Jocul care poate salva vieți

Relativ recent scriam într-un articol, aici, pe blog, de câte știu copiii noștri. Cât de multe îi învățăm. Sunt mai deștepți decât am fost noi, și cu părinți atenți la nevoia lor de cunoaștere. Le cumpărăm cărți, caiete, jucării senzoriale, îi ducem la ateliere creative, îi învățăm limbi străine.

Copiii noștri știu adunări, scăderi și înmulțiri la 5 ani, culorile la 2, ordinea planetelor la 6, 50 de cuvinte în engleză la 3 ani, toate speciile și subspeciile de plante, toți reprezentanții regnului animal, se descurcă excelent pe telefon de la 4 ani, dar câți știu numărul unic de urgență?

La școală, imediat după ce învață să scrie și să citească, copiii învață ecuații cu necunoscute, sintagma propoziției, despre clorofilă și compuși chimici, dar mai puțin cum și pe unde să traverseze stradă, ce să facă dacă îi înțeapă o albină, sau ce să facă dacă aud un zgomot ciudat care vine de la priză ori unde să se adăpostească în caz de cutremur.

Copiii noștri știu adunări, scăderi și înmulțiri la 5 ani, culorile la 2, ordinea planetelor la 6, 50 de cuvinte în engleză la 3 ani, toate speciile și subspeciile de plante, toți reprezentanții regnului animal, dar toate acestea devin inutile în cazul unui eveniment potențial periculos.

La noi nu prea se pune accent pe educația pentru siguranță, nici la școală, nici acasă. Pentru că, „noua ni se poate întâmpla”, pentru că ”nu îi lăsăm nesupravegheați”, pentru că ”noi conducem prudent”, pentru că așa am crescut și noi, părinții lor.

Câți învățători știu să acorde primul ajutor?

Câți părinți știu să facă manevra Heimlich?

Câți adulți recunosc semnele unui atac cerebral?

Câți copii știu ce să facă în cazul unui cutremur?

Câți tineri știu să facă masaj cardiac?

Articolul trecut pornise de la un episod din Fixiki, pe care-l urmăreau copiii, subiectul era ce trebuie să facem în caz de incendiu. Foarte util.  Iar articolul de acum pornește de cel mai util joc din casa noastră. L-am jucat cu Tudor și vreau să vă povestesc.

Vă recomand să-l cumpărați și să-l jucați cu copiii. Ajută atât de mult. 

112. Misiune îndeplinită.

Am pus link pe joc, dacă vă trebuie, îl găsiți la DPH, costă 55 lei și conține practic 3 jocuri. Să fac și precizarea că nu este un articol paid, de aceea nu este nici marcat cu (P), nu știu dacă este important pentru voi acest aspect, recomandarea ar fi fost la fel de sinceră oricum:)

Jocul nr. 1- Misiune îndeplinită! Acord primul ajutor!

Foarte util pentru conștientizarea aspectelor importante de prim ajutor, într-un mod pe înțelesul copiilor și distractiv. Este un joc care oferă informații utile vieții de zi cu zi, informații ce sunt asimilate pe fondul emoțiilor pozitive din timpul jocului. Se joacă clasic, tablă de joc, zaruri, pioni, se înaintează, și se nimerește de anumite căsuțe, jucătorii răspund la anumite întrebări. Dacă răspund corect înaintează.

Lui Tudor i-au căzut aceste întrebări:

 💡 Dacă auzim un zgomot ciudat care vine de la priză, cum procedăm?

 💡 De ce este bine să purtăm centura de siguranță în mașină?

 💡 Vedem un om care tocmai a căzut și nu se mai ridică. Cum procedăm?

 💡 Ce faci dacă ești singur acasă și simți miros de gaz?

 💡 Este bine să te agiți când este o albină sau viespe lângă tine?

 💡 Suntem la mare și vedem o persoană care strigă după ajutor din apă. Ce putem face, știind că este interzis să mergem după ea?

Jocul nr. 2- Exersăm memoria și învățăm primul ajutor.

Se  grupează în perechi imaginile din setul Memory.

Jocul nr. 3- Povestesc și mă distrez.

Acesta e un joc care presupune dezvoltarea limbajului și a creativității, găsirea de soluții rapide, alături de conștientizarea unor elemente de bază de prim ajutor și elemente de bază privind dezvoltarea personalității. Pe baza jetoanelor alese se realizează o povestire.

Și gata, misiune îndeplinită!

__________

P.S. Codul de care vă ziceam săptămâna trecută NOTOWAR încă este valabail (dar nu știu până când:D) și vă asigură 20% EXTRA reducere (adică se cumulează cu reducerile existente) la tot coșul de cumpărturi, nu numai la cărți. Deci și al acest joc, dacă vă trebuie:)

https://www.edituradph.ro/

About the Author

Anca Arau
Author with 448 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives