Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex? O întrebare pertinentă, pe care, majoritatea părinților din generația actuală și-au ridicat-o, cel puțin o dată, forțați de împrejurări sau nu.
Poate că sănătatea sexuală nu mai este un subiect atât de tabu, ca pe vremea noastră, dar noi, adulții ducem în continuare cu noi tone de bagaj emoțional. Ne e greu să rostim ”penis” sau ”testicule” chiar și-n fața doctorului când avem de lămurit o problemă medicală.
Poate că nu mai este chiar ca pe vremea noastră când foarte mulți părinți, poate chiar cei mai mulți, dacă exista probabilitatea să se îmbrățișeze doi oameni mari în vreun film la televizor, acopereau ochii copiilor. Dacă era de sărutat, doamne ferește, se închidea imediat televizorul. Copiii cei mai cuminți și educați își acopeau singuri ochii când vedeau că e rost de un asemenea “rău”. Și gata problem solved!
Și cu siguranță, mentalitatea multor părinților nu mai este, ca pe vremea noastră!
Șșșșșttt, nu-i spune nimic! Să nu-i vină vreo idee!
💡 Părinții, acum, trebuie să știe, că un copil informat este un copil protejat și va deveni un viitor adolescent și apoi adult care va face cele mai bune alegeri în viață. Și acest comportament este confirmat și de rezultatele unei anchete efectuate de ONU în întreaga lume, din care reiese că educația sexuală tinde să-i încurajeze pe cei ce o primesc să-și înceapă viața sexuală mai târziu.
Școala noastră tradițională în continuare consideră sănătatea sexuală un subiect tabu, așa că rolul pe care trebuie să-l joace familia este crucial. Așa era pe vremea noastră, așa este și acum. Din păcate!
Deci, pe vremea noastră, sănătatea sexuală, acasă era un subiect tabu iar la școala o întrebare în acest sens îți asigura din start 2 puncte scăzute la purtare. Ajutoarele noastre de nădejde erau ”BRAVO” sau ”LICEEENII”!
Acest subiect al educației sexuale a stârnit și va stârni curiozitate.
Și este firesc să fie așa. Este alegerea noastră, dacă ne trimitem copiii să învețe de colțul străzii sau le oferim noi răspunsuri corecte, sincere și mai ales sigure.
Dacă nu știți de unde să începeți, prezint eu câteva idei, sfaturi și păreri de la un specialist în domeniu, căci doar ce am terminat de citit această carte ”Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex”, Meg Hickling.
Pasajele ce urmează, sunt așadar redate din această carte.
Copiii nu se maturizează dintr-odată așa că nici educația lor nu trebuie făcută toată dintr-odată. Dar important e să fie făcută, să le povestim copiilor ce și cum indiferent daca întreabă sau dacă nu întreabă.
Când pe vremea noastră, părinții care nu primeau întrebări pe acest subiect se considerau norocoși că au copii cuminți, un părinte acum, nu trebuie să aștepte întrebări de la copilul lui. El este cel care deschide subiectul!
”O mămică mi-a povestit că așteptase în zadar, când fiul ei era la grădiniță, ca el să întrebe cum se fac copiii. A așteptat și în anii de școala primară, dar tot nu i s-a pus întrebarea. În cele din urmă, când băiatul împlinise deja 13 ani, s-a hotărât să aibă o discuție cu el. Într-o seară i-a spus: ”Vreau să știi că o să-ți răspund la orice întrebare pe care simți nevoia să mi-o pui, oricât de dificilă ar fi. După o lungă tăcere, băiatul îi zice: E adevărat că lipiciul se face din oase de cal?”
Grupa de vârsta 2-4 ani: gândirea magică.
Când copiii de 2-4 ani nu au informații la obiect despre un anumit lucru, ei inventează o poveste pentru a-și explica acest lucru. La această vârstă, dacă nimeni nu le spune adevărul despre reproducere copiii își folosesc din plin gândirea magică. Își imaginează că la spital sunt camere doldora de bebeluși, iar asistentele îi oferă oricui vine să ceară.
Poveștile cu copii aduși de berze, crescuți în verze sau găsiți în prag sunt de fapt exemple de gândire magică la acei adulți care nu s-au maturizat suficient ca să le spună copiilor adevărul. Cu copiii de 2-4 ani se discută cel mai ușor despre sănătatea sexuală.La această vârstă ei nu sunt apăsați de povara bagajului emoțional.
Când i-am spus unui băiețel de 3 ani că penisul tatălui duce spermatozoizii la ovul mamei, el, foarte vesel mi-a răspuns: Da, și știai, că tata mai plantează și ridichi?
Așadar, la 2-4 ani, copiii noștri trebuie să știe:
→Numele organelo genitale- penis, testicule, scrot, anus, vulvă, labii, vagin, clitoris, uter, ovare;
→Că reproducerea are loc atunci când spermatozoidul unui bărbat se unește cu ovulul unei femei în timpul contactului sexual;
→Că bebelușul crește în uter;
→Că bebelușul se naște prin vagin;
→Elementele de bază despre menstruație și ejaculările nocturne ca procese curate și sănătoase;
→Să nu pună mâna pe prezervativele aruncate.
Experiența mea: Radu are 5 ani și nu știe nici unul dintre punctele de mai sus!
Grupa de vârstă 5-8 ani: Umorul de toaletă
În școala primară, glumele și bancurile cele mai prețuite de copii sunt legate într-un fel sau altul de lenjeria intimă sau de fundul gol.
”Un băiat de șase ani discuta cu tatăl lui după o lecție de știința corpului: Tati ia încearcă tu să fii om de știință și să-mi explici cum reușești să-ți pui tu penisul să-și dea drumul la spermă în vaginul unei doamne?”
Așadar, la 5-8 ani copiii noștri trebuie să știe:
→Tot ceea ce trebuie să știe copiii de 2-4 ani și în plus:
→Următoarele denumiri științifice: urină, scaun, vezică, uretră;
→Deosebirea dintre sistemul digestiv și cel reproducător;
→Totul despre menstruație și ejaculările nocturne;
→Câteva informații de bază despre modificările pe care le suferă corpul la pubertate;
!! Iată un mic sfat practic privind discuțiile cu copiii la această vârstă: momentul când copilul merge la culcare este cum nu se poate mai potrivit pentru a citi împreună o carte despre vreun aspect legat de reproducere sau despre felul în care funcționează corpul omenesc.
O mămică mi-a povestit că băiețelul ei de 8 ani, a venit plângând de la școală, spunându-i că o să moară de SIDA. Când mama l-a întrebat dacă știe cum se îmbolnăvesc oamenii mari de SIDA, copilul i-a răspuns: ”Da, știu, toți copiii de la școală zic că iei SIDA, dacă nu porți prezervativ….și eu nu am purtat niciodată prezervativ”
Grupa de vârstă 9-12 ani: dezgustații
Copiii din această grupă sunt cei mai dezgustați de subiect, dar au totuși cea mai mare curiozitate pentru sănătatea sexuală.
O mamă îmi povestea că fiul de 9 ani începuse să fie tot mai pudic. -Mamă, ia ascultă cea mai scârboasă chestie! Tu știi cum își bagă bărbații penisul în vaginul femeilor? -Da știu, însă în realitate nu e scârbos cum crezi tu, i-a răspuns mama! -Nu, cel mai scârbos și scârbos e că…unora chiar le place!
Rareori, noi, adulții, nu vrem să răspundem nevoii copiilor de a fi sprijiniți și acceptați, însă adesea nu suntem capabili să dăruim destul sprijin și acceptare din cauza propriei noastre imaturități.
Dacă ați încercat să le vorbiți copiilor în bucătărie și ei au dat bir cu fugiții, după primele cuvinte, spunându-vă ”e prea scârbos, nu am chef să aud”, vă reamintesc că cel mai bun loc de discuții cu copiii între 10 și 20 ani este în mașină, de unde nu pot fugi cu una cu două.
Un băiețel de 10-11 ani: ce bine ar fi dacă băieții ar avea chestia elastică, atunci nu ar mai fi nevoie să te atingi de fată, o stropești numai, cum fac pompierii cu furtunul și gata, ai făcut copilu”!
Așadar, la această vârstă, copiii noștri trebuie să știe:
→Tot ce au învățat copiii din grupa precedentă de vârstă și în plus:
→Totul despre schimbările prin care trece corpul la pubertate;
→Informații de bază deste bolile cu transmisie sexuală;
→De asemenea, trebuie să discutați cu ei următoarele subiecte:
→Sexualitatea exagerată și falsă promovată de fotografiile, revistele și filmele pornografice;
→Conștientizarea faptului că nu trebuie să fii activ sexual încă din adolescență;
→Imaginea comercială, distorsionată a corpului ideal răspândită de mass-media.
Grupa de vârstă 13-18 ani. Adolescenții: cei care nu știu că nu știu
Adolescenții au de învins două piedici ca să devină la capătul evoluției lor, adulți maturi din punct de vedere sexual- mai ales dacă n-au primit informații de sănătate sexuală înainte de a intra în adolescență.
Așadar, la această vârstă copiii noștri trebuie să știe:
→Tot ceea ce au învățat grupele de vârstă anterioare și în plus:
→Folosirea corectă a mijloacelor contraceptive și limitele eficacității lor;
→Informații detaliate despre BTS;
→De asemenea, trebuie ajutat să-și formeze:
→Ideea de relație intimă;
→Aptitudinea de a intra într-o relație;
→Capacitatea de a refuza;
→Încrederea de a merge la medic;
Foarte pe scurt, acestea sunt recomandările autoarei, pentru fiecare categorie de vârstă în parte.
În carte veți găsi, pe lângă povești adevărate amuzante și informații teoretice și sfaturi practice cum să abordăm subiectul ”sănătate sexuală”.
1 Comment