veneau de pe rețelele sociale, mici comunități, site. Iar o dată cu fetița mea a trebuit să iau și o decizie în această privință. Nu mă puteam împărți între un job full time, copil și pasiune.

Așa că am ramas cu copilul și cu pasiunea.

Cele mai de preț ”averi” ale tale, până la urmă. Și te-ai decis deci să pornești pe acest drum

Am înființat și firma, am închiriat un apartament ce mi-a devenit studio și am decis că acesta va fi jobul meu.

Apoi am cunoscut-o pe Alexandra Ioniță, care s-a alăturat echipei imediat. Am funcționat din prima și împreună am pus bazele noii direcții a atelierului – reciclarea vestimentară, care a venit ca o completare a ceea ce făceam noi și a ceea ce ne definea.

Și cum am pus totul pe hârtie, am stabilit un drum, ne-am propus niște țeluri, Vicențiu Gogescu s-a alăturat și el proiectului. El oricum era mereu în preajma mea, așa că mereu a știut dedesubturile proiectului.

I-a fost foarte ușor să vina ca un sfătuitor, mai ales că vine dintr-o zonă destul de versatilă – vânzări hardware și software. Așa că acum 2 ani, am pornit împreună pe acest drum și am pus cap la cap toate piesele ce ne lipseau sau nu le înțelegeam.

Acum vrem să păstrăm partea de decorațiuni, dar ca o linie separată a businessului, și să ne concentrăm energia pe partea vestimentară, să ne impunem pe piața aceasta noua, a reciclarii vestimentare.

Dar cui se adresează produsele și serviciile voastre? Care este publicul vostru țintă?

Clienții ARTelier sunt majoritatea din mica noastra comunitate construită în toți acești ani, dar și oameni pasionați de reciclare, de cum se îmbracă, de haine speciale și unice.

Avem unele cliente care sunt adepte ale unui stil de viață responsabil, ecologic. Altele au trecut prin transformări dramatice – de tip fizic sau emoțional – și vor să se bucure de noul EU.

Cele mai multe dintre cele care au comandat deja din cadrul colecției pilot sunt pasionate de călătorii, mereu în mișcare, femei foarte active.

Deci îți place ”job-ul” acesta de de antreprenor

Îmi place enorm libertatea pe care ți-o oferă. Libertatea de a-ți alege proiectele în care crezi și pe care vrei să le transformi în soluții cu impact în micro-comunitatea în care trăim.

Libertatea de a-ți alege oamenii alături de care vrei să lucrezi. Bucuria de a te confrunta cu situații absolut inedite, care te ajută să te dezvolți ca om.

Dar cea mai mare provocare care crezi că este?

Aceea de a găsi soluții rapide la problemele care apar.

Povește-ne un pic despre proiectele voastre, și mai ales despre Upcycled Artistic

Proiectul numit #UPcycledARTistic by ARTelier, este o colecție sustenabilă de jeanși preloved, redați purtării într-un stil modern, avangardist, cu picturi realizate manual.

Proiectul vine din dorința de a oferi comunității o soluție viabilă de reutilizare a produselor din industria liniară.

Cu ajutorul experienței artistului nostru, am obținut adevărate piese unicat, care pot scoate din anonimat orice ținută

Dar cum v-a venit această idee?

Ideea ne-a venit dintr-o gluma în atelier. Pentru că mereu ne murdăream, mai ales eu, care aveam în dulap toate perechile de jeans vopsite sau stropite, am venit cu o idee – cum ar fi să nu trebuiască să mă schimb eu când ies din atelier, ci să văd lumea așa pe stradă?

Și de aici am dezvoltat, după ce ni s-a părut că nu ar fi doar o glumă.

Am inceput să căutam date și informații din această zonă. Așa am descoperit că în afara țării nu este o abordare chiar nouă, ci destul de des întâlnită.

Că există artiști ce fac același lucru, la o scară mai mică sau mai mare, că și marii designeri au avut încercări în această abordare.

Nu ne-am propus să venim cu o nouă invenție, ci să ne folosim stilul artistic dezvoltat în produse ce să ducă direct cu gândul către picturile noastre.

Am decis să ne folosim de ceea ce am construit până în acest punct pentru a avea un impact în micro-comunitatea noastră.

Și apoi să găsim soluții să dezvoltăm proiectul către comunitate, să implicăm artiștii din zona noastră și să creăm piese unice ce să vorbească despre noi și despre nevoia de a cumpăra conștient, de a prețui mai mult planeta pe care trăim.

Și următorul pas?

Următorul pas în dezvoltarea acestui proiect e realizarea unei colecții vestimentare pe bază de denim, ce ne propunem să o lansăm în primăvara anului următor.

Pentru ca această colecție să existe, am introdus acest proiect într-o campanie de Crowfunding în cadrul căreia ne-am propus să strângem din recompensele vândute cei 5000 de euro necesari lansării colecției.

Recompensele sunt foarte diferite începând de la serviciul de pick up your jeans de 10 euro, până la atelierul de 250 euro, în care îți reciclezi singură propria pereche de jeans.

De aceea am și apelat la varianta de crowdfunding oferita de platforma Startarium, pentru a reuși să testăm piața cu produsul nostru, să devenim vizibili, dar și să reușim să adunăm suma necesară realizării.

Practic, vindem în avans produse la prețuri speciale și servicii puse la dispoziție de noi, ce nu le oferim altfel.

Ambiția noastră este să fim recunoscuți pentru ceea ce facem, să fim prima variantă a celor ce își doresc să abordeze acest nou tip de fashion și să reușim să avem un cuvant de spus în ceea ce privește shoppingul responsabil.


Pare un plan extraordinar. Vă ținem pumnii!

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives