Dar eu vreau trimitere la doctor!

Dă și mie, hai îmi dai? Trimitere la doctorul specialist, adică! Că mi-am amintit iar. Am fost de curând cu Tudor la medicul de familie pentru un vaccin și mă întreba dacă am nevoie de vreo trimitere, că-i dermatolog, oftamolog, analize sânge. Nu am nevoie, că la Medlife, mă primește și fără, dar mi-am amintit ce nevoie aveam (credeam eu) când era Radu de vârsta lui Tudor de o trimitere de-asta. Hai să vă povestesc cum e în Olanda dacă vrei să ajungi la specialist! Adică dacă vrei să treci de medicul de familie! Păi e foarte simplu, nu treci!

În primii 4 ani de viață, copiii sunt înregistrați la un cabinet de pediatrie, ‘Consultatie bureau’, pe numele lui autohton. Aici, sunt vaccinați și consultați, conform schemei, de la 4 ani, urmând a trece în evidența medicului de familie. Dacă îm acești 4 ani, în urma consultului clinic, făcut periodic sunt suspiciuni, exclusiv din partea doctorului, ca să fie clar, nu a părintelui, te trimit la medicul de familie cu copilul pentru consult. Dacă și acolo se menține suspiciunea, ajungi la specialist.
Ok, am înțeles cum stă treaba! Nu o luați de la capăt, am înțeles! Dar, chiar dacă am înțeles eu aș vrea și eu să îi fac o ecografie de șold.
Dar clinic, nu pare să aibă vreo problemă.
Parcă aș vrea și ecografic. Ca să fiu sigură. Zic o dată, repet a doua, a treia, a zecea oară. Stai așa, că am reușit! Și numai, și numai datorită surorii mele, nu știu ce m-aș face fără ea! A avut displazie de șold când era bebeluș! Am făcut ecografie la 4 luni, ca să fie soldul matur. Toate bune! Adică, v-am trimis degeaba, cum ar veni!
 
Suspiciune hidrocel, vă duceți să-l vadă medicul de familile! Mă duc! N-are nimic, duceți-vă acasă.
 
Acneea bebelușului: plin, dar plin era de  bubițe bebelușul nostru în vârstă de doar două săptămâni. Aș vrea să-l vada un dermatolog! 
Exclus, și nici nu-l dați cu nimic. Ignorați, uitați că are acnee! Trece de la sine până la maxim 4 luni.

Despre febră, nu mai reiau abordarea, e povestită mai pe larg aici.
 
Hemangiom pe obraz, evidentiat și hemangiom plan pe picior. Hai ca asta-i deja o problemă serioasă, de data asta chiar vreau să-l vadă un dermatolog. 
Păi nu aveți de ce, pronostic foarte bun de resorbție, în 90% dintre cazuri se resoarbe până la maxim 7-10 ani, dacă nu se resoarbe se intervine cu laser atunci.
Mda, nu stiu ce să zic, lasă că sun eu la medicul de familie să-mi fac programare, îl conving pe el să-mi dea trimitere la dermatolog, că, până la urmă fiecare cu specializarea lui.  Acolo nu există clinici private de aia mă rog de medicul de familie.
 
Păi și eu de ce să vă dau trimitere? O să îi treacă, cel mai probabil în intervalul 5-10 ani, chiar de pe la  2- 3 are toate șansele să înceapă să se atenueze.
Da, dar aș vrea să aud și abordarea și părerea unui dermatolog.
Am inteles ce ziceți! Nu vă dau!

Nu-mi rămâne de făcut decât să vin iar peste o lună, două, trei.
Nu pot să vă dau trimitere că așa considerați dvs. că trebuie să-l vada un dermatolog! Uitați aici în carte ce spune despre hemangioame, uitați-vă pe poze, cât de mari erau și au trecut! Nu intervenim asupra lor, nu are ce să vă zică un dermatolog.
Biiiine! Dar vin iar, să știți. Și am revenit!
 
Eu înțeleg că vreți, dar eu nu pot să justific o astfel de trimitere. Știți că și noi suntem evaluați pe câte trimiteri nefondate dăm? Faptul că vă duceți la specialist implică un cost pe care eu nu pot să-l justific la momentul de față.
Păi spune așa, acum macar înțeleg de ce nu îmi dai.
 
Bine, chiar dacă am înțeles, după 1 an m-am dus iar. Hai că ne mutam în Romania, promit că nu mai vin niciodată, îmi dați și mie o trimitere să văd și părerea unui dermatolog de aici? 
Ooookkeeyy, luați de aici! Dacă tot nu ne mai vedem niciodată.
 
Hai că n-a fost greu, 18 luni mai târziu, am ajuns la spital, dar, măcar sunt în cabinetul celui mai de renume dermatolog, după cum am aflat chiar de la el.
Hemangiom? Păi și de ce ați venit? N-am ce să vă zic, se resoarbe până la 7-10 ani, dacă nu, ne auzim atunci! Next!
Sursa:https://us.123rf.com/450wm/lenm/lenm1203/lenm120300074/12575469-illustration-of-a-team-of-doctors-demonstrating-unity.jpg?ver=6

About the Author

Anca Arau
Author with 410 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

2 Comments

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Magazin online de cadouri. Pentru a fi oferite cu drag unui copil isteț, frumos, poznaș și drăgălaș, așa ca toți copiii.

Archives

Mulțumesc și mulțumesc