Să-nveți empatia la școala, așa cum înveți matematica ori limba maternă- asta mi se pare mie, sistem educațional performant

Din 1993, în școlile din Danemarca se predă empatia. Și este materie obligatorie. Și la fel de importantă ca matematica ori limba maternă.

Poate de asta Danemarca o fi una dintre cele mai fericite țări din lume?

Tot prin în 1993, amintirile mele clare din școală sunt….altele. Nu despre empatie, în niciun caz. Despre etichete școlare, excludere, elevi obraznici, copii buni. Pe alocuri, frică, cenzură. Clasa divizată, nu trebuie să ne amestecăm unii cu alții, dacă nu sunt de calibrul nostru.

În Danemarca, în schimb, o dată pe săptămână, din 1993 încoace,  la această oră de empatie, copiii își povestesc problemele iar colegii lor, împreună cu profesorul, încearcă să găsească o soluție bazată pe ascultare activă și pe înțelegere.

Când mulți dintre noi învățam “să fim cel bun”, tot în 1993, dar în  Danemarca, elevii învățau despre puterea lui împreună și încercau să creeze o atmosferă intimă, în care să se cunoască mai bine și să împrietenească.

Fix în același an, în care noi eram încurajați să râdem de cei mai puțini buni decât noi, pentru a-i ambiționa, în Danemarca, se învăța exact opusul.

Și poate, și din această cauză Danemarca ocupă locurile fruntașe în topul fericirii, an de an.

Studiile tot zic și iar zic că adolescenții empatici tind să aibă mai mult succes în viață, să facă mult mai bine față furtnunii hormanale, să fie mai bine ei cu ei, mai fericiți, în general, mai capabili să vorbească despre ce simt, ce vor și ce-și doresc. Pentru că ei așa sunt învățați de mici.

Și, deși la noi din 1993 încoace s-au schimbat mult în bine lucrurile, tot departe suntem de acest model educațional. O singură oră pe săptămână. 

Pentru asta aș milita eu, pentru empatie în școli. Predată de profesori buni. Considerată la fel de importantă ca matematica ori română.

Că până la urmă, asta ne ajută de relaționăm mai ușor și ne sprijină în obținerea succesului profesional.

Conform acestui articol un copil cu talent nativ la matematică, de exemplu, nu va evolua foarte mult dacă nu este învățat să-și ajute și colegii, la fel cum e posibil să aibă nevoie de ajutor la alte dispcipline și este important să știe să ceară ajutor. La școală și mai târziu în viață.

Se pare că (și) această oră pe săptămână, predată de 27 de ani încoace stă-n secretul fericirii daneze. Hygge, cum s-ar zice.


Sursa foto: Unsplash

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives