Dacă ar trebui să găsim un singur cuvânt prin care să descriem locurile de joacă din parc, cred că putem cădea de acord că acel cuvânt este aglomerație mare.
Sunt pline de copii, de părinți, de bunici…și de obiceiuri nesănătoase și chiar periculoase.
Numai azi dimineată, adică ultima dată când am fost în parc, am găsit 5 obiceiuri la care ar trebui să renunțăm.
Luatul mesei la locul de joacă
Adică fix acolo, pe băncile din jurul toboganelor. Fix acolo, pe marginea gropii de nisip, sub nasul și ochii altor copii, mulți părinți și bunici oferă gustări copiilor pe care îi iau în grijă.
Fix acolo la locul de joacă, sub ochii tuturor, copiii sunt fugăriți cu iaurt, napolitane, pufuleți, ciocolată, sendviș, paste, înghețată…
Și nu prea pot să înțeleg acest obicei. Nu mi se pare nimic ciudat ca un copil să-și ia masa sau o gustare în parc, dar în niciun caz la locul de joacă.
De ce ar trebui să renunțăm la acest obicei?
Din respect pentru copiii diabetici sau alergici. Pentru că e greu să îi explici unui copil pofticios de ce el nu are voie să mănânce înghețată, alune sau iaurt cu fructe.
Din respect pentru planul alimentar pe care îl urmează fiecare copil. Unii nu mănâncă zahăr, alții nu mânăncă fructele la ora la care privesc cu jind la perele sau merele altor copii.
Dar mai ales pentru că, ieșitul la locul de joacă nu ar trebui să interfereze cu obiceiurile alimentare atât de diverse ale copiilor noștri pofticioși.
Golirea vezicii urinare a copilului din dotare, fix acolo
Fac pipi, mami, spune copilul din moțul balansoarului.
Ok. Luat din balansoar, făcut 2 pași în spate, dat pantalonii jos, pus copilul să facă pipi. Ridicat pantalonii, luat în brațe copilul și suit din nou pe balansoar.
Pentru că el e doar un copil. Doar un copil al cărui pipi miroase fix ca al unui adult.
De ce ar trebui să renunțăm la acest obicei?
În prima rând din motive de igienă. Pentru că locurile de joacă nu sunt wc-uri publice.
Fumatul sub nasul copiilor
O mamă își așteaptă fetița să coboare din tobogan. În mâna stânga, lasată jos, în prelungirea corpului, ține o țigară aprinsă. Acum, țigara este la nivelul nasului lui Tudor, care așteaptă să se elibereze toboganul.
De ce ar trebui să renunțăm la acest obicei?
Chiar dacă locul de joacă este în aer liber ar trebui să fie o regulă de bun simț să nu fumăm acolo.
Pentru modelul pe care îl transmitem copiilor noștri, pentru calitatea aerului pe care au dreptul să o inspire acolo, în locul special destinat lor.
Spartul de semințe, acolo, pe banca de la locul de joacă
Mame, bunici și tătici sparg semințe la locul de joacă din parc. Scuipă cojile la întâmplare pe jos.
Și nu pot să înțeleg în ruptul capului de ce nu pun cojile de la semințe într-un pahar sau într-o pungă, așa cum fac acasă, că mi-e greu să cred că stau pe canapea tolăniți, scuipând semințe la întâmplare pe covor.
Un obicei neigienic, lipsit de bun simț, desigur..
De ce ar trebui să renunțăm la acest obicei?
Pentru că ne dorim cu toții să ne educăm copiii, în sensul respectării spațiului public.
Vorbitul ”vulgar”
Ultimul loc unde ar trebui să auzim de părți anatomice denumite vulgar, amenințări adesate copiilor proprii sau gesturi nepotrivite este cu siguranță un loc de joacă pentru copii.
De ce ar trebui să renunțăm la acest obicei?
Pentru că, în general copiii sunt cei mai mari imitatori și vrem și mai ales este de datoria noastră să le oferim cele mai bune comportamente de imitat.
Eu am enumerat 5 obiceiuri la care ar trebui să renunțăm, dar las lista deschisă.
Photo cover: Grădina copiilor, din ultima vacanță de vară 🙂
Leave a Comment