Cele mai citite 10 articole

Haideți să vă spun care au fost cele mai citite articole, în aceste 12 luni. Am zis că fac Top 10 în fiecare an.

Așadar, și prin urmare:

Locul I- Copilul păcălit odidinioară este adultul paranoic de astăzi?

Citit de 19.977 ori.

”….Exemplu clasic este când copilul avea de făcut vreun ‘Polidin’, sau vreo ‘penicilină’, să zicem, iar el când pleca de acasă știa doar că se duce să-i cumpere mama o înghețată mare. Și copiii păcăliți atunci, nu or fi chiar adulții iubitori ai teoriei conspiratiei de azi?

Adultul paranoic de astăzi este copilul păcălit odinioară?

Locul II- Copiii noștri care știu de toate, dar nu știu să..

Citit de 10.885 ori.

”…Copiii noștri știu adunări, scăderi și înmulțiri la 5 ani, culorile la 2, ordinea planetelor la 6, 50 de cuvinte în engleză la 3 ani, toate speciile și subspeciile de plante, toți reprezentanții regnului animal…dar toate astea devin inutile, în caz de eveniment extraordinar…”

Copiii noștri, care știu de toate, dar nu știu să…

Locul III- Umilirea în public- Mama și fetița.

Citit de 6,512 ori.

”…Rețineți doar sentimentul de umilire pe care îl simte Alexandra. Ipotetic vorbind de data asta, Olguța pleacă spre birou și 45 de minute, mai târziu, frunzărește e-mailurile primite peste noapte. Olguța lucrează într-o corporație iar biroul ei se află situat într-un open-space, de la etajul 8 dintr-o clădire de birouri...”

Umilirea-n public. Mama și fetița!

Locul IV- Bucurii de om mare: Păcăleala copilului în scop de divertisment.

Citit de 4,991 ori.

”…Și se întâmplă atât de des asta, încât eu nu am înțeles nici înainte de copil, nici după, de unde bucuria asta nemărginită de a speria un copil, de a râde de reacțiile lui (justificate), de a-l păcăli, doar în scop de divertisment?..”

Bucurii de om mare: păcăleala copilului în scop de divertisment

Locul V- Să știi să îi fii și mamă, că și eu îi pot fi și tată

Citit de 4,553 ori.

”…Ce prostuță e mama. El nu e tatal meu! Ea chiar nu știe că toți copiii buni, sănătoși, frumoși și deștepți sunt ai taților, pe când copiii proști, urâți, bolnavi și muți sunt numai ai mamei

Bineînțeles, în forma asta nu se poate aplica la noi, la majoritatea adică, dar se poate aplica sub forme similare: copilul vesel, mâncat, îmbăiat, sănătos e al tatălui, copilul agitat, supărat, răcit, plâns, mofturos e doar al mamei. Și m-a lovit brusc, stai așa, că eu nu vreau așa”

Să știi să-i fii și mamă, că și eu îi pot fi și tată

Locul VI- Ce bine că suntem 3. Și acum?

Citit de 4,463 ori.

”…Da, în cazurile, în care totul decurge fără probleme, acolo nu te țin în spital 3 zile, te trimit acasă după 3 ore de la naștere, încât nu greșesc dacă afirm că, în Olanda am stat mai mult la stomatolog să îmi scot o măsea de minte decât să nasc, dar, cel mai important este nu că te externează atât de repede ci că nu te lasă de izbeliște. Să vă povestesc, deci, ce minunat este acest Kraamzorg…”

Ce bine că suntem 3! Și acum?

Locul VII- Te rog, dragă părinte, nu-ți ambiționa copilul, atribuindu-i copilului meu, un caracter de nemernic.

Citit de 4,275 ori.

„..Printre toate celelate expresii auzite mai mult sau mai puțin zilnic: ‘vaai ce rușine, așa băiat mare și plânge” ‘păi tu ești băiețel sau fetiță de te smiorcăi așa’; ‘plânge că-l dor urechiușele, cred, trageți-i căciulița pe urechi că e curent’; ‘da, se vede că se alintă, plânge degeabă’ , de departe cel mai tare mă atinge expresia: Vaaai, Vlăduț, dar ce rușine să faci așa! Nu mai plânge, CĂ RÂDE TUDOR DE TINE!..”

Te rog, dragă părinte nu-ți mai ambiționa copilul, atribuindu-i copilului meu un caracter de nemernic

Locul VIII- Nevoia copilului meu este ca eu să nu mă sacrific pentru el.

Citit de 4,044 ori.

”…Așadar, mamele noastre așa au crescut, acestea au fost valorile în care au fost învățate să creadă și acestea au fost valorile și credințele transmise și copiilor lor. Acesta a fost stilul parental moștenit de copiii de atunci, deviniți părinți la rândul lor, respectiv:

Copilul este dator părinților pentru toate sacrificiile făcute pentru el! Pentru travaliul dureros, pentru nașterea grea, pentru nopțile nedormite, pentru renunțarea la plăcerile vieții de adult, pentru anii în care l-au ținut la facultate. Pentru toate astea copilul este dator părinților!..”

Nevoia copilului meu este ca eu SĂ NU MĂ SACRIFIC pentru el!

Locul IX- Echilibrul se creează, nu se găsește.

Citit de 3,983 ori

”…Și la fel cred că trebuie să se întâmple lucrurile și în ale crescutului copiilor. Nici ca pe vremea noastră, dar nici ca acum, când adesea am impresia că mamele au fost inventate acum 5 ani, maxim și tot ce au făcut ai noștri este un exemplu de: AȘA NU! Eu zic că extremele afectează grav simțul realității și dăunează grav fericirii. Să vedeți! O paralelă între atunci și acum! Și varianta de mijloc în care cred eu!..”

Echilibrul se creează, nu se găsește

Locul X- Sfaturile nesolicitate, aceste reproșuri voalate.

Citit de 3,695 ori.

”..Sfaturile nesolicitate, irită, nu ajută, DELOC, zic eu! Să vedeți de ce!

Mai devreme la masă, la o terasa din centrul stațiunii unde suntem, Radu își mânca liniștit ciorba, Tudor trecea de pe un scaun pe altul, mai sorbea din limonadă, noi amândoi, ne luptam cu un pahar cu bere. Deși modul ”atenție distributivă” era activat la amândoi părinții, Tudor alunecă cu un picior în afara scaunului, plânge, cum plânge de câteva ori pe zi, nimic de îngrijorat, îl iau în brațe, relaxată, neacordând importanță mai mare decât era cazul acestei întâmplări banale…”

Sfaturile nesolicitate, aceste reproșuri voalate…

 

About the Author

Anca Arau
Author with 444 posts
More about Anca Arau

Visătoare, optimistă, mamă fericită de băieți & more

Related Articles

Leave a Comment

Bună, eu sunt Anca

Visătoare, optimistă, mamă de băieți și așa mai departe ;)

Archives