Nu am fi mai fericiți pe o planetă mai sănătoasă?
Iată o întrebare pe care să ți-o adresezi, mai ales, astăzi, de Ziua Pământului.
Vă zic:
Când eram eu de vârsta copilului meu cel mic, aveam ierni lungi și făceam bob cu sănii. Purtam căciuli groase și pantaloni de lână, care înțepau.
În vremea lui, se topesc ghețarii, clima se încălzește din cauza unei prea mari cantități de dioxid de carbon. Învață despre efectul de seară și cum resursele planetei se epuizează.
Și ce bine că învață ei, ca să ne învețe și pe noi.
Eu am crescut într-un oraș mic, pe o stradă îngustă, deloc circulată. Vedeam rar mașini, mergeam mult pe jos, nu știam de fum ori poluare.
Iar acum, tocmai i-am citit lui Tudor, așa: „Sunt din ce în ce mai multe autoturisme pe Pământ, dar și camioane, vapoare. Degajă mult fum toxic în atmosferă, dar și mult dioxid de carbon”
Când noi aveam vârsta copiilor noștri, mașinile circulau o săptămână numerele pare, alta cele impare. Că nu erau resurse. Ne-am întors în același punct, nici acum nu sunt resurse, doar că altfel de resurse.
Și îi învățăm pe copii că pe traseele mai mici de 15 km, mașinile poluează cel mai mult, căci filtrele care echipează tobele de eșapament nu funcționează la rece.
De fapt, nu, copiii ne învață pe noi, că dacă nu i-aș fi citit lui Tudor „Ziua în care am salvat planeta” nu aș fi știut.
Noi aveam 2-3 jucării, autobuzul lung, xilofonul, o păpușă, pe Florentina sau Pistruiatul. Nu existau alte jucării, nu ceream, nu primeam.
Ei au sute de jucării produse în fabrici care consumă energie, transportate cu vapoare de la un capăt la altul al Planetei, vândute în hipermarketuri.
Noi purtam hainele fraților, verilor, iar când pantalonii se toceau în genunchi erau cârpiți și erau purtați de încă o generație.
Ei, azi, sunt înnebuniți după Spiderman, mâine după lego, joi după Elsa, duminică după vreun videogame. Iar hainele trebuie să reflecte întocmai aceste pasiuni.
Noi beam apă de la robinet, mâncam roșii din grădină și pui crescut la țară. Ei beau apă îmbuteliată, mănâncă roșii din Spania și pui franțuzesc.
Și (ne) învăță că planeta se sufocă sub deșeurile noastre. Și că e prea mult. Și că se topesc ghețarii. Și că trăim vremuri ciudate.
Daaaaar, se pare că:
Reciclarea, protejarea naturii și economia de resurse se află în topul celor mai frecvent discutate subiecte în familie legate de educația pentru mediu, arată un sondaj recent al editurii Didactica Publishing House, realizat cu ocazia Zilei Pământului. Potrivit datelor citate, peste jumătate dintre respondenți spun că au discutat despre aceste subiecte cu copiii folosindu-se de cărți, fie de ficțiune – povești, fie non-fiction, cum sunt enciclopediile.
97% dintre respondenții sondajului realizat de editura Didactica Publishing House (de unde e și cartea de mai sus, de care povesteam) în luna aprilie, spun că vor marca anul acesta alături de copii Ziua Pământului– sărbătorită anual pe 22 aprilie -, iar printre cele mai frecvente acțiuni se numără folosirea redusă a energiei electrice (56%), colectarea deșeurilor precum hârtie, plastic, sticlă etc (47%), plantarea de copaci/plante (41%), utilizarea de mijloace alternative de transport, cum ar fi mersul pe bicicletă (34%), recircularea produselor prin donații de haine și jucării (29%). De asemenea, respondenții au mai menționat printre activitățile planificate pentru această zi acțiuni de curățare a unor zone publice (parcuri/păduri etc), jocuri creative cu materiale reciclate, vizionarea de filme documentare despre natură, lecturi pe această temă etc.
Totodată, peste 70% dintre cei care au răspuns la întrebările DPH au menționat că au în bibliotecă titluri pentru copii ce abordează subiecte legate de ecologie și protejarea planetei, iar 87% și-au exprimat intenția de a îmbogăți această colecție prin noi achiziții de carte. Mai mult, în ceea ce privește oportunitatea de a discuta despre mediu cu copiii, 47% consideră că orice vârstă este potrivită pentru acest lucru, iar 45% sunt de părere că vârsta potrivită pentru primele discuții pe acest subiect este 3-5 ani.
INSPIRAȚIE
Cărți pentru copii, apărute, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023 în cadrul acestui proiect sunt:
1. Barnabe descoperă planeta – Gilles Bizouerne (Franța)
2. Barnabe vindecă planeta – Gilles Bizouerne (Franța)
3. Misiunea Planeta – Maud Fontenoy (Franța)
4. Luna și Pădurea magică, vol 1: Bufnița cu o cheie în cioc – Usch Luhn (Germania)
5. Secretul micilor grădinari – Lina Laurent (Suedia)
6. Respirus – Roberto Prual-Reavis (Franța)
7. Ziua în care am salvat planeta – Emmanuelle Lepetit (Franța)
8. Blu în misiune în jurul lumii – Sophie de Mullenheim (Franța)
Și dacă ne-am schimba viața? Nu am fi oare mai fericiți și mai sănătoși? Iată o întrebare pe care să ți-o adresezi măcar de ZIUA PĂMÂNTULUI, care poate fi ZIUA ÎN CARE AM SALVAT PLANETA.
Leave a Comment