Să ne învățăm copiii ce nu te face COOL. Chiar deloc!

Să ne învățăm copiii că a ocoli legea și a fenta regulile, nu te face cool. Chiar deloc!

Cum jur că am impresia că încă gândesc mulți oameni mici și mari, deopotrivă.

Cum ”să nu fii prea bun și corect, că te ia lumea de prost” este un crez omniprezent și mulți părinți îl predau, cu mândrie, copiilor. Din frustrare, din dorința de a le fi mai bine, din neputință și supărare!

💡 Cum, pe alocuri, am crescut și noi.

➡ De câte ori, tineri fiind nu am apreciat, alți tineri de-o seamă cu noi că au tăria să meargă cu nașu’, în timp ce noi ne facem ‘albi ca varu’ și ne trec toate transpirațiile dacă urcăm în tren fără bilet?

Că ei sunt cool și noi nu suntem!

➡ De câte ori, nu am considerat un eșec atunci când ne-a tras poliția pe dreapta și am plătit amendă pentru că nu am fost în stare să încercăm să ne înțelegem cu polițistul?

Că alții pot și știu să fie șmecheri și noi, nu!

➡ De câte ori nu i-am considerat descurcăreți pe cei care fentează sistemul în orice fel de la neplata unei amenzi sau sustragerea de la plata taxelor și a impozitelor. 

Dar uite că alții pot și, în sinea noastră parcă le apreciam curajul și șmecheria. Ce cool sunt! De parcă e și greu să fentezi sistemul nostru ultra-performant.

➡ De câte ori nu am fost priviți cu aer superior de șoferii care depășesc coloana de mașini? Acum am mai crescut, dar când eram mai mici parcă îi și admiram că ei reușesc să facă de la Obor la Victoriei, 9 minute, când, pe toate benzile, mașinile staționează.

Ce bine conduc, parcă ne spuneam! De parcă îți trebuie vreun ‘skill’ special de șoferie, ca să poți să tragi dreapta sau stânga de volan și să accelerezi pe linia de tramvai!

Noi i-am considerat în toate felurile pe cei de mai sus, de la deștepți, la descurcăreți, practici, originali. Le-am atribuit calități peste calități și adesea i-am considerat Cool. Grozavi. Fantastici.

➡ De câte ori nu i-am considerat fix așa ”cool”, pe cei care fumau în clasa a-IX-a? Acum, desigur, nu ni se mai pare așa cool, când îi știm de o vârstă cu noi și spun că fumează de un sfert de secol, câte un pachet pe zi din 1995 încoace.

💡 Dar pe copiii noștri e musai să-i învățăm că nu sunt cool și nici fantastici, nici grozavi și nici interesanți ci sunt nepăsători,  nesimțiți, iresponsabili sau infractori, după caz.

➡ Este musai să învețe și să știe că a goni că nebunul pe șosele nu te face cool, că a ajunge de la București la Mamaia într-o oră nu este o bravură, că a merge fără centură și aruncat în scaun, ca într-un pat, ca să se poate observa doar vârful nasului de șofer de Bmw, nu este cool. Este orice, dar numai cool nu e. 

Trebuie neapărat să-i învățăm toate astea ca nu cumva să se facă mari și să le treacă prin că, să zicem, Mario Iorgulescu ar fi cool. Așa cum cu siguranță era considerat. Cu cei 24 de ani ai lui, cu cercul lui de prieteni importanți, cu petrecerile din cluburile selecte și cu Aston Martin-ul lui șmecher. Care Aston Martin, mânat de o minte drogată bine și o privire încețoșată de alcool a luat viața unui tânăr de fix aceeași vârstă. Băiatul ăsta cool, că ce vină are Aston Martin-ul. Băiatul ăsta cool a omorât într-o clipă un alt tânăr, nu la fel de cool.

Și exact așa trebuie să le spunem copiilor, să știe, să le vorbim de droguri, alcool, sex și anturaje nepotrivite. Pentru că, pe undeva, vinovați de drama de mai sus sunt și părinții acestui băiat cool.


Zilele trecute, P. îi povestea lui Radu despre droguri, ce sunt, cum sunt, că te fac să te simți bine, că se secretă dopamina, dar că apoi îți dau dependență, că unele se injectează etc și prima dată impulsul meu a fost ”e prea mic, ce rost are discuția”, dar apoi m-am gândit ”foarte bine că i-a povestit amănunțit (de la Radu pornise întrebarea și curiozitatea) și ar trebui să îi povestim în fiecare zi despre asta, ca nu cumva să îi treacă prin cap că asta ar fi un compartament cool.


Sursă foto: Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 443 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives