13 citate despre ce realități diferite trăim. În același timp, dar în locuri diferite pe glob. Condiția femeii. ”Necredincioasa- Ayaan Hirsi Ali”

Am citit anul trecut această carte. Necredincioasa. O autobiografie.
o
Ayaan Hirsi Ali este una dintre cele mai controversate figuri politice și o țintă pentru teroriști. Crescută într-o familie nomadă musulmană foarte strictă și într-un clan extins din Somalia, autoarea a supraviețuit războiului civil, mutilării genitale și bătăilor crunte.
o
A fost educată de către imami în Kenia și Arabia Saudită,a  fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de o căsătorie impusă, a cerut azil politic și și-a început studiile politice și mai apoi lupta pentru drepturile femeilor musulmane și reformarea Islamului.
o
Nu-mi propun să fac o recenzie și nici s-o povestesc, vreau doar să las aici 13 citate (da, 13, că 10 mi s-a părut un număr prea frumos) despre ce realități diferite trăim. În același timp, dar în locuri diferite pe glob. Condiția femeii.
 

13 citate din Necredincioasa- Ayaan Hirsi Ali

 
1. Bunica le-a născut singură (2 fetițe gemene), sub un copac. Își ducea oile la păscut, au apucat-o durerile și a născut sub un copac, apoi a tăiat cordoanele cu un cuțit pe care îl avea la ea.
0
Câteva ore mai târziu, a strâns oile și a reușit să mâne turma acasă, ducându-le în brațe și pe cele fiice.
0
Nimeni nu fusese impreionat de isprava ei. Nu făcuse decât să aducă acasă 2 fete.
0
2. În Somalia, ca în multe țări din Africa și din Orientul Mijlociu, fetițele sunt purificate prin tăirea organelor genitale, în jurul vârstei de 5 ani. Clitorisul și labiile sunt tăiate, apoi toată zona este cusută. I se lasă cu grijă o mică gaură care să permită un jet mic de urină.
o
3. Mama ne vede în mare parte ca pe niște cămile: ca să ne îmblânzească, trebuia să țipe și să ne bată zdravăn.
o
4. Dacă nu făceam ce voia el, fratele nostru ne bătea atât de rău. Mama nu se băga niciodată, ea chiar încuraja purtarea autoritară a lui.
0
5. Cât am stat în spital (din cauza bătăilor primite acasă), am văzut că mama chiar mă iubea, și că tot abuzul nu era îndreptat numai împotriva mea, ci împotriva întregii lumi care o privase de viața la care avea dreptul.
0
6. Prietena mea fusese promisă, când avea 9 ani unui văr, pe care nu-l cunoscuse niciodată. Ea nu voia să se mărite cu el, dar nu era alegerea ei.
0
7. Când avea 12 ani (altă prietenă) s-a căsătorit cu marele războinic. Avea 74 de ani. Se considera că fetei i s-a făcut o onoarea foarte mare.
0
8. Noaptea nunții era bineînțeles un moment traumatizant, ceva extrem de dureros. Un viol pus la cale de o familie întreagă. Eram învățate cum să ne îngrijim rănile, ce soluții să aplicăm, pentru a se vindeca.
o
9. În Arabia Saudită totul era păcat. Haraam. Nu aveam voie să ieșim neacoperite, nici să ni se vadă gâtul, gleznele ori să purtăm toc, că bărbații își puteau imagina linia piciorului și asta putea stârni dorința, nici să purtăm parfum, pentru a nu-i incita.
0o
10. Dacă un bărbat era stârnit de o femeie, întotdeauna, fără excepție era vina ei absolută. Gândurile erotice păcătoase ale unui bărbat erau mereu din vina femeii care-l incita.
0
11. Majoritatea fetelor somaleze necăsătorite care rămâneau însărcinate se sinucideau. Știam de o fată care si-a turnat o canistră de benzină peste ea în sufragerie, cu toți ceilalți de față și a ars de vie. Desigur, dacă nu ar fi făcut asta, tatăl și frații săi ar fi omorât-o oricum.
0
12. Când aveam 14 ani, mi-a venit ciclu, fără măcar să știu că există menstruație. Mama a început să răcnească la mine: Prostituată împuțită! Să rămâi stearpă! Să faci cancer. A început să mă lovească”
0
13.  L-am întrebat:
0
Ce aștepți de la o soție?
Să-mi faci 6 fii, iar casa noastră să devină un cămin pentru toți cei din clanul Osman Mahmud.
0
Apoi a continuat despre cum fetele somaleze care sunt crescute în Canada, la fel ca el, erau, pur și simplu târfe care beau alcool, mergeau la discotecă, nu se acopereau și se culcau cu bărbați albi. 


About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives